Емануил Йорданов – бивш министър на вътрешните работи, сега адвокат, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България" 

Неочаквано Народното събрание прие в четвъртък на първо четене проекта на "Възраждане“ за промени в Закона за съдебната власт, с който се предлага нов механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, различен от модела, предложен от Министерския съвет и от "Демократична България“. Парламентът подкрепи също идея на "Възраждане“ ръководителят на следствието да разследва главния прокурор. Същият проект предвижда и изваждането на Националната следствена служба от прокуратурата. В петък, депутатите гласуваха на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Предложенията за поправки в Кодекса са били общо пет на брой от различни вносители, като основният от тях – на служебното правителство, заедно с още три други са били приети. Въпросът е, че хубаво се приемат тези промени на първо четене, но ще могат ли да бъдат приети и на второ до края на този парламент, като се знае, че той приключва на 3 февруари? Наш гост е бившият министър на вътрешните работи, сега адвокат Емануил Йорданов. С какво си обяснявате това, че народните представители, които не искаха да чуят нито за промени в НПК, нито в ЗСВ, изведнъж в последните дни на парламента се втурнаха да ги правят?

Това ми прилича на една ситуация от футболните мачове, при която в последната минута на мача вкарват нов футболист, той отчита участие в един мач, но на практика не влияе въобще върху играта и резултата.

В крайна сметка дали ще бъдат приети до края на този парламент тези промени, или всичко е имитация?

Ако имаше опасност да бъдат приети промените на второ гласуване, нямаше да се приемат на първо.

Изненада предизвика неочакваната подкрепа на законопроекта на "Възраждане“, но как гледате на идеята Националната следствена служба да бъде отделена от прокуратурата?

Гледам като на липса на политическа памет, защото на времето, когато разследването се прехвърляше в МВР, в началото на моя мандат, това беше направено с оглед изискванията на Европейския съюз. И ако тогава остана нещо от следствието, то остана поради простата причина, че нямаше как да се избере Велико народно събрание, което да отмени тази част от Конституцията, която регламентира съществуването на следствието.

А как пък ръководителят на следствието може да разследва главния прокурор? Аз, да ви призная, не мога да си представя това да прави Борислав Сарафов към Иван Гешев.

Със същия успех аз мога да разследвам жена ми и тя мен. Даже може би това, което ви казвам, ще бъде много по-ефективно от това, което се предлага в момента. Знаете, че както Борислав Сарафов, така и другият заместник-директор на следствието, са изключително близки на Гешев и да чакаме те да го разследват, означава, че сме крайно наивни.

Добре, но защо парламентът прави тези упражнения, защо народните представители абсолютно от всички парламентарни групи ги правят, след като вероятно допустимо е, че ще предизвикат анализ, подобен на вашия?

Опитват се да излъжат избирателите поради наближаващата предизборна кампания, опитват се да излъжат и партньорите ни от Европейския съюз. Но може би трябва да прочетат отново приказката за лъжливото овчарче.

Тези промени, които те предлагат и които са на първо четене, с ясното очакване, че на второ може би няма да минат, се твърди, че те ще бъдат необходими за изпълнение на ангажимента на България по Плана за възстановяване и устойчивост. Въпросът е, че след като те не бъдат приети, какво ще се случи с Плана. И той няма да бъде одобрен – така ли, няма да продължи действието му?

Аз съм много далече от мисълта, че когато най-голямата парламентарна група в парламента е тази на ГЕРБ, може да се извърши някаква съдебна реформа. Ако сте обърнали внимание на интервютата на т.нар. юристи от ГЕРБ в последно време, те могат да бъдат обобщени в един израз: "Съдебна реформа е реформата, която не засяга по никакъв начин както личните, така и служебните права на главния прокурор. Всичко друго може да се направи, но ние имаме свещена крава, която не се пипа“.

Защо смятате така, след като ГЕРБ подкрепи – ама той го подкрепи на първо четене – подкрепи проекта на "Възраждане“, дори някои казаха, че Иван Гешев е спасил Борисов, а сега Борисов тръгва срещу Гешев?

Това е много грешна теза. Навремето се смяташе, че Цветанов е най-близкият човек на Борисов, но при казуса "Мишо Бирата“ се оказа, че ние може би сме единствени в Европа, при които министър-председателят е подслушван със съгласие на вътрешния министър, който позволява информацията да се появи в публичното пространство. В последствие – не знам, защо хората забравят някои неща, но 2020 г. протестите започнаха именно заради действия на Гешев. Така че назначеният от Бойко Борисов Гешев с изпращането на башибозук в президентството отприщи протестите, които свалиха Бойко Борисов от власт. И това, че сега има някакъв вариант ГЕРБ, БСП и ДПС да направят правителство в следващия парламент, се дължи на грешки на партиите, които идваха от протеста. Ако "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ се бяха обединили при предишните избори, ми се струва, че сега положението можеше да бъде много по-различно.

Е да, но те сега преговарят за такова обединение. Няма ли да е то след дъжд качулка?

Ами много възможно е да се окаже именно такова. Но все пак хората казват: по-добре късно, отколкото никога.

Какви стъпки трябва да се направят, г-н Йорданов, за да се тръгне към тази съдебна реформа? Ние всички говорим за съдебната реформа, обаче яде ли се, пие ли се, каква е тя, какво се прави? Няма аргументация, няма обяснения.

Ами, при тези безкрайни избори, които направихме в последните две години, ако в предизборните кампании партиите, които участваха, бяха направили някакви смислени дискусии за съдебната реформа, нещата можеха да изглеждат и по друг начин. Но обърнете внимание, че няма предизборна кампания, в която да е говорено нещо сериозно за съдебната власт. Включително на последните избори си направих труда да погледна в програмата на ГЕРБ главите за съдебната система и за Министерство на вътрешните работи. Определено може да се каже, че и двете ме потресоха, защото съдържаха общи приказки и никаква идея за нещо полезно, което да се свърши за двете системи. И няма как да бъде иначе, защото в рамките на тези много години, в които ГЕРБ управляваше България, има един единствен случай, в който изявен юрист се присъедини към тях по някакъв начин – говоря за проф. Огнян Герджиков, който оглави един Консултативен съвет към председателя на Народното събрание, но тогава председател на Народното събрание беше една дама, която не разбира нищо от съдебна система, но доколкото знам, разбира от производство на поцинковани изделия. И тогава тя обиди професора, и то доста лошо, при което той напусна тази структура и нещата си отидоха на мястото. ГЕРБ общо взето си мислят, че "Държавен вестник“ служи да си увиват ябълките в мазето, за нищо друго.

А "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“, дори да не са обединени, те какво можаха да направят? С какво те можаха да обяснят на гражданите за реформата, която предлагат? То по-скоро "Демократична България“, защото да бъдем откровени – "Продължаваме промяната“ са също с немалко дефицити в тази област?

Не са много нещата, с които могат да се похвалят, но има едно, което за мен е изключително важно – те отстраниха раковото образувание на съдебната система, наречено Специализиран съд и Специализирана прокуратура. Ако това чудо на чудесата беше продължило да съществува, щеше да нанесе уникални щети на съдебната власт и всичките недостатъци, които имаше в тези структури, щяха да се пренесат и в нормалните съд и прокуратура. Такива податки се виждаха. Всеки практикуващ юрист може да ви го каже.

Г-н Йорданов, аз затова ви питам, тъй като съществуват и друг тип коментари – че закриването на специализираните инстанции е блокирало работата в съдебната система.

Това го говорят хора, които имат изградени представи за съдебна власт на базата на сериала "Али Макбийл“ и на преминаване с трамвая покрай Съдебната палата. Нормален юрист такова нещо няма да ви каже.

Като теглим чертата, какво ще се случи с тази наша многострадална съдебна система? Закрихме Специализираните съд и прокуратура, обаче по-нататък какво се случва? Чакаме следващия парламент, който може да бъде аналогично издание на този? А по-нататък?

В следващия парламент нищо няма да се случи, но аз вярвам, че след няколко избора ще стигнем до ситуация, в която вече нормални партии да работят в парламента и да се заемат със сериозни неща.

Няколко избора – колко на брой, г-н Йорданов? Три, четири, пет, шест?

Колкото трябва. В крайна сметка ние сме си го докарали това положение и сега много хора говорят "Аз няма да ходя да гласувам“ и като не ходиш да гласуваш, ти живееш по този начин. И когато не гласуваш, ще си гласувал де факто за Бойко Борисов – ако искаш.

Цоня Събчева