Диетологът д-р Мария Русинова в интервю за сутрешния информационен блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" относно Коледните пости и здравословното хранене по време на спазването им

 Д-р Русинова, започнаха Коледните пости, коитио има доста привърженици и мнозина ги спазват. Какво е мнението на дитеолозите обаче?

Постите си имат своите плюсове и минуси. По традиция по време на пости се лишаваме от животински продукти - от месо, мляко и млечни продукти, яйца, риба, и от алкохол. От една страна това е добре за организма да се разтовари от животинските продукти. Хубаво е, че се консумират много плодове и зеленчуци, които съдържат много витамини, минирали, микроелементи, стимулират метаболизма, антиоксидантно действие имат и така могат да спомогнат за изхвърляне на токсини от организма, многото фибри и целулоза стимулира работата на храносмилателния тракт. Би могло да се подобри нивото на холестерола, метаболизмът може да се засили. Но от друга страна всъщност се лишаваме от пълноценни белтъци, а пълноценните белтъци се съдържат само в животинските храни: месо, риба, мляко, яйца. В растителната храна има недостиг на някои аминокиселини в някои от храните, така че много е важна правилната комбинация от храни. Да кажем зърнените храни имат недостиг на едни аминокиселини, царевицата и бобовите на други, затова е много важна комбинацията между тях, тоест, да се консумира боб, леща с хляб, грах с ориз в достатъчни количества. Много често хората използват постите за нещо като диетичен режим или диета за отслабване. Не винаги се получава, тъй като по време на поста освен многото плодове и зеленчуци, за да се заситят, хората хапват много тестени и зърнени храни, така че ако прекаляват с тях, може и да качат няколко килограма. Хубаво е постите да се практикуват от здрави хора. Децата и подрастващите, бременните и кърмачките, много възрастните хора, хората с хроничните заболявание трябва да внимават или въобще да не практикуват постите. Разбира се, по време на пости има дни, в които се разрешава риба, което е чудесно, така че всеки сам трябва да прецени според здравословното си състояние колко дълго да спазва постите, защото има и модификации да се спазва седмица или за определени дни само да се пости.  

Вие споменахте, че много хора го използват като диета или диетичен режим. Правилно ли е схващането, че постите трябва да се спазват, ако искаме да се отървем от излишни килограми? Тоест, това ли е начинът при условие, че има много други методи?  

Не, не, постите не са диета за сваляне на килограми. Както казах, много често дори водят до качване на килограми, защото се консумират много тестени храни, много хляб, боб, ориз и т.н. Освен предимството, че се консумират и много плодове и зеленчуци, и сега е есенният период, когато има изобилие от сезонни зеленчуци: зеле, броколи, карфиол, тиква, моркови, кореноплодните, изобилие има от пресни сезонни зеленчуци, и плодове също, които е чудесно да бъдат консумирани от всички, не само по време на постите. По време на пости трябва да гледаме и другата страна – да има достатъчна физическа активност, ходене пеша, някаква друга физическа активност всекидневна, така че да не се стигне до повишаване на теглото.  

Както и вие казахте, постите изключват всички храни от животински произход, от които обаче организмът ни има нужда – протеини, белтъчини. Как можем да си набавим? Какво трябва да приемаме?  

Както казах относно белтъчините, да се приемат достатъчно балансирани комбинации от зърнени и бобови храни. Животинските храни са източник освен на пълноценен белтък, също така и източник на желязо, калций, витамин В12, които трудно си набавяме от растителните храни, защото те са по-трудно усвоими от човешкия организъм. За периода на постите няма какво друго да правим, ако сме здрави, на организмът няма да се отрази зле това. Но хора с дефицити, примерно с анемии, с остеопороза, с някакви други дефицити на витамин В12 например, би трябвало да се въздържат от пости или под лекарски контрол да взимат съответните добавки.  

Тоест, важно е да сме здрави, за да можем да спазваме постите спокойно. Във всички други случаи е добре да се обърнем към специалист.  

Точно така.  

Сега да се насочим и към хората, които не постят. Знаем, че зимният сезон е предпоставка за натрупване на излишни килограми. Как да се предпазим от тях по това време на годината?  

Като консумираме в достатъчни количества сезонните зеленчуци и плодове, за които споменах, като внимаваме с по-сладките и захарни изделия и въглехидратите като цяло, като консумираме достатъчно протеини: месо, риба, мляко и яйца, и разбира се, редовна физическа активност, редовно движение, ходене пеша.  

Хубави са тези съвети и смятам доста нужни. В условията на наличието на изключително много информация в интернет пространството по всякакви теми, особено що се касае до хранителни режими, диети, какво е вашето мнение, каква част от хората се допитват до лекари и експерти и искат медицинско мнение когато искат да отслабнат да кажем?  

Първо изпробват всичко, което са чели и прочели в интернет, познати и приятели, и едва тогава се обръщат към специалисти по хранени и диететика, и то лекари. Така че добре е  първата стъпка да е консултация с лекар диетолог, особено когато е свързано с отклонения от здравословното състояние, с някакво заболяване, което е причина за покачването на килограми.  

Важно е да обръщаме към специалисти, за да не навредим на организма си.  

Точно така.  

Много ви благодаря.  

 Габриела ГАНЕВА