Филип Попов от БСП за България, в интервю за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“

Разговор за политика с Филип Попов от БСП. Здравейте.

Здравейте.

Само вие БСП, "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“ не пожелахте да се включите в тези разговори с посредниците Соломон Паси и Росен Плевнелиев. Вие имате разбира се вашите мотиви за това, но все пак не можахте ли поне да се срещнете и така да се опитате да откриете някакви общи допирни точки?

Аз не виждам необходимост от такава среща. След това последиците от такава среща, първо, срещата с Соломон Паси и г-н Росен Плевнелиев, аз не знам те от чие име и като какви преговарят. Само е видно, че са упълномощени от ГЕРБ, от председателя, от г-н Борисов, но защо точно те двамата, нямам никаква представа. Може би това са техни решения. Но тук въпросът е съвсем, съвсем друг. Въпросът, че ние имаме ясна и категорична позиция на нашия Национален съвет и на Конгреса, че няма как да търсим допирни точки с тези, които са символ на корупцията в България, говоря за ГЕРБ. Защото те безчинстваха повече от 10 години в България. Ние влязохме в такава коалиция, която беше анти-ГЕРБ, антикорупция. Така че няма какво да преговаряме с тези 3 основни парти, които свалиха всъщност предишното редовно правителство: ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“, защото те са едно и също нещо. Те представляват и олицетворяват този модел на управление, срещу който ние се борихме години наред и продължаваме да се борим. Така че допирните точки с ГЕРБ не виждам какви могат да бъдат, дори по някакви основни национални интереси или политики. Тези политики, които ние реализирахме за 6 или 7 месеца, тези 23 милиарда социални разходи и пенсии, и майчински, помощи енергийни и т.н., ние се борихме за тях години наред когато ГЕРБ управляваха, и ги предлагахме. За съжаление нямахме мнозинство, което да реализира тези политики и останахме глас в пустиня. ГЕРБ останаха глухи за тези предложения. Така че аз не виждам към момента някакви допирни точки. И затова не виждам какво може изобщо да се преговаря с тях.

Сега, ако се стигне до там, че не им достигат няколко гласа, разбира се, всичко това, което в момента коментираме, е в сферата на гаданията, и се наложи някой да ги подкрепи, само подкрепа бихте ли дали и при какви условия?

Не сме коментирали да подкрепим с няколко гласа. Ние имаме, пак повтарям, ясна и категорична позиция, и тя е никаква подкрепа за това олицетворение на този порочен модел. Така че поне от наша страна, от парламентарната група на "БСП за България“ не виждам възможна такава подкрепа, дори с няколко гласа. Ние направихме и предложихме всъщност за председател на Народното събрание, защото това Народно събрание следва да стартира, защото има важни закони, които следва да се приемат, единият от основните, които е, това Законът за бюджета за следващата година. Защото има нови предизвикателства пред България и ни бива България да остане без бюджет и да работи 1/12 от този бюджет, защото просто няма как да се справим по този начин. И това е отговорност на всеки един народен представител, на всяка една парламентарна група. Но за да бъде реализирана тази отговорност, парламентът трябва да стартира, а не да се намира перманентно в първото си заседание без избор на председател. Така че аз мисля, че необходимият компромис към момента е направен, крачката е направена към този компромис.

Това ли беше необходимият компромис – избирането на председател?

Но това не означава компромис с политики, това не означава компромис с коалицията и подкрепа на такава коалиция и правителство, излъчено от такава коалиция с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“.

Кажете ми честно, вие смятате ли, че ще се получи редовен кабинет с първия мандат?

Правителство, редовен кабинет, моето лично мнение е, че не виждам формула в това Народно събрание, която да сработи за редовен кабинет. Има, разбира се, хипотетични възможности всякакви, но всички те не мисля, че могат да бъдат нещо трайно, нещо стабилно, нещо, което да може да позволи на България да превърти, да излезе от кризата, в която се намираме в момента.

Сега, предполагам, че говорите за първия мандат. Ами вторият, който трябва да отиде при "Продължаваме промяната“? Там също ли не виждате възможност?

Да, там оставаме възможност за водене на преговори, ще участваме в такива преговори, ако бъдем поканени. Надяваме се да сме поканени. И има възможност за реализация, разбира се, на такъв мандат. Но пак говорим за реализация на мандат и за управление на малцинството, доколкото е възможно изобщо такава формула. Така че разбирате ли, в момента в Народното събрание аз виждам един паритет между статуквото, това, с което се борихме години наред, и новата алтернатива, тази, от която сме част и ние.

Ама, г-н Попов, нали знаете, че вас също ви наричат "статукво“? Наясно сте с това.

А кой ни нарича статукво и защо? Разбира се, етикети всеки може да лепи, въпросът е те да бъдат подкрепени поне с някакъв разум, логика или доказателства. Да речем защо сме статукво? Защото се борим срещу ГЕРБ и с този модел на управление години наред, защото имаме ясна и последователна позиция година наред. Не виждам защо. Да, ние сме стара партия, но не означава, че старата партия е партия на статуквото. Ако върнем лентата назад, от 2000 година да речем до настоящия момент, в тези 22 години, 23 вече ще станат, БСП в колко от годините е участвала в управлението на държавата и каква политики е реализирала когато е участвала? Мисля, че 2 пъти е участвала на практика, 3 всъщност за тези 23 години, и то за кратък период общо. И успяхме да реализираме немалка част от политиките, тези левите, социалните политики. Това обаче не означава статукво.

Сега, като казахте леви, социални политики, предстои приемането на нов бюджет, дано да се стигне дотам, в противен случай ще продължи да действа старият. В случай, че "Продължаваме промяната“, че мандатът отиде у тях, те ви поканят да разговаряте, кои са условията, вашите, на БСП, от които не бихте отстъпили и не бихте дали подкрепа?

Ами има ясни позиции, там, където се разминаваме може би с част от позициите на "Продължаваме промяната“, доколкото мога така да ги отчета техните позиции какви са, всъщност, защото това, което забелязваме в "Продължаваме промяната“, тяхното съществуване в настоящия момент и като коалиционен партньор, и след това така се опитват да си преписват, да изземват постижения, заслуги на БСП и на "Демократична България“, всъщност, на своите коалиционни партньори. Няма лошо в това нещо, всеки решава сам за себе си как да постъпи. Но по отношение на външната политика нашата позиция е ясна, категорична и последователна. На първо място, никакви оръжия за Украйна. Това, според нас, означава въвлечена на България в този конфликт, което е против интересите на България и на всяка една нормална държава, и на второ място, нормални отношения с Руската федерация, дипломатически, и разбира се, преговори с всички доставчици на газ, включително и с "Газпром“, защото отново е в интерес на България. По тези позиции имаме разминаване с "Продължаваме промяната“.

Да, така е.

Аз се надявам, те са наши позиции, които ние не сме отстъпвали от тях, дори когато бяхме в коалиция и след това, и към настоящия момент ясно и категорично сме ги защитавали, и продължаваме да ги защитаваме. Така сме гласували и в Народното събрание, и нашите министри, участвайки в тази коалиция, и Пленума на БСП, Националният съвет също е приел тези позиции. Така че ние ги следваме и нямаме драма, защото ние сме ясни, категорични и последователни.

Това наистина са сериозни разминавания във виждания с "Продължаваме промяната“, и не ви ли струва, че именно тук "Възраждане“ и Костадин Костадинов успяха да вземат много от вашите гласове, точно поради причина, че те остро влязоха против изпращане на оръжие за Украйна?

Да, може би за широката публиката не беше ясно, че "Възраждане“ в предишния парламент в 70% от случаите, на всички гласувания всъщност в Народното събрание, са гласували заедно с ДПС и ГЕРБ, включително и по отношение на изтребителите F-16. Така че "Възраждане“, аз затова неслучайно казах и в началото – "Възраждане“, ГЕРБ и ДПС това е едно и също нещо. Разбира се, "Възраждане“ се опитват чрез своето русофилско показано говорене да настроят, да оберат този русофилски електорат. От другата страна ГЕРБ заедно с ДПС русофобската реторика взима доста сериозно. И в цялото това говорене, всъщност, като че реалните, действителните проблеми останаха на заден план. А те са икономическото и социалното положение на всеки един българин, на България като държава. И този разговор беше изместен от русофили и русофоби, а всъщност, това не е в интерес на България. Защото реалният проблем на България е един съвсем, съвсем различен, и той е в ежедневието на всеки един българин, в безработицата, в ниското заплащане, в ниските пенсии, във високите цени, в липсата на газ за отопление и за предприятията, които съответно използват тази суровина. Така че това са реалните проблеми на България. И ние по тези проблеми искаме да разговаряме, и разбира се, част от тях могат да се решат и през бюджета за следващата година и политиката на този законопроект, на този закон за всяка една година. Та, това са основните проблеми на България, около тях трябва да има дебат. Да престанем да се делим на русофоби и русофили, а да бъдем българофили. Ние сме такива от "БСП за България“, и затова защитаваме интересите на българската държава, на България. Тях поставяме преди всичко.

Ние с вас задраскахме първия и втория мандат, условно разбира се, има обаче трети мандат. Ако БСП получи третия мандат от президента, имате ли план, конкретен за действие, и вие ли ще излъчите група парламентьори или сами ще се срещате поотделно с всички партии? Изобщо, имате ли някаква стратегия, ако това нещо стане все пак? Защото ние не знам дали на вас ще връчи президентът.

Да, разбира се, ние също нямаме представа президентът на кого ще връчи третия мандат. Това е в неговите правомощия и компетенции в качеството му на президент на Република България. Но ако бъде връчен евентуално на БСП, ще подходим както винаги досега сме подхождали – отговорно, смело, решително и прозрачно. Имаме своите органи, имаме Национален съвет на БСП, не се взима в БСП еднолично решенията. Така че свикаме най-вероятно Националния съвет, ако разбира се, бъде връчен мандатът, ще се свика Национален съвет, ще се предприемат необходимите решения и действия. Ще бъдат упълномощени съответно преговарящ екип и така. Винаги сме подхождали, виждате и миналата година в поредицата от предсрочни избори БСП се очерта като най-диалогичната, най-държавнически ориентираната, в смисъл подходът ни беше такъв, отговорен, държавнически и мъдър. Ние можехме да разговаряме с всички парламентарни групи тогава, надявам се и сега. Никога не сме подхождали егоистично и тясно партийно. Напротив, поставили сме държавния интерес и интересите на България над теснопартийните си интереси.

Сега, тъй като тема № 1 оттук нататък за народните представители е именно бюджета, затова ви моля с няколко изречение да кажете според вижданията на БСП какъв трябва да бъде бюджетът за догодина?

Ние вече имаме и предложения в тази насока, които очертават нашите политики. Те не са изненада за никой. Бюджетът трябва да бъде социално ориентиран, особено във времена на кризи и на криза, в каквато се намираме в настоящия момент. Такива са бюджетите на по-голямата част, да не кажа на всички страни-членки на Европейския съюз и на всички държави. Те са социално ориентирани, тоест, държавата е в помощ на всеки един свой гражданин. Такъв трябва да бъде бюджетът, според нас, най-общо казано разбира се. Говоря за помощ и подкрепа на една от най-уязвимите групи в нашето общество – това са възрастните хора, младите семейства, младите хора и бизнес – малък, среден бизнес, този, който всъщност върти колелото, и големият бизнес, разбира се, в България, доколкото го има, макробизнесът, който върти колелото на икономиката в България, създава работни места, създава стандарт на живот.

Евелина БРАНИМИРОВА