Гроздан Иванов, зам.-кмет на гр. Стралджа, в интервю за Радио "Фокус"
 

На  телефонната ни линия вече е Гроздан Иванов от Стралджа. Отиваме от една тема за пари, за работодатели, за осигуровки, за как ще я караме зимата, към изключително важна, сериозна тема за всеки българин. Прави ми впечатление, г-н Иванов – Гроздане, познаваме се отдавна – изведнъж темата за мигрантите медийно – и ти си медиен човек, влиза в новините всеки божи ден в продължение на две-три седмици и след това пак заглъхва. Защо се получава това? 

Петя – да, позволявам си и аз да говоря на малко име, но случват се много неща във вътрешността на страната, които някак си остават ненаписани, неизказани, непоказани специално за мигрантите. Аз съм заместник-кмет на община Стралджа и смело мога да кажа, че тук от няколко месеца насам буквално е нещо невиждано за хората. Става въпрос за това, че явно един от основните канали за мигрантите, които идват от южната ни граница, минава точно тук, през нашата община. Нагледахме се на неща, които не сме си мислили, че можем да видим – на постоянно минаващ поток от мигранти, които определено идват, както се казва, боси, гладни и минават буквално като хуни. Всичко покрай себе си взимат, за да могат да се прехранят и да стигнат до заветната Европа, за която са тръгнали. Случиха се много странни неща, както казах. И веднага давам един пример. Преди няколко дни ми се обадиха от една детска градина в община Стралджа, казаха, че прозорецът е разбит и са влезли мигранти в кухнята на детската градина,  взели  са храна, за да могат да се хранят. Те са били заварени от служител на детската градина и са побегнали. Днес в Стралджа се случи нещо доста неприятно. Стралджа е известен земеделски район, винаро-лозарска промишленост – лозовите масиви на Стралджа бяха подпалени и според очевидци, става въпрос точно за палеж от бежанци. Те се крият там, за да не бъдат хванати от полицията. Така че доста неща. Ето това нещо нямаше как да го чуете, да го видите – случват се неща, които не се казват, не се показват.  

Г-н Иванов, Гроздане, като заместник-кмет вие търсите ли медиите? Защото извинявам се, ако аз съм пропуснала, но не съм чела скоро за Стралджа и за проблемите с мигрантския натиск, ако в интервю пред мен и за предаването "Това е България“ във "Фокус“ г-н Димитър Иванов, който понастоящем е бивш областен управител на Ямбол и понастоящем народен представител от ГЕРБ, не беше споменал Стралджа три пъти в нашето интервю като пример за това, че мигрантите са вече във вътрешността на страната, като визира точно град Стралджа. Каза, че не нападат местните, но хората се притесняват. Защо не се говори за Стралджа? 

Да, няма нападение върху хора. Може би най-трагичната вест може би от месец назад е смъртта на полицай, който докато проверяваше документите на бежанец, беше блъснат от шофьор, който според полицията е употребил алкохол, и почина на място. Това беше трагедията на нашия малък град. Пак беше замесен под една или друга форма бежанец. Разбира се, когато ги видим, ги показваме. Сводката на полицията сигурно върви, има си ПР, тези неща трябва да се казват. Ние, разбира се, ги казваме в местните медии. Ние нямаме достъп до национални медии, така че благодаря ти, че даваш ефир на тези неща. Тези неща трябва да се знаят, да се казват. Много хора вече пропищяха, дето се казва, че са им обрани зимнините. Те не могат да кажат от кого, ние само имаме такива мисли от кой може да са обрани. В последните години градът и общината ни е сравнително спокойно място за живеене. Така че тази вълна, която идва от тук, сега виждам една доста голяма активизация от страна на полицията в района. Направиха се няколко КПП-та на основните пътища, откъдето минават мигрантите, спират се постоянно автомобили и бусове. Надявам се това нещо да се пресече. Въпросът е обаче защо не се спират на границата и какво пречи – това е един от въпросите, които аз искам да задам във вашия ефир. 

Имам и аз много да кажа по темата. Твоето обяснение? Говорихме и с г-н Иванов, най-малкото и това, че по темата се изказват и некомпетентни хора, които дори не знаят съоръжението точното му наименование или му викат на жаргон "браздата“. Или за това, че в момента темата – другата, която не се говори, че ще трябват – и той от опит знае, като областен управител на Ямбол, само едни 110 000 лева за това целите тревища, цялата обрасла ограда, за да бъде окосена и да се преведе в нормален вид. Ако щеш, от тук да се тръгне. 

Аз съм сигурен в мнението на г-н Иванов, защото той дълги години беше като представител на властта, като областен управител. Той участваше в изграждането на част от това съоръжение. Сигурен съм, че много малко средства, щом той казва, защото пак казвам, той е един от хората, които са най-добре запознати в детайли с тези неща. Може би малко трябва, но явно трябва да го дадем това малко, дори ние. Ние сме засилили общинската охрана, в помощ сме на полицията. Немалко хора биват задържани, доколкото е в правомощията на общинската охрана, бежанците ги предаваме веднага на местното районно управление. Те пък чакат дълго време тук – това е другият проблем, те трябва да изчакат "Гранична полиция“, виждам как чакат с часове буквално. И нещо, което се случи преди двайсетина дни – отново един пример, нека слушателите ви да знаят какво се случва. Преди десетина дни кметски наместник на едно от селата тръгва да се прибира към вкъщи с автомобила си и става свидетел и участник в едно ПТП, в което става въпрос за гонка от страна на патрули от районното управление, "Гранична полиция“ гонят микробус, ако не се лъжа, или миниван, пълен с бежанци. Какво се случва обаче, което е стряскащо? Буквално шофьорът се блъска целенасочено в преминаващия автомобил на кметски наместник с идеята патрулите да останат на мястото на ПТП и другите да продължат необезпокоявано. Тези неща са били като практика според по-вещите в полицейската професия, често се случват. Това е някакъв трик, някакъв ход от страна на каналджиите, да се удрят целенасочено в автомобил с идеята патрулите да останат на място, а те да продължат напред. Търси се, разбира се, АМ "Тракия“, която е в непосредствена близост, и от там вече какво се случва – не знам. Това, което аз чувам и знам, е, че от страна на Бургаска област има доста полицейски КПП-та, жандармерия и от там не могат да минават, затова избират и пътя през област Ямбол и в частност – община Стралджа. Така че г-н Иванов може би е прав. Време е държавата да го даде това малко, ако ще и много да е, защото се притесняват жителите. А всъщност не е ли една от основните цели на държавата нейният народ да бъде спокоен? 

То звучи и от двете страни, да не остане някой с впечатление, че някой нещо мразим. Сам каза, че на хората зимнината я няма и как и за двете страни е трагично, или как е разбит прозорецът на кухнята на детската градина. От друга страна ми казваш, че след това самите мигранти чакат часове наред да бъдат прибрани. От трета пък ние знаем, че те са незаконни нарушители на нашата национална граница.  

Точно така. Права сте. Никой никого не мрази – нито ние мразим хората, които бягат със сигурност по обективни причини, нито пък мразим управленците на държавата. Казвам го с абсолютно добри чувства, за да можем, пак казвам, като местна власт се стремим също нашите жители да бъдат спокойни. А ние сме част от тази държава, така че да, ето един глас отдалече, който да стигне там, докъдето трябва, с най-добри помисли разбира се.  

Глас отдалече, но вие сте в ключови райони, само че докато преди се говореше ама точно буквално за граничните, и за Елхово като най-известният център, сега нещата не стоят точно така. Какво трябва да направи в момента държавата? Голямото клише като въпрос, но ри тази изключително нестабилна вече в тази лодка, както каза преди малко г-н Чолаков, която се опитват сякаш от избори на избори да друсат, да се обърне умишлено. Какво трябва да се направи в момента?  

Аз виждам някои стъпки. Слушах вътрешния министър, мисля че даваше брифинг в Бургас, слушах го където започна една доста сериозна чистка по върховете на "Гранична полиция“. Това може би е първата стъпка, която беше нужна, защото аз започнах с един такъв въпрос: как точно минават границата, защо не се спират там? "Гранична полиция“ трябва да го свърши това нещо. Може би малко повече участие на армията там по границата, доколкото е възможно. Не съм запознат в детайли със законите възможно ли е, предполагам, че е.  Това са първите стъпки. Виждам, че вече имам нещо, което започва да се прави. Дано да има ефект и хората наистина да спрат да нарушават този закон да минават границата, за да може хората от вътрешността на страната и в близост до границата да бъдат по-спокойни.  

Оставаме на разположение и като Национална радиоверига "Фокус“, и като отговорна медия за всякакви сигнали по всяко време може да ни потърсите и с примери, и с примери, и с още примери. Истината е, че колкото и да знаем, че българите, както казвате, сега в момента никой не ги притеснява, но все пак живеят под стрес, говорим и за млади мъже на възраст между 18 и 45 години преобладаващо, очакваш да ни потвърдите така ли е или не?  

Точно така. Това е профилът на бежанците. Лично съм участвал в някои от ситуациите, в които са били задържани от общинска охрана точно такива мъже. Бих казал, че точно между 18, и даже не бих казал до 45, а по-скоро до 30 години. Млади и здрави хора. Виждам, че се подготвят да ходят дълго, защото повечето от тях имат дори по два чифта спортни обувки, с които идват насам, тоест, те са подготвят да извървят дълъг път. Но профилът е верен, точно така е, между 18 и бих казал 30-35 години.  

И последен въпрос. Малко хора знаят и ви моля да разкажете как Община Стралджа се справихте в последните години? Тоест, един вид, ако мога да го кажа така, премахнахте гетото, и тази част от обществото – ромите, циганите, нарочно капсулирани, всъщност взеха да живеят един нормален живот с всички.   

Да, така е. От 7 години сме в местната власт. Заварихме едно доста, доста неприятно положение. Ще се повторя, Стралджа е земеделски район, много хора се занимават със земеделие и лозарство основно. С гордост мога да заявя, че от 7 години насам един-единствен опит имаше специално за кражба на грозде. Беше грозно, беше тежко когато отидеш на гроздобер да си береш продукцията, на която се надяваш да си изхраниш семейството. Над 80% по данни на полицията е спаднала кражбата на земеделска продукция, битовата престъпност спадна над 60%. Всичко това сатана с много строги мерки. Директно от Стралджа сме в гетата и им казахме, че който нарушава закона, специално за кражби, 90% от къщите им са незаконни, започваме да сваляме къщи, разбира се, следваме закона, ЗУТ. Така че и това направихме – всички, които правиха беля, народному казано, бяха със съборени къщи, и всичко стана тихо и кротко. Разбира се, не може на 100%, от библейски времена ги има кражби и убийства, но това беше начинът – малко по-строго. Друга основна цел е да ги вкараме в училище. И пак смея да твърдя, че успяхме. Това е начинът – с образоване, но не само с празни приказки, на декади, на ромски включвания, а реална работа, не само някой да се облагодетелства от тези фондове и тези думи.  

Тоест, малките ромчета вече ходят на училище. И това е най-добрата новина дотук за последните 20 минути.  

Не е само това. Не всички, разбира се. Има още какво да се желае. Най-интересното беше, че много бързо казвам, за мен беше неочаквано толкова труд, за да вкараме циганчетата на училище. Да чуя изпълнение на Чайковски в едно училище, където 100% са цигани, да видя шампион по бокс от това същото училище, където преди ходиха по 30 деца, сега вече са 200-300 вече са там, да видя 4 човека, които вкарахме извънкласни форми по футбол, вече са в детския отбор на Стралджа по футбол. Ето това е реалната социализация. Всичко друго, пак казвам, е високи, високопарни слова и никаква работа. Работата трябва да бъде на терен, дори ако се наложи малко по-твърдо, по-рязко, но в края на краищата целта оправдава средствата. И пак казвам, Стралджа е и по-скоро беше един малко по-спокоен район преди да дойдат тези канали от мигранти, които минават през града и през общината.  

Благодаря ви.