Д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България"    

В първите дни на септември няколко села в Карловско и Пловдивско бяха засегнати от тежки наводнения, възникнали в резултат на поройни дъждове. Потопът тогава нанесе сериозни щети. Мнозина казваха, че възстановяването ще продължи поне година. И сега, четири месеца след тези наводнения, какво се случва с потопените карловски села? Казвам добър вечер на д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово. Бе раздадена битова техника за 12 милиона за най-пострадалите. След това какво се случи, д-р Кабаиванов?

Първо най-важната ни задача бе да направим проходими селищата, да възстановим електрозахранването, хората да имат вода, да не допуснем продоволствена криза. И още нещо важно – да не допуснем епидемия, защото тази огромна водна маса, която дойде от Средна гора и заля трите села, тя всъщност направи така, че донесе със себе си много прах, наноси и подпочвени води, за които ние не знаехме дали няма да бъдат опасни за хората и извършихме дезинфекция. Така че това ни бяха нещата, подредени през първите дни. Не говоря за спасяването, тъй като това беше първите 24 часа. След това, до средата на декември, ние успяхме да почистим речните корита, като изнесохме повече от 3 милиона кубически метра наноси. Наноси, които представляват камъни, корени, пясък, почва и всичко, каквото може да си представите, че от 20 км носи Балканът и огромното количество дъжд – около 200 литра на квадратен метър. Това вършихме първите няколко месеца. Възстановихме електрозахранването, водата. Разбира се, успяхме да разпределим даренията, които са от добри българи от цялата страна, парични и материални дарения. Успяхме да осигурим между 5 и 15 кубика – казвам между 5 и 15, защото има семейства, които успяха повече дърва да си донесат до къщите, и такива, които пък имаха довлечени от водата дърва и просто те си останаха там, в техните дворове, между 5 и 15 кубика дървен материал, така, че хората да нямат проблеми с отоплението. Следващият логичен въпрос е: "А сега какво правите?“ – сега това, което правим, е да провеждаме процедури по Закона за обществените поръчки, за да възстановим повредените мостови съоръжения, да възстановим с нова настилка улиците, които са поразени в населените места, и общинските пътища, като с общинските пътища започнахме – 18 км общински път, което е в района на Богдан и Каравелово, Войнягово, Климент и Дъбене. Така че не сме преставали да работим. Сега, разбира се, през зимата не може да разгънем голямо строителство, но то ще продължи през цялата 2023 г., ако имаме адекватно финансиране от държавните институции. Това "ако“ аз се надявам, че от "ако“ ще се превърне във факт, за да можем да работим.

В предишна среща, д-р Кабаиванов, ни казахте, че за да направите такова пълно възстановяване, са ви необходими 60 милиона лева. Какво получихте от държавата и какъв шанс има да получите каква част от тази суми?

Преди Нова година ние получихме финансиране в размер на 9,9 милиона лева, което е за възстановяване на три улици в Богдан, една в Каравелово, една в Слатина и за две мостови съоръжения. Мога да кажа, че благодарение на перфектната ни координация с областния управител на област Пловдив г-н Стоев и чрез него – с правителството, ние очакваме през месеците януари и март ново финансиране, за да можем да започнем да възстановяваме по-интензивно улиците и мостовите съоръжения в трите населени места, като общата сума, която вие споменахте, е без тези 9,9 милиона, т.е. става въпрос за около над 70 милиона лева финансиране.

Ооо, тя се вдига тази сума?

Не, тя първоначално, още на 14 септември, близо 10-12 дни след бедствието, заедно с областния управител бяхме на заседание на Министерския съвет, и аз още тогава обявих предварителните разчети, направени от експерти, инженери и архитекти, които дойдоха и работиха безвъзмездно в първите 10 дни, експертни разчети за обща сума от 74 милиона лева. Като махнем отпуснатите 9,9 милиона, става въпрос за около 64 милиона лева, които са ни необходими за пълно възстановяване на инфраструктурата в трите населени места.

Д-р Кабаиванов, ще предприемете ли и профилактика, за да не се повтори трагедията и при топенето на снега през пролетта?

Да. Точната дума е "превенция“ – това използват в Европа, ние да го кажем предотвратяване, българската.

Понеже сте лекар, затова ви казах "профилактика“ – игра на думи.

Да, да, разбрах ви. Ами, истинската профилактика е, че ние трябва практически да изградим нови речни корита в Каравелово, Богдан и Слатина. В момента върви проектиране точно в тази посока. Проектите трябва да бъдат готови до края на месец февруари, след което пак казвам, ако – но надявам се това "ако“ да изчезне и да видим факти като финансиране, ние можем да започнем от месец март, април да правим нови речни корита. Дотогава обаче, ако се наложи, ние следим нивото на водата и състоянието на речните корита. Ако се наложи, ще възложим на техника да почиства отново, докато изградим новите речни корита.

Хората в засегнатите наводнени села как посрещнаха Нова година? С какво самочувствие са, как живеят?

След такова бедствие щастливи хора няма как да има. Хората по-скоро в първия момент бяха много притеснени и шокирани, защото гледката беше апокалиптична. Аз не съм виждал, а все пак съм на 60 години – не съм виждал в България такова голямо бедствие, такава стихия. Но след като видяха, че първите дни се работи здраво… Значи ние три месеца бяхме буквално мобилизирали 120 единици техника, малка, голяма и средна техника, която работеше в речните корита, по улиците, почистихме дворовете на хората. Те разбраха, че се работи, видяха, че се работи здраво. Сега, тъй като е зимен сезон, и както ви казах, избираме изпълнители, които трябва да възстановят улиците, мостовете и като цяло инфраструктурата, се питат дали няма да бъде дотук възстановяването. Не, категорично ние продължаваме при адекватно финансиране от държавата – надявам се на него искрено. Ние ще работим здраво, така, че в рамките на една година да можем да възстановим населените места. Никой не е обещавал, че е възможно за по-кратко време. Вие знаете, че още първите дни аз казах: до три месеца ще чистим и нормализираме живота и поне една година след това ще възстановяваме, защото такова огромно бедствие няма как да го възстановиш за кратко време, не е възможно практически.

Направили сте доста стройна програма за възстановяване, д-р Кабаиванов, но общините работят с бюджет от миналата, всъщност от по-миналата година. На практика вие нямате бюджет. Откъде ще вземете средствата? Имате ли ангажимент от правителството, от Министерството на финансите, че на този бедстващ район ще бъдат осигурени необходимите средства?

Точно това казах преди малко, че координацията ни е с областния управител г-н Стоев и чрез него – с министър-председателя, пък мога да кажа и с президента, защото той също показва ангажираност с това, което правим, от първия ден. Ние сме заявили подробно чрез тази програма, за която и вие споменахте, нашите нужди от финансиране, за да можем да възстановяваме планомерно и навреме инфраструктурата. Това, че няма бюджет държавата за 2023 г. и респективно общините, е предизвикателство, но тези средства, за които ви говоря, трябва да дойдат чрез постановление на Министерски съвет, целево – улица по улица, мост по мост, така, както сме ги заявили и както са оценени в проектите и в процедурите за избор на изпълнители на тези проекти. 

Имате ли основание да се притеснявате от нещо в тази посока?

Притесненията са ми първо от това, защото виждаме, че сега, след още едни извънредни избори, които са ясни – дали ще бъдат на 26 март или 2 април, не е толкова важно – ще дойде ново правителство. Дали ще бъде пак служебно, говоря за след изборите – дотогава е ясно, че ще продължи в основния състав това правителство, на което ние сме обяснили, министрите са били при пострадалите, видели са за какво става въпрос и аз съм убеден, че те ще изпълнят своите ангажименти като отговорни политици. Идва ново правителство, на това ново правителство ние трябва отново да тръгнем да го убеждаваме – говоря в добрия смисъл на думата, че е необходимо финансиране. Това са ми притесненията, дали и новото управление евентуално след месец май ще бъде на висотата на отговорностите си да разбере, че за да се възстанови и нормализира животът на тези изстрадали хора, необходимо е държавата да помогне финансово.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост, да отговорите на въпросите, които всъщност предизвикват интереса и на слушателите, и на нас, журналистите. Ще продължим да следим темата и винаги може да разчитате на нас, да ни потърсите в случай на нужда или на някакво разминаване.

Благодаря ви. Аз мога да кажа, че ще използвам вашата трибуна за информация на нашите съграждани и граждани на България и ако има някакви проблеми, ще сигнализирам чрез вас. Благодаря ви. Успешна година желая на Радио "Фокус“!

Успешна да бъде и за вас!

Цоня Събчева