Интервю с председателя на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред "Фокус"

Г-н Добрев, какво се случва на полето на политиката? Виждаме как през последните седмици много интересни неща изплуваха: скандала с митниците, разпита на Асен Василев, сега фалшифицирани документи от Лена Бориславова. Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал“ обяви след пост на Кирил Петков във Facebook, че ще го осъди. Никола Минчев от "Продължаваме промяната“ беше замесен в цялата схема и отрече случващото се. И това всичко от доскорошните ви партньори в т.нар. "сглобка“, коалиция, каквото и да го наречем. Подозирахте ли такова нещо?


Това, което виждаме, е абсурдно. Хората, които сами се кръстеха, че са честните и почтените, всъщност се оказва, че са се занимавали с контрабанда, покровителствали са, занимавали са се с фалшифициране на документи… Това пък е особена наглост – да подпишеш 20 човека в общо събрание или управителен съвет, а такива изобщо да не са били провеждани, и тези хора да не знаят, това е изключително нагло. И следите са навсякъде. Никола Минчев отказа да е бил участник в това, но не чухме такъв отказ от Лена Бориславова. Хубавото е, че доколкото разбирам има досъдебно производство още от миналата година, така че се надявам истината да излезе наяве.

Да, чакат се данни в момента от прокуратурата. А спомняте ли си как Кирил Петков излезе с плаката "Аз съм Кирил Петков и не ме е страх“? Сега всичко, което излиза, било "фишек на ДАНС“. Има ли повод вече да се притеснява Кирил Петков?

Не знам какво означава "фишек на ДАНС“ при положение, че хората, чиито фалшиви подписи стоят под тези документи, казват, че подписите им са фалшифицирани. Те никога не са се подписвали, никога не са участвали в такива заседания, т.е. имаме документи, без значение за какво говори Кирил Петков. Но тук съдебната система ще прецени кой е виновен и кой не е виновен. Това, което ние като политици можем да кажем, е, че нищо от това, което твърдяха "Промяната“, че са честни и почтени, че те са най-хубавите в тази държава, излиза, че не е вярно. Свидетели сме на абсурди.

Защо точно сега излизат всички тези скандали, включвам и този с Асен Василев и митниците, и комисията?

Аз се надявам да е съвпадение това, защото според мен при всеки един такъв случай, той трябва да става публично известен веднага. А струва ми се, че ако тези скандали бяха гръмнали по време на 9-месечното управление, то може би нямаше да изкара 9 месеца. Ние и без това в това управление имахме постоянно разправии, защото например ние и ДПС през цялото време настоявахме да се вдигне дерогацията, докато "Промяната“ я защитаваха. Помните, аз съм казвал неведнъж, че Денков тичаше с оставката в джоба, а в същото време и Пеевски, както и цялата група на ДПС, и Борисов и групата на ГЕРБ, всеки път когато се внасяше премахване на дерогацията, го подкрепяхме, но нашите гласове не бяха достатъчни и затова тя се забави с една година. И виждате през тази една година направихме точни калкулации: Русия е получила 6 милиарда долара. Те от една страна говорят за "Турски поток“, където Русия плаща на България, а пък много услужливо премълчават това, че купуваха през цялото време руски петрол, където България плаща на Русия, и по този начин финансира войната. Само за сравнение в последната година на Кабинета "Борисов“ сме купили 14 милиона барела руски петрол, а средно за годините на управление на "Промяната“ сме купували по 42 милиона барела. Точно три пъти повече руски петрол е купуван по време на управлението на "Промяната“ заедно с "Демократична България“. Но тяхната антиевропейска, тяхната антиатлантическа позиция може да се види не само по това. Вземете например седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй“ – там "За“ гласуваха групите на ДПС и на ГЕРБ, вносители бяха Бойко Борисов и Делян Пеевски. От "Промяната“ едва трима депутата гласуваха "За“ проекта, за неговото развитие, за "Уестингхаус“.  А когато се избираше…

Да, но имаха проблеми с фирмите след това.

Впоследствие гласуваха и против фирмите. Т.е. много от решенията в Народно събрание се вземаха въпреки "Промяната“ и след огромни усилия от наша страна. Единствените с последователна позиция, последователна политика по отношение на тези проекти са Борисов и Пеевски. Това са фактите и всеки може да ги провери, защото за това нещо има документи в Народното събрание.

Вие казахте Пеевски – това ме навежда на друг въпрос: слушах ваше интервю, казахте, че сте имали срещи с Асен Василев и Делян Пеевски.

Да, на някои срещи е присъствал и Денков, някои от срещите са били в кабинета на Борисов. Най-големият им проблем беше тази дерогация и през цялото време ни караха ние да си променим позицията. Но аз се гордея с това, че и ГЕРБ, и ДПС гласуваха винаги за премахване на дерогацията, и това беше правилното решение. Ето, от 1 януари вече не купуваме нито един барел руски нефт, нито един. Не 42 милиона барела, а нула барела. И виждате вече 4-5 месеца нито са свършили горивата, както ни плашеше Денков, нито са скочили с 2-3 лева тези горива, нито има освободени хиляди работници в "Лукойл Нефтохим Бургас“. Т.е. въпрос сега към тези от "Промяната“, особено към Денков и Асен Василев, е защо пазеха повече от година "Лукойл“ и интересите на "Лукойл“. Тук има още един интересен пример, който можем да дадем, че в началото на 2023 година приехме Закон за компенсация на моторните горива, въпросното едно левче, което "Лукойл“ трябваше да го дава на Фонда и Фондът да го връща на хората. Този закон беше приет януари месец, те не го изпълняваха цяла година. Ноември месец ги задължихме с промяна на закона да започнат да го изпълняват,  а трябваше да направят едно просто нещо – да изпратят едно писмо до Европейската комисия и 10 месеца не пращат писмо. Подал съм сигнал и за това и се надявам компетентните органи да стигнат докрай и по тази тема. Но между февруари и декември се натрупаха стотици милиони компенсации, които не бяха събрани. Само за декември месец "Лукойл“ платиха, защото тогава влезе в сила законът, тогава го приложиха, само за един месец "Лукойл“ платиха близо 100 милиона. А сумата с януари февруари, някакви остатъчни количества, които се преработват от миналата година доставки, е над 100 милиона. И тези средства стоят, те не са върнати още на българските потребители. Но ако бяха изпълнили закона, въпросното левче щеше да го има като компенсации за хората. Сега парите стоят и не знам защо Министерски съвет нито редовния кабинет на "Промяната“, нито този, сегашният, не взема решение, за да ги върне на хората, защото парите са вече събрани, "Лукойл“ ги платиха. Да, само за един месец, ама за тоя месец – 100 милиона. Т.е. за един месец могат да се дават компенсации от 1 лев на литър заредено гориво.

Добре, и аз отново ви връщам на тези срещи, защото са ми много интересни. Какво точно се е случвало на тях? Ако не ме лъже паметта, са искали да си оттеглите предложенията.

Да, на срещите ни молеха, заплашваха дори – Денков заплашваше с оставка, да не подкрепяме премахването на дерогацията.

Отново за дерогацията ставаше въпрос тогава?

Отново за дерогацията. В други срещи ставаше въпрос за промени в Закона за енергетиката, които те ги виждаха по някакъв определен начин. На други срещи искаха ние да не избираме строител на 7 и 8 блок и по този начин да блокираме процеса и развитието на проекта. А този проект е изключително важен за България, защото със 7 и 8 блок се движим в такъв график, че това ще бъдат първите АР1000 в България, първите блокове с най-модерната технология в света, от което България ще спечели, и то ще спечели не само това, че 30% от инвестираните средства ще останат в България, а и защото България ще развие капацитет и ще може да участва при изграждането на други подобни проекти в Европа. Например заводът за средните модули най-вероятно ще бъде в България. "Уестингхаус“ вече подписаха повече от 20 стратегически партньорства с фирми от България, които ще бъдат използвани не само за нашия проект, но и за такива в чужбина.

Добре, да разбираме, че това им е стилът на комуникация с вас тогава, защото и по време на преговорите за ротация имаше доста турбуленции също?

Те едно говорят, друго правят. Виждате, че за пред хората, за пред обществеността те са честни, те са почтени, те не се занимават с канали. После виждаме как пуделите им носят пачките. Виждаме как собственоръчно са подправени подписи на известни хора в България. Това все пак не са и случайни хора, хора, които няма да си замълчат, когато видят, че подписите им са фалшифицирани. И аз, доколкото прочетох от единия от потърпевшите, той казва, че всъщност със същия успех в България могат да се крадат и фирми.

Така ли?

Фалшифицираш подписа на управителя, правиш си фалшиво пълномощно и го сменяш този управител, или този собственик с регистрация в Търговския регистър.

Ясно. Добре, и на този фон накъде ще избие всичко това? Като ги виждате сега тези неща, допускате ли евентуално бъдещо управление с ПП-ДБ след изборите?

Според мен трябва да видим каква подкрепа ще получи всяка една от партиите на изборите. Преди това каквото и да кажем - е несериозно.

Е чиста спекулация, да.

Да. Но аз се надявам те да загубят значителна част от тяхната подкрепа, докато ние да увеличим нашата подкрепа. И в миналото е имало моменти, в които ГЕРБ е управлявал и с около 90 депутата, така че ако имаме 90 депутата, защо да не съставим кабинет? Това е лично мнение, разбира се, но ГЕРБ може да състави кабинет и сами. Каква е логиката "Продължаваме промяната“ с 30 депутата в този парламент, защото те, "Демократична България“, имаха само двама-трима министри, т.е. всички останали бяха от "Продължаваме промяната“, а "Продължаваме промяната“ имаха 30 депутата. Т.е. те с 30 депутата управляваха девет месеца и виждате докъде стигнахме – няма ПВУ, няма фондове от Европейския съюз, няма нищо. Нашата малка икономика, която без тези средства отвън едва се справя, крета. Теглят заеми, харчат заемите и това е.

А как мислите, че ще реагират хората на всичко това, като го гледат отстрани?

Ами, надявам се да се възмутят и ако са се колебаели дали да гласуват, или ако преди са гласували за "Продължаваме промяната“, сега да видят истината, сега да видят какво представляват тези хора. Защото не трябва да се слушат политиците по принцип даже, не само от "Продължаваме промяната“ – не трябва да се слушат толкова какво говорят, а да се гледа какво правят. И аз пак ви казах – в парламента гласуваха против махането на дерогацията, гласуваха против развитието на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй“, против избора на строител, против избора на технология. Това е, това са им действията.

Добре, вече да минем повече към вашата сфера, а именно – енергетиката. Бяхме свидетели на протести на миньори и енергетици миналата седмица. Те поискаха отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители до 2029 г. Но на този фон стои и плащането по Плана за възстановяване и устойчивост.

Всъщност това, което направихме ние съвместно с ДПС – дори в случая идеята беше първо споделена от колегите от ДПС, е да осигурим средства за рекултивация на Мини "Марица-изток“. Гласувахме в Народното събрание 250 милиона бюджет за следващите четири години, т.е. 1 милиард. И тук отварям една скоба и казвам, че ако "Продължаваме промяната“ не бяха източили парите на тези дружества в Маришкия басейн, ние нямаше нужда да вземаме такова решение, защото в ТЕЦ-а имаше 1 милиард лева, който ако те го бяха превърнали в капитал, дружествата в региона щяха да имат необходимите им средства. А по отношение на либерализацията – това са оправдания, че отлагането на либерализацията ще забави средствата. Всъщност този, вторият транш, ако си спомняте, трябваше да дойде ноември месец миналата година. Сега сме края на април и транш няма. А отлагането на либерализацията не е отлагане на крайния срок, в който пазарът трябва да се либерализира – той си остава 31 декември 2025 г. Отлагането е по отношение на една междинна цел – либерализация на пазара на едро, която се мести от 1 юли тази година до 1 юли следващата година, т.е. изместваме междинната цел, но крайната цел като срок и като дата остава същата и това не би трябвало да е проблем за Европейската комисия, ако се комуникира добре от нашите управляващи.

Да, обаче вчера бившият вицепремиер Атанас Пеканов предупреди, че ако въобще влезем в следващо плащане, то ще е наполовина и това в частност засяга забавянето с либерализацията.

Пак казвам, че крайната цел на тази либерализация е всички да си купуват ток от свободния пазар. Тази крайна цел остава 31 декември 2025 г. Тя не е променена. Това е целта, от която Европейската комисия се интересува. Аз много уважавам г-н Пеканов, но в случая аз не мисля, че той се е запознал достатъчно добре с подробностите в тази специфична сфера. Либерализацията на пазара на едро не е либерализация на бита. Това не означава, че хората ще си купуват ток от свободния пазар и по някакви други цени. Тя казва, че производителите ще продават на този свободен пазар и след това ще правят вноски във фонда, който фонд ще се разплаща с ЕРП-та, за да може сметката на хората да остане същата.

Т.е. отлагането на тази междинна цел не означава отлагане на либерализацията като цяло. И пак казвам, аз съм убеден, че Комисията няма да има проблем с това.

Добре, и тъй като влизаме във финалните минути на нашия разговор, малко да ви върна на темата за "Лукойл“. Какво се случва с продажбата на рафинерията, имате ли представа?

Нямам никаква представа. Аз бях озадачен как Кирил Петков и Асен Василев обикалят и продават рафинерията, при положение че тя е частна собственост. Държавата има само една акция – т.нар. златна акция, вероятно за да звучи по-добре на хората.

Да, може би.

Само че тази златна акция, тя не дава почти никакви права на държавата, всъщност никакви за участие в управлението или за някакъв контрол върху дружеството. Така че нямам повече информация. Струва ми се, че и там имаше нещо съмнително, защото вие представители си да тръгнат финансов министър и един депутат да продават вашата частна фирма?

То е много съмнително за каква цена точно се продава "Лукойл Нефтохим“, защото се спекулира, че е много висока.

При всяко положение тези хора не са собственици, не могат да продават.

Факт.

Те утре ще решат да продадат вашия апартамент или на някой бизнеса.

А има ли вариант "Лукойл“ да се продаде на парче в бъдеще?

Не мисля. Самата рафинерия като бизнес не мисля, че може да се раздели. По-скоро те имат отделни компании. Например бензиностанциите – те се водят даунстрийминг, казват, отделна компания, която няма общо с компанията, която рафинира продуктите. Има трета компания, която пък е търговец и доставя петрола до рафинерията. Т.е. отделните компании, ако собственикът реши, могат да бъдат продадени на различни купувачи или някои да бъдат продадени, а други – не, но пак казвам, това е тяхно решение.

Благодаря ви много за този разговор.

Благодаря и аз.