Днес ще си говорим за грипа. Както знаете, епидемиологичната обстановка в страната се влошава, в Бургас вече е обявена грипна епидемия. Вчера болницата в Пазарджик обяви, че спира приема на деца поради липса на легла. Вчера чухме, че свободни легла лисват и в болницата във Враца. Как обаче грипът протича при децата и какви са усложненията след него? Сега ще попитаме педиатъра в Александровска болница д-р Ивайло Николов. Добър ден.   

Добър ден.   

Първо искам да ви попитам какво е характерно за грипа тази година, самият вирус изменил ли се е в сравнение с изминалите години?   

Самото протичане на вируса не бих казал, че е нещо толкова различно в сравнение с миналите години. Изключваме разбира се, последните години с КОВИД, където имаше много голяма заболеваемост на КОВИД, знаете, и доста по-ниска такава на грип, но нищо по-различно от преди 2020, преди 2019 година. Разбира се, вирусът се е изменил. Той се изменя всеки сезон, всяка година, затова и ваксинопрофилактиката е различна всяка една следваща година, има нови ваксини. Така че самото протичане дори е идентично с това както беше в предишните години с тази тежка отпадналКакви са съветите, които ни давате, за да не разпространяваме толкова лесно грипа?   ост, болките по мускули и стави, включително и при децата е така, високата температура. Заболяването започва рязко. Много колеги също споделиха как човек може да конкретизира точно кога се е разболял, точно кога се е влошил, същото се отнася и за децата, само че при по-малките тази информация ни се споделя от родителите.   

Добре, как точно протича при децата? Защото всеки ден научаваме, че болниците вече са препълнени. Защо?   

Да, самото заболяване протича много остро в самото начало, много динамично с разгръщане на клиничната картина, с висока температура – до 40 градуса може да стигне температурата, един много интоксикиран вид на децата с инфекция на горните дихателни пътища, един много голям дискомфорт е това с поява на кашлица. Има вероятност да се задълбочи и до затруднено дишане. Затова и родителите много бързо търсят лекарска помощ, много бързо и се заемат леглата по всички болници. В момента ние в Александровска болница разполагаме със свободни легла, не е ситуацията такава, каквато беше преди една седмица. Но е въпрос на време вече отново да навлезем, виждате, повишават се, увеличават се случаите. И сега в следващите седмици ни очаква точно това.   

Добре, кога преминава грипът, може би до една седмица?   

Класически заболяването протича в рамките на 5 до 7 дни, когато не говорим за усложнения. Вече възникнат ли усложнения,  умножават малко този период на възстановяване. Но като цяло разполагаме и с лекарства, въобще няма никакъв проблем да се справим. Просто хората наистина трябва да търся навреме медицинска помощ.   

Добре, високозаразен ли е грипът тази година?   

Да. Той всяка година е изключително заразен, особено в затворени колективи когато има един болен приносител на заболяването, много висок е контагиозеният индекс, това, което го наричаме – възможността за заразяване. Така че това е една болест, която много лесно се предава по въздушно-капков път между много хора.   

Какви са съветите, които ни давате, за да не разпространяваме толкова лесно грипа?   

Първо и най-важното нещо е хората наистина да останат в къщи. Независимо дали говорим за възрастни хора, за деца, просто да останат на постелен режим, в къщи, да не се заобикаля наляво-надясно, тъй като е огромна възможността да се заразят и други хора. На практика това е най-голямото усложнение на грипа – когато някой обикаля и заразява други хора.   

Напоследък станахме свидетели на липса на лекарства в аптечната мрежа у нас – противогрипни лекарства могат ли да намерят лесно?   

Противогрипни лекарства има, могат да се намерят. В аптечната мрежа ги има навсякъде. Така че случаят с противогрипните лекарства не е такъв. Поне засега има снабдяване и нямаме проблем от тази гледна точка.   

Малко по-рано в нашия разговор казахте, че можем да си поставим противогрипна ваксина. Препоръчвате ли обаче при деца и коя е най-подходящата възраст за поставяне на тази ваксина при деца?   

Ваксината може да се постави след 6-месечна възраст. Т.е. реално ние можем да ваксинираме и кърмачета. При по-големите деца също. Сега, въпросът е кои групи деца строго препоръчваме да се ваксинират – това са тези, които имат хронични заболявания на дихателната система. Всички знаят за астма – астмата е изключително много се обостря като хронично заболяване в условията на грипна инфекция, други хронични заболявания на дихателната система, хронични сърдечно-съдови заболявания. Има една част от децата, малък процент, но все пак съществуват такива, които са с вродени малформации, коригирани или пък не, те се препоръчва също да се ваксинират против грип, тъй като можем да влоши хроничното заболяване.   

Д-р Николов, трябва да отдадем внимание и на RS-вируса – как да направим разлика между него и грипа?   

Да, той също е доста разпространен в момента. Това, което е характерно, е, че той засяга предимно кърмачета, малките дечица. Представлява засягане, възпаление на най-малките разклонения на бронхиалната система на белия дроб, и реално там се случва един спазъм, който е много характерен със свиренето на гърдите, което се наблюдава при тези деца. Самата разлика с грипа може би е от тази гледна точка, че по-скоро се засягат почти винаги долните дихателни пътища при децата за сметка на грипа, който започва да, по този начин, агресивно, но се засягат предимно горните дихателни пътища. И другото нещо, което е, самата възраст на децата, както ви казах, най-често е при кърмачета. И това е всяка година. Той не е нов вирус, който да ни изненадва в момента. Всяка зима има много болни деца от RS-вируса.   

Да, имаме много болни деца, които в момента карат и варицела, нали така?   

Да, това е всяка зима. Варицелата не е заболяване, което чак толкова се влияе от дали времето навън е студено или топло. Въпросът е, че просто в този интервал от време и в затворените колективи – детски градини, училища, винаги има бум на варицела през зимата, тъй като и по-малко се проветряват помещенията в студеното време. Те гледат да съхранят децата, да не ги разболеят, но пък в същото време се случва този много по-лесен начин за разпространение на варицелния вирус и на самото заболяване.   

Т.е. вашият съвет е често проветряване, по-малко излизане когато имаме симптоми на грип?   

Абсолютно да. Всички, които се занимават и работят в тези детски заведения го знаят това нещо, те го и практикуват. Въпросът е малко по-често да се случва това нещо, за да се намали и тази честота на предаване на варицелата.   

На финала на нашия разговор дайте съвет на родителите как да предпазят децата си като цяло от заболяванията и дали очакваме грипна вълна в София скоро?   

Да, очакваме я скоро грипната вълна, вероятно, то тя вече съществува, но пикът може би ще бъде в края на януари-началото на февруари, горе-долу в този интервал от време. Що се отнася до препоръките, то пълноценно хранене на децата, физическа активност, и в момента, когато са в затворени колективи, в големи пространства, затворени пространства, градски транспорт, просто да се спазват всички тези мерки, които вече колко години ги споменаваме с дистанцията, с носенето на маски. Просто да се запазим, както да се пазим себе си, така и останалите около нас.   

Много благодаря за вашите съвети.