Гл. инсп. Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция“ в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“

По повод днешния професионален празник на служителите в полицията на пряката ни телефонна линия е Гл. инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция“. Добро утро и честит празник!  

Добро утро. Честит празник на всички празнуващи, макар че празникът днес да е малко по-мрачен от събитията, които се случиха.  

Да, така е, отменена е и официалната церемония, както видяхме. Трагедия е за всички. Аз започвам направо. Искам да ви попитам кои са основните предизвикателства, пред които е изправена българската полиция днес?  

Предизвикателствата са много. Както виждате, българската полиция е ангажирана със страшно много дейности по всички линии. В последно време бяха ангажирани всички полицаи доста с избори, изборния процес, мигрантския натиск, знаете и за действията, които извършваме за намаляване на жертвите по пътя. Всички тези действия са с доста широк обхват и ангажират до висока степен целия полицейски състав.  

Какви са вашите наблюдения, какво е отношението към полицаите у нас от страна на гражданите?  

Ами смея да твърдя, че полицията никога не е се радвала на много добро отношение  от гражданите, но това е по обясними причини, като основна дейност контролната, няма как полицаят да се радва на уважението на гражданите. Разбира се, тук има изключения. Има представителите на обществото, които високо ценят нашата работа и са доволни от нашето присъствие и от дейността ни като цяло.  

Вие казахте, че често полицаите не се радват на уважение от страна на гражданите. Обаче няма как да не Ви попитам за случилото се в последните часове. Добре, не се радват на уважение, но това вече прераства в нещо много голямо. Говоря за стрелбата.  

За стрелбата все още е много рано да се правят коментари, каквито и да е докато не се установи точно какво се е случило. Към момента данните са оскъдни. Сигурен съм, че ще бъдат предоставени съвсем в скоро време и ще имаме яснота по случая. Но да, мигрантският натиск е изключително висок, това показват и всички данни. И доста сили са впрегнати в това начинание да се овладее тази ситуация като цяло. Мисля, че успяваме, но нещата вече наистина ескалират доста сериозно.  

Тази година беше тежка в много аспекти. Един от тях е, че станахме свидетели на смъртоносни катастрофи. Защо, откъде се пораждат проблемите и има ли пробойна в системата?  

Не, точно обратното. Данните сочат друго. И тук мога да цитирам статистическите данни: от началото на годината до 6 ноември тази година загиналите по пътищата на България са 429 души, като в сравнение със същия период за миналата година се отчитат двама загинали по-малко. Така че оказа се, че картината миналата година е била доста по-плашеща от сега или идентична по-скоро. Нещата вървят в правилната посока. Медийното отразяване на всички тези инцидент оказва може би така по-широк обществен отзвук, което пък е положително за нас и за нашите действия. Нагласата на хората е, че те никога няма да участват в инциденти и на тях не може да се случи подобно нещо, но практиката показва, че във всеки един момент всеки може да попадне в такава ситуация, в която да е наранен или дори и да загине.  

Да, така е. Защото ние си говорим за статистика, обаче тези 429 души, за които казахте за тази година, всъщност, техните семейства със сигурност не ги интересува статистиката, а по-скоро това, че се случва.  

Разбира се, и ние ще продължаваме да извършваме тези действия да завишаваме контрола и с всички сили да противодействаме на всички нарушения, които са свързани и довеждат до тези трагични инциденти, и няма да се спрем дотам. Просто отбелязваме данните, защото постоянно се тиражира мнението, че са ескалирали и са изключително много инцидентите, а всъщност, цифрите не показват това.  

Какви са вашите наблюдения - отговорен ли българският гражданин за собствената си безопасност на пътя и на тази на останалите?  

Както във всяко общество се наблюдават различни характери, различни типове хора, да, има отговорни граждани, наистина има много отговорни участници в движението, но не са малко и тези, които със своите действия застрашават не само своя живот, а и този на останалите участници в движението. Нашите действия са изключително насочени към точно този тип нарушители и водачи. Тези агресивни водачи, тези, които с поведението си показват, че не спазват правилата по никакъв начин, към тях е насочен основно контролът – пияните, дрогираните на пътя. Докато не изведем всички тези хора от движението, няма да престанем да влагаме всички сили и средства да постигнем тази цел.  

Да, силно се надявам да има и промяна в културата на пътя от страна на гражданите.  

Изключително важно. Това е най-важното. Ако не си променим манталитета, просто случващото се на пътя е отражение на нашия манталитет и на обществото като цяло. Докато не променим всички ние вътре в себе си нашето поведение, няма да стигнем до резултат колкото и да завишаваме контрола и каквито и действия да се предприемат.  

Точно така. Имах един събеседник, с който говорихме и за санкции, но пък знаем, че много катастрофи са причинени от финансово осигурени хора. Едва ли ако те нямат тази култура и този манталитет, за който говорим, санкциите ще ги стреснат.  

Ами тук е нашата роля. И ние с всякакви сили търсим варианта да въздействаме точно върху тази прослойка от обществото, която не се съобразява с обществените порядки и правилата като цяло.  

В началото на месеца започна традиционната акция "Зима“, която е насочена към безопасността на пешеходците, на водачите на моторните превозни средства и на пътниците в автомобилите, и на пътниците в автомобилите. Какво показват проверките до момента?  

Традиционната акция показва, че пак отново констатираме доста нарушения. В първата десетдневка в акция "Зима“ контролът е насочен към велосипедистите, индивидуалните електрически превозни средства, които не са за пренебрегване, превозни средства, задвижвани с животинска тяга, дали отговарят на условията, дали имат светлоотразителни елементи, съответните светлини. От началото на годината над 500 нарушения са установени само от водачи на индивидуални електрически превозни средства или т.нар. "тротинетки“. Много са задълженията на тези водачи, но са малко ясни на самите водачи. Нека да знаят правилата за движение, да се съобразяват с тях. Контролът е насочен изцяло към тях в началото на акция "Зима“. След това знаете в другите периоди как се провежда кампанията. Засега резултатите са нормални.  

Да, може би е добре да бъдат по-информирани точно водачите на тези електрически тротинетки, за които говорим, защото те все пак са нови участници в движението.  

Ами тук пак стигаме до отговорността на обществото и по-конкретно на родителите. Малко известно е явно сред хората и сред родителите, че лица ненавършили 14 години нямат място на пътя с такива превозни средства, а всички сме свидетели на това как всички купуват абсолютно безразборно такива превозни средства, дават ги на децата си, те се движат по улиците.  

Така е, да, виждаме много деца, които карат.  

Точно така. Преди няколко години бяха въведени доста правила, които регулират движението на тези превозни средства, но те явно не са известни на хората. Така че контролът е насочен към това в първите 10 дни, надяваме се го научат, но задължение на всички водачи е да знаят тези правила и да се съобразяват с тях, като пак целта е осигуряване на безопасността. Много държа да се знае, че "Пътна полиция“ няма желание да събира глоби, нашето желание е да няма ранени и загинали на пътя. Това е нашата основна цел.  

Разбира се, това е най-важното. Какви са желанията на полицаите у нас? Какво им е нужно за подобряване на качеството на работа и подобряване на условията на труд от ваша гледна точка?  

Желанията са различни като цяло, но мога да твърдя, че оборудването на полицаите е на добро ниво, но винаги може и да е по-добро. Конкретно не мога да посоча от какво има нужда индивидуално всеки полицай, но стремим да осигуряваме всичко, което е необходимо, за да могат да изпълняват съвсем спокойно своите ежедневни задължения.  

Какво съветвате всички младежи, които искат да поемат по пътя на полицаите и които искат да учат за тази професия?  

Че ако не го усещат като някакво призвание и да го припознаят като свой път, няма да стане това. Полицейската работа трябва да се припознае като нещо по-възвишено. Не можеш да си полицай и да работиш за едната заплата. Не е достатъчно, трябва да го носиш в себе си.  

Точно защото казахте, че трябва да се усеща като призвание тази професия, какво трябва да притежават бъдещите полицаи? Някои основни качества?  

Качествата са много. За да си добър полицай, качествата са изключително много. Трябва да си половин юрист, половин психолог, професионален шофьор и редици други качества и от всички по много, познания в много области, широкоскроена личност, спокойна, темпераментна.  

Надяваме се всички, които искат да поемат по този път, да го чуят. И за да завършим този разговор искам да ви попитам какво ще пожелаете на колегите си по повод днешния празник?  

Нека да бъдат здрави. Нашата професия е високорискова, да не подценяват ситуацията никога, да не се подават на рутината, да бъдат винаги нащрек и да се радват на близките си. Това е най-важното.  

Ние също им го пожелаваме - както на тях, така и на вас. И ви благодаря за отделеното време.  

Габриела ГАНЕВА