Д-р София Ангелова, пулмолог, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България"  

В сезона на грипните ваканции и сред разпространените опасения за новия вариант на Омикрон е важно да направим тази тема: как да различим настинката от грипа и КОВИД и кое от тях може да има най-сериозни последици за нашето здраве? Наш гост е пулмологът д-р София Ангелова. Как да се ориентираме? Почти всеки втори-трети наш познат киха, кашля, боледува, отсъства, прави температура – какви са разликите?

Благодаря ви за поканата. Мисля, че е актуален моментът да говорим на тази тема, за да обучим хората да знаят как да действат и да не се страхуват и плашат. Наистина много хора са болни, но то не е необичайно това. Сезонът е сега, студеният сезон, когато повечето от хората са вътре, когато има условия за предаване на вирусните инфекции, а ние сме говорили по този въпрос и друг път за това, че те много бързо се разпространяват. Един болен човек в едно затворено помещение, само ако разговаря, за една минута отделя 250 вирусни частици. Ако киха, те могат да стигнат до 150 000, ако силно кашля, стигат до 800 000. Ето как става заразяването. Затова от това ще започна – не трябва да забравяме противоепидемичните мерки. КОВИД ни показа вече,  колко са ценни и как намалихме заболеваемостта и от другите вирусни инфекции по време на пандемията, спазвайки мерките. Така или иначе обаче в момента какво върлува по данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания: грип А, грип В, по-малко В, Омикрон и сред тях – другите респираторни вируси, които причиняват т.нар. обикновена настинка. И ние трябва да различим обикновената настинка от грипа. Тук вече има разлика в клиничната картина. Обикновената настинка и Омикрон по-скоро си приличат. Кое е особеното в клиничната картина на риновирусните инфекции или на обикновената настинка, която представлява всъщност остро инфекциозно заболяване, което засяга горните дихателни пътища до ларинкса? Обикновено хората се събуждат или след робата казват: имам сухота в гърлото, дразнене, гърлобол. На другия ден гърлоболът отминава, обаче се появява хрема, обилна хрема, стичат се секрети съответно, които секрети дразнят рецепторите, и след това последва кашлица. Тя е мъчителна, тя е общо взето – знам от моите пациенти как се изнервят и колко се изморяват от нея, наистина с нея се нарушава емоционалния баланс и физически, разбира се, на хората в това време. Може при някои да има еднократна температура и тя по-скоро е субфебрилна температура. За разлика от грипа, който започва – там инкубационният период е един-два, по принцип е до 7 дни, но така или иначе може да се развие внезапно, с остро, силно главоболие, болка по мускулите, по ставите, силно изразена отпадналост, треска и висока температура. Тази клиника е по-близка до грипния вирус. И тук веднага ще кажа, как можем да ги отличим. Това, с което разполагаме днес, и аз искам да отправя една молба към хората – не да изпадат в паника, да се притесняват, а по-скоро да си осигурят тези бързи тестове, с които разполагаме и които могат да отграничат дали е грип, или Омикрон.

Откъде да ги вземат, д-р Ангелова?

От аптеката, от аптеката. Затова всеки мой пациент, когато се обади и казва "Има висока температура или имам някакви симптоми“, задължително моля – нека близките да закупят този тест. И тогава вече виждаме,  защо е важно това – затова, защото ако тестът ни покаже, че е грип, ние за грип имаме сериозно оръжие в ръцете си. Веднага трябва да започнем лечение с невраминидазни инхибитори, които имат за цел да спрат разпространението, размножаването и разпространението на грипния вирус и да предпазят човека от усложнения. Докато ако излезе отрицателен за грип и положителен за Омикрон, тогава си действаме, или ако е отрицателен за Омикрон и за грип, това означава, че са другите респираторни вируси, от които на първо място за обикновената настинка поставяме риновирусите. Риновирусите се оказва, че през зимния период могат да обхванат до 80% заразяване на хората. Тогава вече действаме така – при всички случаи пациентът трябва да остане вкъщи, както казваме ние, пазене на леглото, за три дни пазене на легло. Защо? Първо – за да не получи усложнения, второ – за да не заразява останалите хора, трето – почивайки, тогава, когато вирусът е нападнал нашия организъм, е добре да почиваме, тялото да бъде в покой, да приемаме течности, особено когато има висока температура, да не позволяваме да се губят течности, микроелементи от организма, тогава оздравителният процес ще бъде значително по-скъсен. Проблемът е тогава, когато хората излизат, тогава, когато има и такива, които ходят на работа, създават се условия съответно за усложнения. И ние разполагаме и с наши български медикаменти, които имат антивирусен ефект, които влияят, пречат на репликацията на вируса, т.е. на размножаването на вирусите, на останалите вируси, разбира се. Това са медикаментите, които съдържат андрографолид, това са етеричните масла, за които в последно време имаше клинични проучвания, които доказаха тяхната ефективност. Но тук отварям една скоба и казвам: в никой случай при първи симптоми на вирусна инфекция не трябва да тръгваме с антибиотик затова, защото ние с антибиотика по-скоро ще попречим на пациента да оздравее по-бързо. Ние по-скоро ще удължим оздравителния процес, отколкото да го скъсим. Това е изключително важно.

Д-р Ангелова, кое от тези три варианта – настинка, грип или КОВИД, може да има най-сериозни последици за нашето здраве?

И трите варианта могат да дадат последици за нашето здраве и могат да дадат усложнения. Кои са по-честите и да кажа най-чести усложнения при обикновената настинка, когато ни атакуват риновирусите, параинфлуенчните вируси, човешките коронавируси, онези четири вида, които откриха по времето на Джун Алмейда. Знаете ли, 1946 г. в Англия се открива отделение по настинка. Отбележете – лекарите са искали да направят изследвания, използвали са доброволци, за да отговорят на въпроса в какво се корени причината на ежедневното подсмърчане. И всъщност попаднах на толкова клинични проучвания за този период от време, защото през 1989 г. това отделение е закрито, но до този период от време – много, много проучвания са направени, в които се оказва, че много дълбоко са изследвали влиянието на различните вируси. И ето, обикновената настинка – на първо място са риновирусните инфекции. До какво може да доведе една хрема? Има специално проучване, което показва, че когато човек има хрема, той издухва носа. Знаете ли, че когато силно се издухва носа, толкова високо се покачва налягането, че част от вирусите отиват в параназалните синуси и най-честото усложнение са синуитите. И друго проучване, което пък показва, че не бактериалната флора е виновна за сгъстяването в последствие на секретите, а самият възпалителен процес, защото с вирусите се бори нашата имунна система, реакцията на нашата имунна система с последващото възпаление е борбата с вирусната инфекция. На второ място особено важно и при децата, при учениците, но се оказва, че и при възрастните – може да се развие остър среден отит, т.е. възпаление на ухото също като усложнение. Но то може да бъде и на бактериална основа. Така че тук вече три, четири, пет дни след острия период, ако се появят такива оплаквания, вече трябва да се направят консултации с колегите "Уши, нос, гърло“ и да се вземат навреме мерки. Разбира се, по-тежките усложнения, това са вече, когато се засягат долните дихателни пътища с развитието на пневмония. Но отново искам да подчертая, че не при всеки човек може да се развие усложнение. Много важно е да спазим това правило на трите дни на пазене на леглото, почивката и с позитивното мислене, позитивното настроение и със спокойствието да дадем възможност на организма да се справи с вирусната инфекция.

Казахте, че е добре да се използват отново противоепидемичните мерки. Бихте ли ги напомнили?

При противоепидемичните мерки изключително важни са маските. Много говорихме за тях. Първоначално хората се съпротивляваха за маските, но маските си имат своето значение затова, защото те намаляват вирусното число. Когато един човек попадне в затвореното помещение, казахме колко вирусни частици се отделят, когато болният човек кашля, киха, дори когато говори – 250 не са малко за минута. Тогава и попада на високовирусно число, да приемем градският транспорт например, тогава вероятността за заболяване е много висока. А колкото по-високо е вирусното число, толкова по-тежко може да протече заболяването. И затова маските да не ги забравяме. Там, където има струпване на хора, по принцип да избягваме тези затворени помещения с много хора, но ако попаднем в такива помещения, нека да носим маски. И дезинфекцията на ръцете е необходима, защото предаването на риновируса може да стане и чрез замърсените ръце. Ако замърсим окото, се оказва, че по слъзния канал риновирусът попада в носоглътката и започва своето размножаване, развитие и съответно последващата обилна хрема и всички останали симптоми, за които говорихме.

Цоня Събчева