Интервю на "Фокус“ с Божидар Петков - председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, относно проблемите в бранша и цените на малините и ягодите.

Г-н Петков, още миналата седмица вие алармирахте за огромна надценка на водата за производителите от "Напоителни системи“. Как ще се отрази това на производството на малини и ягоди и предприели ли сте някакви стъпки за ответна реакция? 

Ние информирахме Министерството на земеделието и на "Напоителни системи“ още на 1 март с едно писмо, веднага щом констатирахме това драстично увеличение, защото цените спрямо сезон 2022 г. са увеличени с до 300% в различните стъпала на доставка на водата, което е изключително шокиращо, бих казал, скандално и невъзможно за изпълнение. Водата от 22 стотинки на първо стъпало се е вдигнала на 2,23 стотинки, което е изключително много. В тази ситуация нашият отговор би бил такъв – не на колко ще се увеличи цената на ягодите, а дали изобщо ще бъде конкурентно възможно да се произвеждат на тези цени на водата, защото тази цена прави производството на ягоди и малини изключително нерентабилно. И ако цената на водата за 1 декар миналата година е била в рамките на 80-120 лева, при тази цена тя може да достигне 720-800 лева. Това коренно променя всички наши калкулации, договорки и предварителни договори и това донякъде поставя под огромен въпрос дали изобщо ще може да се произвеждат ягоди и малини при тези цени. Преди 10 дена имахме среща с "Напоителни системи“, с двама ресорни заместник-министри в офиса на "Напоителни системи“ в София и нашето предложение беше настойчиво цената да си остане такава, каквато е била през сезон 2022 г. На тази среща г-н Мачуганов от зърнопроизводството предложи дори като кризисна мярка цената на водата за Сезон 2023 да бъде безплатна, т.е. да се покрие от държавен ресурс. И по една бързо направена сметка установихме, че става въпрос за 15-16 милиона, които не са голям финансов ресурс, на фона на помощите и подпомаганията, които се правят както за Украйна, така и като кризисни ситуации, и т.н. И от Министерството дадоха обещание, че ще направят бързи совалки, разчети и консултации с други министерства – на финансите или на икономиката, да видят как и по какъв начин могат да се намерят средства. Но за съжаление, от тогава досега ние нямаме никаква писмена информираност какво е направено или какво е постигнато в тази посока. И в отговор на това, което бяхме си заложили, ние на 21 март, вторник, организираме изключително голям, масов протест в района на град Лозница. Това е, което мога да кажа като обобщение, защото наистина при тази ценова ситуация на водата въпросът не е как, а дали ще се произвеждат ягоди и малини в този случай.  

Това е ужасно, дано държавата да вземе участие в проблема и да ви помогне. А по принцип спрямо кризата, в която се намират в момента повечето браншове и покачването на цените – получавате ли необходимата помощ от държавата и от Европейския съюз? 

Ние реалистично подхождаме към всички възможности за подпомагане. Беше пусната помощ за подпомагане на ягоди и малини оранжерийно производство, но за съжаление, тя е с такъв лимит, който беше изчерпан още миналата година, и по тази мярка на практика почти никой не се възползва. Сега очакваме да имаме допълнително помощ заради конфликта в Украйна, но тези помощи, на фона на драстичното увеличение на торове, препарати и електроенергията, аз бих казал така – не е съществена част или елемент на подпомагане, но въпреки всичко, той оказва своето плодотворно действие в рамките на това, че земеделските производители да не изпаднат в такъв финансов колапс. Защото по една или друга причина към дадения момент закъсняват и субсидиите за обвързаната подкрепа, които миналата година по това време вече бяха изплатени, защото сега е точно критичният момент, в който правим зимни пръскания, в който правим торене на ягоди и малини, и отделно – голямо количество ръчен труд вече почва да се прави на полето и разходи към него. И в този кризисен момент всеки един лев е нужен и е от полза, така че той – дали ще дойде от парите, които очакваме от обвързаната подкрепа, или от извънредната помощ, ще е изключително полезен. Но към дадения момент и едните, и другите се бавят, също не знаем по какви причини. И може би виждате, че обстановката е такава, че колеги и от други сектори вече правят протести, защото положението наистина е трудно във всички сектори на плодове, зеленчуци и зърнопроизводство.  

Абсолютно е така. Даже мисля, че тази седмица отново имаше протести на земеделци. 

Дори и днеска, днес също има. 

Дори и днес, да. С какви други проблеми се сблъсквате? 

Ами, проблемите са комплексни, като се започне с това, че за поредна година за ягодите и малините средствата за зимните пръскания са недостатъчни като финансов ресурс и недостатъчни като брой препарати, необходими за борба с вредителите през зимния сезон. Водата към дадения момент е най-големият проблем, защото иновациите и технологиите, които сме вложили са с изключително много средства – ягодите са на 99% оборудвани със системи за капково напояване, също ние вкарваме прецизно торовете с помощта на системата за капково напояване, и за нея трябва вода. Ако няма вода, ние на практика не можем да подхраним нашите ягоди под найлона, защото дори да вали дъжд, първо, корените ще си останат сухи. И най-важното е, че сега е моментът да започне и подхранването, за да имаме добра и пълноценна реколта. Ако това подхранване поради липса на вода или скъпата вода закъснее, ние ще реализираме загуби в рамките на 20 до 40% от реколтата. Ако го превърнем това в пари, става също една главозамайваща сума. Примерно, ако имаме планиран добив от 1000 кг ягоди на декар и загубим 30%, това са 300 кг, по 2 лева – това са 600 лева. И 600 лева за вода – значи нашите разходи само от загуби заради водата са 1200 лева. А приходът от 1 тон ще бъде примерно 2000 лева. Значи ние 1200 лева имаме като старт загуби, може да имаме. Тези ситуации са потвърждение на моите думи, че не как, а дали ще произвеждаме ягоди и малини тази година, защото вкарвайки тези разходи, може да стане така, че ягодите да придобият такава цена, която да не можем да продадем. И един добър мениджър, правейки симулативни комбинации за приходи и разходи, и види този резултат предварително, защото това беше нашата идея – да имаме интерактивни технологични карти, които засега Министерството все още не е представило, но ние си имаме наши разработки, които могат да покажат още преди сезона какви ситуации могат да се разиграят с цената на водата, с цената на торовете или ръчния труд. И когато ние разиграваме такива ситуации и видим, че резултатът е отрицателен, подхождаме много предпазливо, защото по стар български обичай и поговорка всички казват "Ами ние цял сезон се блъскахме и накрая, като ударихме чертата, видяхме, че сме на загуба“. Обаче с разработките на Асоциацията на тези технологични карти ние вече това "блъскане“ можем да го направим на компютъра и да видим, още преди да сме изразходили своя финансов ресурс и труд, накъде отиват нещата, дали отиват на загуба, или отиват на печалба, или на нула, и т.н. 

Г-н Петков, това означава ли, че има вариант почти да няма български ягоди и малини на пазара?  

Да, има такъв вариант, защото конкуренцията е много сила, и има хора, които вече почнаха вноса на чужди ягоди, и малкото ягоди, които имаме в оранжерия, могат да бъдат заплашени от този внос. Въпреки че ние поставихме условия както на министерството, така и на веригите, че когато започне производството на нашите ягоди, било то от оранжерии или на открито, вносът на подобни да бъде намален или да бъде в границите, които биха създали дефицит. Тук има един друг елемент: произвеждайки сравнително по-скъпи ягоди, които са от вноса, но по-вкусни, по-качествени, тези ягоди си намират пазар, който примерно е в Румъния, защото в района на Североизточна България, където има голяма концентрация на производство на ягоди, там румънският пазар или най-вече Букурещ, който е един търговски център много по-голям от София, и сравнително по-скъпите от вносните български ягоди, но по-ценени отиват там. И това не е голяма трагедия, че на българския пазар няма да има ягоди, но те ще се произвеждат, но няма да са за българските производители по две причини, че ще бъдат по-скъпи от вноса примерно от Турция и Гърция, но ще бъдат предпочитани от един друг пазар, който е по-близко. Защото примерно Букурещ е на 80 км, по-близко до района с ягодите, а София е на 250. Така че комплексни са проблемите, но очакваме от Министерството на земеделието и от "Напоителни системи“ първо да се разреши проблемът с водата, което очакваме да стане преди вторник. Но ако това, което очакваме да се случи, не се случи, ще се стигне до протестни действия. И смятаме, че по този начин наистина ще бъдем чути и наистина ще бъдат взети необходимите мерки, защото водата в Република България е държавна публична собственост и търговията с нея е недопустима. А това, че ние заплащаме на "Напоителни системи“ за пренос на вода, и то с 10 000% надценка, е един показател, че това дружество не се управлява по никакви бизнес и мениджърски норми, а е просто една дупка, в която се наливат пари в пясъка, и изтичат както водата, така и финансите, които отиват за това дружество. И ще ви дам един пример за загубите, които са на вода: на всеки 100 л подадена вода 80 л са загуби. Можете да си представите какви огромни количества вода отиват на вятъра. А ние се борим за всяка капка вода. Както ви казах, специално за ягодите ние имаме на 99% изградени капкови системи за напояване, които водят до изключителна икономия и до изключително точно и ефективно използване на водата, защото тя отива точно там, където е необходима – при кореновата система без разхищения. И на фона на тези огромни инвестиции, които сме направили за тези капкови системи, да получаваме най-скъпата вода в Европа и да бъде тя ключов фактор в производството ни, не сме никак съгласни с това нещо. Още повече, че всички производители на ягоди и малини оперираме на един и същи пазар, а разликите в цените са в пъти, примерно в един район цената е 22 стотинки, а в други 2.20 лева, което пък създава едно изключително служебно предимство, което пък си е престъпление по служба бих казал. Това също сме го дали като информация и на "Напоителни системи“, и към Министерство на земеделието. А вчера отправихме нашето писмо и до президента на Република България и до министър-председателя.

За финал искам да ви питам като председател на асоциацията и производител, все пак можете ли да прогнозирате какви ще бъдат цените на ягодите и на малините на пазара? Ще има ли сериозно завишение?  

Не мога да направя никакви прогнози докато не се разреши първата стъпка, защото за нас това е ключовият фактор. Ние сме подготвили нашите възможни сценарии, но те ще се повлияят най-вече тогава, когато от "Напоителни системи“ изляза с позиция. Значи, имаме два варианта: водата да бъде на цената на Сезон 2022, другото е да бъде безплатна като кризисна мярка за подпомагане на абсолютно всички, не само за производители на ягоди, малини, плодове и зеленчуци, а и за зърнопроизводители, за оризопроизводители, за целия земеделски бранш, който ползва услугите на "Напоителни системи“.