Радиоверига "Фокус“, Агенция "Фокус“ и "Медия Груп 24“ започнахме поредица от аудио и видео интервюта с водещите кандидати за кметове на големите български градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора и Добрич. Говорим си с всички кандидати за кметове за 6 стратегии, а именно "Градоустройство и инфраструктура“, "Чисти, зелени и умни градове“, "Град-приятел на децата“, "Пътна безопасност“, без която не можем и която е изключително важна, "Здравеопазване“ и "Прозрачно управление“. Днес в студиото на "Фокус“ при мен е кметът, кандидатът за кмет на град Добрич Йордан Йорданов. Казах кметът, защото той е кандидат за кмет за трети път. Здравейте, г-н Йорданов.

Здравейте и благодаря за поканата.

Нека да кажем на всички, че г-н Йорданов е издигнат от местна коалиция, съставена от Движение "България на гражданите“, НДСВ, Съюзът на свободните демократи,  "Глас народен“, ВМРО и "Има такъв народ“. Г-н Йорданов, предлагам ви да започнем с първата стратегия, ако утре седнете в кметския стол, а именно "Градоустройство и инфраструктура“. Казах, че за трети път вие се кандидатирате за кмет, би трябвало доста да сте направил в тази сфера, но какво сте пропуснали, изпуснали, не сте успели да направите?

Вече два мандата, връщам се в далечната вече 2016 година, веднага след местните избори в края на 2015 година и моят План за развитието на Добрич беше активно да се работи по кварталите. Защото след като се върнах в моя роден град да живея 2012 година се оказа, че всички квартали бяха занемарени, буквално бяха забравени от общината, и нямаше нито едно ново съоръжение, да не говорим за инфраструктура. И това ме провокира много ясно да кажа на всички мои съграждани, че поемаме по нов път, и пътят е да имаме силен център и силни квартали. И по тази причина моето обещание от изборите на 2015 година, първият мандат, беше, че на първо място трябва да изпълним дългоочаквания воден цикъл. Всички го обещаваха, никой не го свърши.

Жалко, защото това са много пропуснати години. За този воден цикъл се говореше още докато аз бях гимназията. Говоря ви за годините 2000-2005 година. Оттогава насам беше един и същ кмет от различни партии, в последствие от ГЕРБ-Добрич, но така или иначе този воден цикъл не се случи. Аз се радвам, че с много мои усилия, много работа и на колегите, в крайна сметка реализирахме водния цикъл дългоочаквания – над 87 км водопровод, плюс близо 10 км канализация, нова пречиствателна станция. Всичко това ни даде възможността от 2016 насам да асфалтираме активно по кварталите.

Ако се влезе много в конкретика, в София вие го наричате "ремонт на ремонта“: Ако не се подмени подземната инфраструктура, след като се асфалтира се копае за водопровод. Аз такова нещо няма да допусна, защото това е пилеене и на ресурс, и на време. И по тая причина действахме планово: Във всеки един квартал където има подменен водопровод – асфалтирани улици.

В момента можем да кажем без да се хвалим, че имаме над 100 асфалтирани улици. Това са над 55 км – нещо, което нашият град не беше виждал може би никога, аз поне не съм го виждал по моето време, откакто съм израснал. Така че инфраструктурата е изключително важна. Защото освен инвеститорите да имат добра инфраструктура, би следвало и гражданите да имат добра инфраструктура. Пътят, който изминавате от вкъщи до работа и обратно, той трябва да им е спокоен, да им е подредено, да се приберат на спокойно и хубаво място, да имат добри междублокови пространства и да се чувстват добре. Защото тогава коефициентът на полезно действие, както обичаме да казваме, на всички нас е много по-висок. Когато човек се придвижи на работа и вкъщи спокойно, без да се ядосва, че има дупки или недобра инфраструктура, той се чувства доста по-добре, и мисля че е по-полезен на себе си, на семейството си и на обществото.

В годините изключително много акцентирахме върху инфраструктурата. Тя никога няма да е достатъчна, защото в нашия град истината е, че повечето улица не бяха пипани повече от 40 години, забележете. И това не е просто някаква измислена статистика, това е самата реалност, защото документите това говорят, и състоянието на улиците всъщност това говориха.

Говорите в момента за асфалтиране, но не само то част от градоустройствота и инфраструктурата.

Разбира се.

Какви други акценти, стратегии ще приложите, ако утре отново ви гласуват доверие?

Най-важните, аз затова и започнах от малкото вече към по-голямото, защото създаването на този тип инфраструктура вече ни позволи да реализираме два важни проекта. Единият от тях, който за мен е най-важното, и който през последната година работя активно за него, е създаването на индустриален парк. Вече имаме регистрирано Дружество "Индустриален парк "Добрич“ и то активно вече участва в изработването и подаването на проекта. До 2 ноември тази година имаме срок за подаване на такъв проект за индустриален парк. Този индустриален парк, който ще е на площ над 500 декара, ще привлече много малки, средни и големи инвеститори, които ще отворят минимум 1000 работни места. И това го казвам със сигурност, защото по време на служебния кабинет работихме много усърдно, за да можем да гарантираме този ресурс, че ще бъде заделен за Добрич по Плана за възстановяване. И аз съм щастлив, че мога да го заявя категорично.

За съжаление, през последните няколко месеца заради политическата година, предизборната година, нашите опоненти се мъчат да ни спират по всякакъв начин. Спряха ни подаването на документите за индустриалния парк, с какви ли не административни спънки се мъчат да ни спират. Но сега съм много изненада, защото тези наши опоненти ги включват в техните програми, които е много интересно. Но все пак се радвам, че посоката, която ние задаваме, те ни копират и реално това нещо трябва наистина да се случи. Те по един или друг начин признават, че ние сме прави, което за мен е добре, защото ще вървим в тая посока да се реализират тези важни проекти.

Индустриалният парк от една страна е изключително важен. Другата много важна тема за нашия град е централната градска част или по-конкретно центърът на Добрич. Този център беше реализиран преди 12 години на тъмно, с изключително лоши материали, без проектно обсъждане, без обсъждане с гражданите даже ако щете, по европейски проект. След като беше открит 2011 година на връх местните избори, подчертавам, защото той беше направен точно заради местните избори, месец по-късно той започна да се руши и има един куп писма за гаранционни условия.

Така в продължение на десетина години, в които ние нямахме право да докосваме, да пипаме този европейски проект, иначе угрозата ни беше да върнем 5 милиона лева на Европейския съюз, т.е. глобата щеше да е за сметки на общината, ние изчакахме търпеливо и подготвихме нов проект, за който вече имаме финансиране, имаме избран изпълнител, имаме строителната документация, изчакваме решението на Върховния административен съд, последното, защото те ни жалят абсолютно всичко нашите опоненти, и разрешението за строеж, абсолютно всички документи.

И това след 12 години.

Но се радвам, че до края на тази година ще започне строителството на центъра на Добрич. Разликата само да ви кажа 1,4 см плочка с 6 см паве – това са сложили преди – 6-сантиметрови павета, изцяло много визия, както подобава на един хубав областен град.

Освен павета, какво друго се предвижда в централната градска част?

Сухи фонтани, сцени които са консултирани изцяло с културните общности в нашия град. Това не е просто да построиш една сцена – те трябва да са удобни както за изпълнителите, така и за публиката. Така че всичко това ще бъде. Ново озеленяване, ще добавим още много видове дървета в централната част, защото истината е, че нашият площад е от преди 89-та строен и той е огромен, с огромни размери. Но това нещо в наш дни вече би следвало да бъде по-минималистично и използваемо пространство от нас, хората. Така че нашият стремеж е точно в тая посока, за да могат хората да се чувстват удобно и уютно в центъра на Добрич.

Има ли Добрич нужда от още места за паркиране? Как ще помислите в тази посока, ако отново имате възможност да правите това?

Периодично и през годините изграждаме там, където е възможно паркинги в централната част. Истината е, че това е мое решение тази политика когато изградим нов паркинг, той да бъде известно време безплатен за хората, да го научат, да свикнат с тях, впоследствие го включваме към "Синя зона", защото забелязваме, че се създава напрежение – кой кога е спрял и т.н. Когато се въведе типа "Синя зона“, тогава просто се успокояват нещата и хората свикват и приемат малко по-добре новите ситуации. Затова и в месеците и годините напред сме заложили в нашата програма изграждане на нови буферни паркинги в междублоковите пространства, говорим за центъра, защото е най-посещаваната част заради институциите. Имаме вече няколко изградени през последните години. Мисля, че успехът е, т.е.  не бих казал чак толкова крайна дума "успех“, а по-скоро удобството, което се създаде, наистина е добро.

А що се касае за транспорта и олекотяването му по някакъв начин, там каква стратегия ще приложите? Има ли нужда Добрич от нещо в тази посока?

Истината е, че през годините в Добрич имаше градски транспорт основно с външни изпълнители. Това, което ние направихме, е общината да "прибере" тази услуга, и тя стана изцяло към общинското дружество. Закупихме 20 нови автобуса. Преди това хората се движиха в едни амортизиранири стари маршрутки, което наистина най-малкото не изглеждаше угледно. Сега, отварям една скоба: Добрич имаше един много развит тролейбусен транспорт, за съжаление 2014 ГЕРБ-Добрич го ликвидираха, когато имаха мнозинство в Общинския съвет, когато кметът беше от управляващата партия. Не знам защо го ликвидираха, никой не дава отговори до ден-днешен. Но това е такова богатство, което ние загубихме, а ние в момента се опитваме да го изграждаме наново.

И забележете как вървят стъпките: Ликвидиране на тролейбусен транспорт, който е общински, даване на всички линии на външни изпълнители, и сега ние искаме да го изградим наново той да е общински за хората и да дава тази добра услуга. За съжаление, няма как да не споделя, че има пречки понякога, но опитваме се да отстраним. Защо казвам "пречки“ – закупихме автобусите. Това, което обаче направихме е да въведем нова транспортна схема. В голямата си част хората са доволни, но има такива, които искат промени. Съответно аз съм благодарен, че те ни дават обратна връзка. С тази обратна връзка ние коригирахме и сега ще влязат тези промени, за да може да удовлетворим по-голяма част от хората и да могат да си ползват свободно градския транспорт.

А по-конкретно за тези промени да ни разкажете?

По квартали ли?

Да, ще бъде интересно. Все пак Добрич не е само центъра.

Точно така. Аз се надявам и вие да го посетите, да ви разходя малко. Но основно квартал "Балик“ в някой части, улица "Христо Ботев“ – тези промени ще бъдат отбелязани и хората ще могат да се ползват удобните за тях линии и връзките, които сме направили във всички квартали, да могат да стигат до болници, до центъра, до съответните институции, да могат свободно и спокойно, като се качат на един автобус от "Балик“ от "Добротица“ или от друго място, да стигнат до болницата или до други за тях важен институции.

Преминаваме към следващата стратегия, а именно "Чист, зелен и умен град Добрич“. Каква стратегия ще приложите в тази сфера?

Мога да споделя с вас, че през последните месеци разработваме стратегия за въвеждането на нов тип сметосъбиране и нов тип контейнери, това ще видим съвсем скоро в Добрич, т.нар. "модерни контейнери“, които ще ни позволят на първо време да се научим всички ние как точно и по какъв начин да не се оставя отпадъкът отвън контейнерите. Защото истината е, че в момента не само в Добрич, в цяла България наблюдавам, има такъв проблем, че понякога хората просто си остават отпадъка извън контейнера отстрани. Докато тук, в тези нови контейнери, които предвиждаме, трябва да натиснеш с крак, да отвориш капака, да се изхвърлиш целенасочено отпадъка. Това нещо генерира малко повече активност от нас като хора, за опазване на околната среда. Така че тези новости тепърва ще ги видим в Добрич. Аз мисля, че ще се приемат много добре от моите съграждани.

Предвиждате ли да изграждате нови детски площадки, нови зелени площи в Добрич?

Да. Това е част от изграждането на инфраструктурата, защото това е вид инфраструктура.

Така е.

Нашият план за следващите четири години – така го наричаме, не е програма за управление, а План за развитие на Добрич. Този план е когато вече имаме основната инфраструктура обновена и създадена, да влезем активно в междублоковите пространства. Имаме вече не малко такива. В тези междублокови пространства обособяваме и зелени площи. Това е етапът, който ще следваме във всеки един квартал. Но ми припомняте, че буквално преди 4 месеца заедно с Община Меджидия в Румъния по Трансгранично сътрудничество правихме два общи проекта. Ние вече спечелихме с тях предишните мандати няколко проекта, така че аз съм оптимисти и за тези, точно за озеленяване.

Всички булеварди, всички натоварени места в нашия град ще имат нов тип озеленяване: Ще имат най-разнообразна зелена от лавандула до всички други новости, които се виждат и по света. Така че това е една стъпка в правилната посока. Допълнителното, което е интересно за тези проекти всъщност, е, че програмата ни позволява да озеленяваме допълнително квартали и места, където има такива възможности. Освен зеленина, която виждате и ниска растителност, ние ще имаме площи със засяване на нови дървета, нови видове, обновяване на цялата растителност. Така че това предстои. Аз съм много щастлив, че отново с Община Меджидия, защото са добър партньор, можем да си сътрудничим, и съм сигурен в успеха.

Как разбирате "Умен град Добрич“? Ще помислите ли за дигитализация на някой от услугите във вашата община?

Голяма част от услугите са дигитализирани в интерес на истината. Още през 2016 година създадохме един изцяло нов сайт. Истината е, че преди 2016 година не можехте нищо да намерите в нашия сайт. Сега сайтът е много интерактивен, много модерен, много открит - бързо и лесно може да намерите всяка информация, която ви интересува. Това обаче не е едностранен акт, да кажем: "Ние дигитализирахме и това е“ – не, това е нещо, по което се работи постоянно.

Всъщност истината е, че заедно с колегите ние отворихме първата приемна във Facebook, имаме най-различни канали за подаване на сигнали и всичко това е дигитално, включително изкарване на удостоверение и други услуги, които можем да кажем. Но нека да излезем от обхвата само на общинските услуги, които предлагам, нека да отидем в обхвата на терен, това, което последно време се случва: Имаме нови светофари, подмяна на светофарно уредби. Но  допълнението, което искам да спомена като дигитализация: Нови датчици, които датчици знаят по всяко време, благодарение на софтуера, който има, и картите, които получават автобуси на градските транспорт, линейките, полицията, пожарната, всичко това е дигитализирано.

И когато се наложи кола със специален режим да премине светофарите, автоматично преминават на различен режим. Така че това е може би доброто за дигитализирането напред. Отделно софтуерът, разбира се, ще позволи зелена вълна, защото в Добрич никой не е имало зелена вълна. Така че тези новости предстоят да бъдат въведени до края на тази година.

И сега за най-малките - следващата стратегия: "Град Добрич приятел на децата“. Как ще се погрижите за тях?

Мисля че много отдавна започнахме да се грижим активно за децата. Когато встъпих в първи мандат детските градини и ясли, които имаме, само две от тях бяха обновени в центъра. Сега искам да ви кажа, че почти няма детска градина без сменена дограма. Останаха ни няколко сгради за саниране, но ние не се съобразяваме с центъра и квартали – ние искаме всички детски градини в целия град да отговарят на едни стандарти. И по тая причина с екипа ми сме положили всички усилия. Имаме през последната година няколко обновени, впрочем сега спечелихме два проекта за две детски градини за саниране.

Къде?

На "Балик“ е едната 32-а "Зорница“, другата е в друг квартал, една от "Дружбите“ на града. А отделно спечелихме и проект за цялостно обновяване саниране на най-голямото училище в Добрич "Любен Каравелов“. Три проекта, които спечелихме буквално през последните месеци. Всичко това е по европейски проекти.

А какво ще се случи, ако не станете кмет с тези проекти?

Ние сме ги разписали, те са вече отделен етап. Добрич ще се получи тези проекти независимо кой е кмет. Но се радвам, че с работата, която сме положили, доведохме да успешен край първата стъпка, именно да разпишем тези договори. Защото истината е, че децата на Добрич заслужават всичко това.

А в град Добрич има ли проблема, който е в град София, с местата в детските градини?

Нямаме такъв проблем. Истината е, че имаме много уютна среда, изключителни специалисти по детските градини и ясли. До момента това, което виждаме, е, че броят на децата отговаря и на броя на местата в детските градини. Радвам се, че нямаме този проблем, защото истината е, че разбирам прекрасно родителите, които в София в случая както казвате, и изпадат в една друга ситуация, която много трудно може да намерят решение – не могат да си планират ежедневието, не могат да си планират и седмиците напред. Но се радвам, че в Добрич нямаме такъв проблем и децата на Добрич могат да бъдат спокойни, уютно гледани и да имат всички необходими грижи за тях.

Следващата стратегия е "Пътна безопасност“. Важна стратегия, г-н Йорданов, какво ще приложите вие, защото знаем катастрофите в България не са малко?

Изключително важна. Това, което предлагаме в предизборната кампания с колегите кандидати за общински съветници, на първо място е по Закона от за движение по пътищата всички улици в един град са с максимално допустима скорост по 50 км, ние ще предложим, съответно Общинският съвет се надявам да приеме такава мярка, в Наредбата тази скорост да бъде променена от 50 на 30 км във всички жилищни квартали. Не говорим за булеварди и главния пътища, говорим за жилищни райони.

Разбира се, че това е едва началото, защото заедно с КАТ и МВР трябва да положим всички усилия да санкционираме тези шофьори. Истината, за съжаление, мога и да използвам и вашия ефир да призова повечето шофьори. Истината е, че на всички нови пътища, които създаваме, всички се оплакват от високи скорости. Шум, високи скорости. Нека да бъдем по-отговорни, нека да знаем, че в тези квартали живеят нашите деца на Добрич. И белята, инцидентът може да бъде много бързо да се случи, и после няма връщане назад. Затова аз винаги внимавам, и в политиката е така може би, винаги внимавам какво говоря: Много е лесно да нападнем днеска опонентите, обаче утре трябва да работиш с тях. Нали?

Според мен трябва да се внимава в тая посока. Същото е с движението по пътищата –  винаги трябва да сме бдителни и внимателни. Но аз ви уверявам, че заедно с КАТ, създаването на нови "легнали полицаи“ от общината, намаляването на скоростта, по-активното…

Трябва да има повече знаци може би.

Да, повече знаци за новата скорост, по-активното санкциониране заедно и с "Общинска полиция“, мисля че ще доведем до добро решение за движението по пътищата.

"Здравеопазване“ е следващата стратегия. Може би много болна тема, защото общинските болници в България, знаете, не са на много високо ниво. Какъв е случаят в град Добрич?

Болницата в Добрич не е общинска, мажоритарен собственик е държавата, но това никога не ни е пречило, особено с новото ръководство, да помагаме по всякакъв начин. Закупуваме всяка година една или две техники, апаратури за техните нужди, помагаме им по най-различни неща вътре в облагородяването на средата, подходите с общински предприятия, асфалтираме, премахваме проблемни места. В общи линии всичко, което е възможно една община да направи, ние сме помагали на болницата.

Но ние имаме и две ДКЦ-та. Искам да поздравя директно управителите на ДКЦ-ата и всички доктори, които са в тези, всъщност екипите на ДКЦ-ата, които управляват, и Първо, и Второ, и всички доктори, сестри, изобщо всички служители на ДКЦ-ата, да ги поздравя, че в годините на пандемията тези хора не се страхуваха, и излязоха и дадоха най-доброто от себе си, бяха заедно с нас. Въпреки всичките опасения, те не се подадоха и изпълниха своите Хипократови клетви. Затова и са много горд, че по всякакъв начин нашите ДКЦ-та и докторите, които са там, и всички служители, можем да им помагаме.

Второ ДКЦ е санирано през годините назад, предстои Първо ДКЦ да кандидатстваме по такава програма за саниране, да създадем по-добри удобства. Всичко възможно, което можем да правим да помогнем на нашите ДКЦ-ата го правим, и съм благодарен разбира се, пак казвам за трети път, но лекарите са изключително важни.

Да разбираме, че в град Добрич достъпът до здравните услуги е на добро ниво?



Така смятам.

И е поддържан през годините?

Точно така.

Г-н Йорданов, преминаваме към следващата стратегия "Отворено и прозрачно управление“. Тя е последна стратегия в нашия формат "Лидерите говорят“, безплатен формат за всички кандидат-кметове на големите български градове. "Отворено и прозрачно управление“ – как вие разбирате тази стратегия?

Да си на първо място искрен и отговорен пред хората. Отворено и прозрачно управление, освен всичките съпътстващи услуги на интернет страницата и достъпност на информация, не веднъж между другото сме печелили награди благодарение на тази прозрачност. Най-голямата прозрачност за мен е прекият диалог с хората. Когато им кажеш: "Това е възможно, това не е възможно, това ще се случи, това няма как да се случи“, когато бъдеш открит с тях, не ги лъжеш и им казваш дори да е неприятна информацията, трябва да им я кажеш, това е прозрачността, която искам аз да демонстрирам.

Това е нов вид управление, ако щете, което се опитваме да налагаме още от 2016 година. Трудно е, но не невъзможно. Впрочем в тая връзка освен себе си, визирайки себе си, искам да кажа, че през изминалия мандат въведохме нещо много нестандартно: Кандидатите за съветници тогава и после, впоследствие вече някой от тях общински съветници, ги разделихме на хора, които да отговарят за различните райони на града. Да, не бяха достатъчни: 13 човека бяха от нашата листа, които бяха съветници в последствие, тези 13 човека се опитваха да обхванат целия град, но все пак мисля, че положихме основите на една правилна политика. То не е записано в закон, не е записано в наредба, но това е прозрачност, и ти си постоянно сред хората, колегите са постоянно, търсят варианти за решение на техните проблеми. Така че това е съвкупност от прозрачност.

Искам да кажа ясно нещо: Всички ние сме хора, нормално е понякога да грешим или да не грешим, т.е. или да допускаме такива грешки. Аз искам да ви кажа, че нашите колеги и всеки, който е допуснал такава грешка, винаги си признаваме, и излизаме и казваме: "Да, тук може би не сме били прави, ще го коригираме“ – това е откритостта, това е диалогът, който трябва да имаме с всички нас. За съжаление, все още в България се наблюдава този феномен, че когато си кмет или общински съветник, ти не си сред хората - този дисбаланс на височини ако щете, така да се изразим, аз искам тази пропаст искам максимално да я премахна, за да е ясно, че общината няма как да съществува без хората си, без своите съграждани. Съответно нека да е ясно, че ние всички сме заедно в това дело.

И за финал ще ви помоля да погледнете към камерата и да пожелаете нещо на вашите съграждани.

Аз им пожелавам да са здрави предвид събитията от последните години, и пандемии, инфлации и т.н., да бъдат на първо място здрави, и на второ място им пожелавам да не бъдат повече лъгани. Защото през последните години бяхме свидетели на куп заклинания и обещания, но аз смятам, че аз и моите колеги не предадохме доверието на добричлии, и така ще си остане.