Инж. Румяна Цвяткова, директор на Дирекцията на Природен парк "Странджа", в интервю за "Фокус".

Инж. Цвяткова, какви бяха дейностите, които извършваха служителите на ПП "Странджа" през изминаващата година?

Както всяка година, работата ни беше свързана с подобряване на парковата инфраструктурата - оглеждаме дали по всеки един от маршрутите има по нещо повредено, ремонтирахме погледните места, подновявахме и табелите, които са били повредени. Освен това, отбелязахме годишнините от основаването на парка, на защитените местности, на резерватите и организирахме Фестивала на зелениката. Както всяка година, почетохме и Седмицата на гората, като почиствахме различни територии, съвместно с всяко от горските стопанства. Традиция ни стана и да отбелязваме Нощта на прилепите, като посещаваме училищата и разказваме на децата защо трябва да опазваме тези бозайници. Включихме в различните дейности ученици от 1. до 12. клас от градовете Малко Търново, Бургас и Приморско - смятам, че те са бъдещето и ако запалим в тях обичта към природата, те ще я опазват и ще има какво да оставят на своите деца.

Споменахте почистването. Отчита ли се по-силно замърсяване на парка тази година в сравнение с предишните?

Действително, миналата година със задоволство отбелязахме, че имаме намаляване на боклуците, разпръснати из парка, но тази година, за съжаление, отчитаме повишаване на замърсяването. Апелирам всички туристи да не изхвърлят отпадъците си нерегламентирано на пътя, а да използват контейнерите. Те свикнаха да изхвърлят боклуците си на местата, край които има заслони, но по пътя Бургас-Малко Търново, където са отбивките за почивка, има много разпръснати отпадъци – бутилки, чаши и други. Тази година забелязваме боклуци и на труднодостъпни места - раници, шалтета, намерихме и телевизор. Това ни затруднява, тъй като нямаме подходящ транспорт, с който да извозим отпадъците от труднодостъпните места до контейнерите. Общината също няма такъв ресурс. Наскоро с наши служители, на горското стопанство, на Община Малко Търново и доброволци почистихме едно дере и изхвърлихме 30 тона боклук. Това никак не е малко. Много е трудно и може би ще се обърнем към съответните институции за отпускане на средства за извозване на отпадъците.

Какви са според Вас перспективите на Странджанския регион за развитие климатолечението? 

Климатолечението е важно за здравето на хората – не само заради ковид пандемията, през която преминахме, но и заради наличието на различните белодробни заболявания. Действително въздухът в Малко Търново и територията на парка има много добри показатели за наситеност на кислород – най-голямото в България. По дърветата в Странджа има и лишей, който някои смятат за болест, но в действителност е индикатор, че въздухът е чист. Ако климатолечението се възвърне, ще бъде много добре и за развитието на региона. Ще бъде от полза за местните, чийто брой към момента намалява. Много пъти казвам, че при нас всичко е екологично чисто.  Всички фактори са налице за развитие на климатолечението. От Дирекцията на парка сме готови да предложим маршрути, по които да водим туристите, за да могат да се наслаждават на природата и да вдишват чистия въздух.

Какви са инициативите, които предвиждате за следващата година?

Вече започнахме с организацията по отбелязване на рождения ден на парка – 24 януари. Не е кръгла годишнина, но 28 години също не са малко. Ще участват много деца, тъй като те са моят приоритет. След това ще дойде Седмицата на гората, по време на която сме планирали залесявания и почиствания. За Фестивала на зелениката отново ще имаме изненада – мислим малко да го разширим, за да може да дойдат повече туристи и да се порадват на красотата на растението. Основното ни събитие през 2023 все пак ще бъде кръглата 90-та годишнина от обявяването на първия резерват в България – Силкосия. Замислили сме да я отбележим подобаващо. Ще включим и децата, разбира се. Освен това, имаме нови предложения за обявяване на вековни дървета за защитени, така че ще работим и в тази насока. Очакваме година, изпълнена с много дейности и мероприятия, а всички са добре дошли в мистичната Странджа, за да се насладят на нейните красоти.

Къде се предвижда да се проведе тази година Фестивалът на зелениката?

Още е рано, но имаме идея. Може би този път ще поразчупим традицията - мислим да организираме мероприятието във Варвара, тъй като селото тази година празнува 110 години от основаването си. А и досега фестивалът не се е провеждал там. Засега обаче това е само идея.