Интервю с д-р Веселина Йорданова, началник ДКБ в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Ракът на кожата е на второ място по заболеваемост от злокачествени тумори. Какво показват последните регистри?   

Ракът на кожата не е на второ място, а е на първо място. Поради слабостите в регистрацията и по други причини, и тъй като не е социално значим, защото неинвалидизира хората, се смята, че държи второ или трето място по заболеваемост. Няма точна регистрация на случаите поради състоянието на здравната ни система, но те са много, повярвайте ми. За бялата раса в една по-късна възраст е много често срещано да имат хората кожни тумори в резултат от слънцегреенето в нашия географски пояс.   

Тоест, цветът на кожата има значение, така ли?   

Разбира се, че има значение. Значи, случаите на рак на кожата са по-често при хората от бялата раса. В жълтата и в черната раса те са по-редичко, включително и редките кожни тумори.   

Какви са признаците за рак на кожата?   

Най-често това е незарастваща раничка за един месец по откритите части или по тези части, които са били излагани на слънце от детска възраст, а не от последното лято, както много от пациентите смятат. Освен това, много е важно да се наблюдават и бенките по кожата, защото маливният меланом е от най-често бенки по кожата, които съвсем незабележимо започват да се променят във времето с нарастване, кървене, промяна на цвета.   

Тоест, трябва да се наблюдаваме?   

И трябва да се наблюдават, да, от специалисти. Младите хора вече имат такава здравна култура, и това, че ние популяризираме с интервюта тези знания, също помага.   

Това е чудесна новина, че вече имаме такава здравна култура и може би пациентите при вас идват по-често за профилактични прегледи. Кога всъщност е най-подходящият момент или възраст, за да посетим вашия кабинет?   

При нас в Комплексния онкологичен център в Пловдив работим трима от 5-те онкодерматолози в страната. Така че ние, мога да кажа, сме центърът за лечение на кожния рак във функционалното му значение. Ние си познаваме пациентите и техните семейства и от ранна детска възраст наблюдаваме пациентите, въпреки че чисто законово профилактиката в тази сфера е така да кажа предоставена на личните лекари, но не е на онкодерматолозите. Но това за нас няма значение и ние си проследяваме пациентите от началото до края. Така че в зависимост от проблема по всяко време е добре да се ходи, и ако не при нас, то поне при дерматолозите, които също са наясно с нещата и с нарастването на честотата на кожните тумори.   

Колко вида кожните тумори?   

Кожни тумори са много видове, но най-общо ги разделяме на меланом, маливен меланом и немеланомни. При немеланомните тумори е добре да се извършват профилактичните прегледи от дерматолозите, превенцията е слънцезащита, а при маливния меланом е добре да се наблюдават бенките на децата от ранна детска възраст, като специалистите знаят кои са периодите, в които най-често се появяват бенки. Имам предвид например пубертета и по-нагоре при хормоналната настройка на организма. Превенцията включва чести прегледи при специалисти. Акцентирам върху това, а не върху слънцезащитата като локално средство за мазане, защото невинаги това е достатъчно и в някои случаи има пък други проблеми, от рода на алергични реакции и непоносимост на кожата към слънцезащитните кремове.     

Всъщност, това заболяване има ли лечение?   

Кожният рак е лечим. Това го повтарям от години. Аз съм с 30-годишна практика. Кожният рак е лечим и важното е във всеки етап от развитието му пациентът да има доверие на лекуващия лекар, за да преминават заедно през предизвикателствата.

Габриела ГЕОРГИЕВА