Ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България"  

САЩ увеличават шест пъти производството на снаряди заради войната в Украйна. Според доклад на Сухопътните войски това ще бъде най-агресивната модернизация от почти 40 години насам за американската отбранителна индустрия. От седмицата добра новина е, че Германия се съгласи да изпрати в Украйна танкове "Леопард“. Това са на път да направят и САЩ с техните "Ейбрамс“. От страна на Русия обаче продължават ракетните атаки. След изпращането на ново поколение танкова бронирана техника ще продължи ли отключването на достъпа до нови видове оръжия за Украйна? Анализът е на ген. Съби Събев – първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО. Как ще се промени картината на войната в Украйна в технически план с  новите подкрепления, които идват по линия на НАТО, г-н генерал?

С няколко думи може да се каже, че ще настъпи прелом във войната в Украйна в полза на Украинските въоръжени сили, защото с постъпването на модерна западна бойна техника – в случая говорим и за бронетанкова техника, ще се промени технологичното превъзходство в полза на Украйна. 2023 г. ще бъде решаваща за тази война, както за Украйна, така и за Русия, поради което и двете страни подготвят мощни офанзиви. Кога те ще започнат, не може точно да се каже, но най-вероятно ще бъде началото на пролетта или пък за руската страна говорим за голяма офанзива някъде в края на пролетта и началото на лятото, тъй като това изисква огромно натрупване на ресурси, включително бойна техника, подготовка на състава и много други неща. Но в случая имаме и прелом в западната военна помощ за Украйна. Досега Западът се въздържаше да предоставя тежки въоръжения като бронетанкове. В крайна сметка всички разбраха, че без тази  помощ украинската страна не може да надделее на бойното поле и да започне изтласкване на руските войски от тяхната територия. Трябва да е напълно ясно, че Украйна има да освобождава още някъде около 40% от своята територия, даже повече от 40%. Така че тя си поставя решителни цели и може да ги постигне единствено с доставката на такова въоръжение. Неслучайно толкова дълго украинският президент и министърът на отбраната, а и главнокомандващият ген. Залужни настояваха западните страни да предоставят такава техника и въоръжение и в крайна сметка това се случи. Между другото, както и вие споменахте, ще последва и постъпването на още по-модерно въоръжение – говоря и за ПВО, даже вече има и решения за доставката на системи "Патриот“, германските IRIS-T и други. Най-вероятно ще се разреши и въпросът за бойни самолети за Украйна, но това вероятно ще бъде на малко по-късен етап. Така че всичко това ще промени баланса на бойното поле и аз считам, че качеството ще надделее над количеството, защото руската страна залага на количеството, на все повече войници, все повече въоръжение, но то вече е по-старо, тъй като новото беше в голяма степен унищожено в тази вече 11-месечна война. Така че очакваме много решителни офанзиви през следващите месеци.

В резултат на тези офанзиви какво ще се случи? Ще успее ли Украинската армия да изтласка руснаците от територията на страната?

Ами това е основната цел на украинската страна и тя подготвя такива офанзиви. Аз очаквам, че с най-решителна цел ще бъде най-вероятно нейната офанзива в Запорожка област, с цел да се излезе на Азовско море и да се прекъсне този земен коридор Донбас-Крим, поради което и ще бъде изолирана тази голяма руска групировка в източната част на Херсонска област, южната част на Запорожка област и Крим. И най-вероятно ще има и още удари по Кримския мост, за да може да се изолира всякакво снабдяване на тази групировка. И Русия много добре разбра тази опасност и затова започва да изгражда и към този етап може да се каже вече, че е завършила една така дълбоко тилова отбрана в Запорожкото направление до азовския бряг и натрупване включително и на резерви. Но украинската страна има и сериозен шанс за офанзива на Луганското направление, по линията Кремена-Сватове, където вече е спряно настъплението на Украинската армия. Руската армия подвежда също резерви за отразяване на това настъпление, защото ако бъде пробита тая линия и се излезе в района на Бахмут – това е основен логистичен център на руския Лугански фронт, тогава надвисва опасност над луганската групировка на Руската армия. Така че Русия е в затруднение да реши кое направление трябва да отбранява основно и кое – спомагателно.

Къде ще се състоят най-ожесточените боеве?

Ами най-ожесточените боеве ще продължат в краткосрочен план в района на Донецката република и отчасти на Луганския фронт, но вече има симптоми, че се активират руските сили и на Запорожкия фронт. Но там повече целта им е да проучат слабите места в украинската отбрана или евентуално къде има струпвания на резерви на украинската армия. Целта на тази активизация на атаките на руските фронтове е да разпръснат украинските резерви на тези три фронта – Запорожския, Донецкия и Луганския, така, че да не им позволят да се съсредоточат на едно място и да поведат тази офанзива. А колкото до украинската страна, тя също има своите планове в двете основни направления, където най-вероятно ще се прояви руската офанзива, това е Донецкото и Луганското направление. Възможно е да има и опит за настъпление на север към Киев, но то повече ще бъде с отвличащ характер и задържане на украински резерви и на север, отколкото примерно опит да се превземе Киев.

Г-н генерал, за да пресечем всякакви спекулации, бихте ли очертали накратко най-силните и най-слабите страни на Руската армия, най-силните и най-слабите страни – на Украинската?

Ако започнем от Руската армия, най-силната страна на Руската армия, това е по-голямото количество войски, които тя ще съсредоточи в близките месеци по фронтовете на Украйна. От тези 300 000, които бяха мобилизирани с тази частична мобилизация, която беше обявена през втората половина на септември миналата година, 150 000 вече са по фронтовите линии, те започват да дават сериозни жертви. Някъде около 150 000 се доподготвят. Именно с тези 150 000, които са струпани основно на Луганския и на Донецкия фронт, те смятат да проведат първата си офанзива, но това няма да бъде най-голямата и най-масова офанзива на Руската армия. Слабите страни са за това, че те продължават да имат проблеми с бойния дух и мотивацията на руските войски. Все още е проблем и разнородността на Руската армия, при нея освен кадрова, имаме и частни армии, каквито са на Пригожин и на Кадиров, милициите на двете "републики“ Донецка и Луганска. Също така и недостигът вече на боеприпаси и бойна техника. Разбира се, логистиката е все още голям проблем на Руската армия, защото логистичните линии са отдалечени от около 80 км от фронтовите линии и са под ударите на далекобойните украински реактивни системи за залпов огън. Така че шансовете за успех на тази руска офанзива, за която говорим, първата, която се очаква, най-вероятно във втората половина на март да се прояви, нямат сериозни изгледи за успех. Колкото до Украинската армия, нейната сила е във високия боен дух и мотивация на Украинските въоръжени сили, волята на украинското население да се съпротивлява и да отстоява своята независимост. А също така и силата й е в международната солидарност застанала на украинската страна, която е ясно изразена с все по-увеличаващия се приток на въоръжение, бойна техника и боеприпаси за Украинската армия. Това е силната страна на Украинската армия. Слабостта към момента, това е недостатъчното въоръжение, което те имат, за да проведат тази планирана офанзива през зимния период, която те залагаха още през късната есен на 2022 г. Трябва да се каже, че предимството на Украинската армия е, че действа по вътрешни комуникационни линии. Т.е. линиите на доставки за Украинската армия са доста по-къси, отколкото примерно на Руската армия. Слабост все още е противовъздушната и противоракетна отбрана на Украинската армия, но това се очаква да се подобри в следващите един-два месеца с доставката на все по-нови и по-мощни системи за противовъздушна отбрана. Така че и двете страни имат слабости и недостатъци, но аз считам, че на украинската страна са по-малко.

Г-н генерал, има ли опасност, особено с хода на следващите офанзиви, войната да излезе от украинска територия?

Не, аз не очаквам това да стане и няма как да остане, когато Русия е така ангажирана и затънала по фронтовете на Украйна, че да си го позволи. Възможно е да опита провокации в момент на отчаяние, но аз мисля, че страните от НАТО много ясно заявиха и продължават да отстояват това свое виждане, че те не са страна в тази война и не са участници в тази война, както се опитва да ги представи Русия. За пред руското обществено мнение руската пропаганда непрекъснато тръби, че Русия не воюва реално с Украйна, а воюва срещу "Колективния Запад“ и най-вече срещу НАТО. Разбира се, няма нито един натовски войник на украинска територия, който е на фронтовете, и всичко това много ясно се разбира. И аз мисля, че все повече в руското общество се разбира. И колкото по-дълго продължава между другото тази война, толкова ще намалява и обществената подкрепа за нея в Русия. А увеличаващият се брой жертви, очевидно е, че заради тях ще настъпи момент, когато те ще достигнат  критичната точка и ще има взрив в руското обществено пространство за това, че тази война реално носи само вреда на Русия, носи загуби и че тя трябва да бъде прекратена.

Има ли възможност за мирни преговори или и двете страни ще бъдат твърди, че няма скоро да се стигне до тях?

Украйна е изключено да преговаря с настоящото ръководство на Руската федерация в лицето на президента Путин и това беше много ясно заявено. Разбира се, и руският президент счита, че независимо че са отправени така индиректно послания, че Русия никога не е затворила вратата за преговори, но няма как да преговаряш, когато владееш над 100 000 кв. км от територията на съседна държава и непрекъснато подлагаш под въздушни и дронни удари нейната инфраструктура, поради което и жертвите сред  цивилното население на Украйна нараснаха над 30 000 по официални данни, а те по всяка вероятност са и доста повече. Така че на този етап няма предпоставки за преговори. Аз считам, че превесът на Украйна на бойното поле най-вероятно ще създаде условия и за преговори, които Русия ще бъде принудена да приеме.

Цоня Събчева