Асен Блатечки, Калин Врачански, Марияна Бонева и Ива Кънева в интервю за Агенция и Радио "Фокус“ по повод предстоящата премиера на "Комедия за тенори“ в Драматичен театър "Никола Вапцаров – Благоевград“.

Фокус: "Комедия за тенори“ – за първи път в България! Защо се спряхте на Благоевград?

Асен Блатечки: Аз на Благоевград се спирам много от отдавна. Тук винаги ми е било много приятно. Сега в тази конкретна ситуация се спрях, заради Калин, който, както се казва на чист софийски, ме подкукороса. Така де, Калин каза, че е много година тук обстановката в театъра, защото той от известно време работи тук. Маргарита (бел. ред Маргарита Мачева, директор на Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград) намерила много хубава пиеса, която му дала да прочете, така че общо взето Калин е двигателят на цялото това нещо.

Фокус: Какво да очаква публиката в Благоевград от самото представление? С какво ще се опитате да изненадата зрителите? Тук все пак театърът има много активна програма, хората много добре познават колектива, а Калин участва и в друго много интересно представление "Съмнение“, така че какво да очакваме като изненада?

Асен Блатечки: Нашето няма да е толкова интересно и не знам дали ще ги изненадаме с нещо. Това, което можем да им предложим и което е много важно за мен – много интелигентен текст. Това наистина е много интелигентна комедия. Не е "Щипни ме Радке зорлем да пръдна“, ами наистина е много добре написан текст с много добри взаимоотношения, с много добре изведени характери. Действието се развива в 30-те години, всички хора на сцената са красиви, облечени добре, изглеждащи добре. Те са висока класа хора, става дума за най – големите оперни звезди, които се срещат в това представление – жените им, любовниците им. Мога да кажа, че се завъртат много интересни ситуации вътре.

Фокус: Разкажете на нашите слушатели малко повече за вашия персонаж?

Асен Блатечки: Моят персонаж е най – скучният персонаж в тази пиеса. Обслужващ персонал съм в това представление. Има нужда и от такива актьори. Аз вече преминавам в тази категория. След любовниците и бащите, сега започнах да играя "Кралю писмо“.

Калин Врачански: Малко преувеличава с тези неща, но какво да го правим.

Фокус: Разкажете и вие малко повече за вашия персонаж и представлението. Асен каза, че вие сте в основата на това Благоевград да има възможността да види "Комедия за тенори“.

Калин Врачански: Е, чак пък да съм аз, не точно. Все пак пиесата я намери Маргарита, която ми я даде да я прочета. Бяхме си говорили с нея, че освен всички други хубави представления, които Благоевград има в репертоара си, е необходимо една бляскава комедия, която да е написана добре. Започна се едно търсене на комедии. Преминахме през доста. Оказа се, че някои от тях са поставяни или се играят под други заглавия. Изборът беше много труден, докато тя не попадна на тази пиеса, която е страхотна. С Асен много сме работили заедно, затова това беше чудесна възможност отново да работим заедно. Той вече има опит в това да поставя доста успешни представления. Така, че това е още една възможност да работим заедно с него, а и актьорите тук да имат възможността да работят с него, тези, които не са. Моят персонаж е най – голямата оперна звезда по това време, който вече отива в залеза на кариерата си. Естествено, от цялото внимание, което получава в момента, от това, че той преминава в залеза и идват нови след него, той се променя, става раздразнителен и едва ли не всяко едно нещо го кара да излиза извън нормалното си положение, в което се чувства добре.

Това е едно от нещата, което се вижда по време на действието. Има още една изненада, която естествено няма да я кажем. Тя минава по време на действието, но тъй като тя е прекалено важна, затова не искам да я кажа. Предполагам, че зрителите ще се изненадат и ще им стане готино, когато го видят.

Фокус: На 4-ти и 5-ти февруари е премиерата. Билетите са почти разпродадени...

Калин Врачански: Така ли?

Фокус: ... да не кажем продадени. Това както каква оценка от страна на публиката го определяте?

Асен Блатечки: На незнание.

Калин Врачански: Радваме се, че има такъв голям интерес към това представление, което предстои. Това е най – малкото, което можем да кажем като участници в представлението.

Фокус: Марияна, как се чувстваш като част от този екип, от това представление? От теб какво ще видим на сцената?

Марияна Бонева: На мен ми е изключително забавно. Моята героиня е от тези – "пистолетните роли“. Влиза, става голям смях и излиза. Много се радвам, защото може би за първи път ми се случва да играя в такава комедия. Играя рускиня, така че за мен предизвикателството е че трябва да правя един специфичен акцент, с което всички много се забавляваме. Освен това най – после играя властна, сериозна жена, а не както съм свикнала. След "Съмнение“ това е съвсем друг образ за мен. Наистина ми е изключително забавно, с удоволствие идвам на репетиции и нямам търпение да започнем да го играем. След премиерите предстоят големи турнета. В общи линии цяла България ще обиколим. Вече имам програма до юли месец. Плануваме и ходене в чужбина. Българи в чужбина, слушайте за нас! Ще дойдем.

Фокус: Ива, за теб това е завръщане на сцената. Как се чувстваш? Притесняваш ли се?

Ива Кънева: Със сигурност се притеснявам, но много приятно. Екипът и това, което се прави е толкова лежерно, че "няма как да те заболи стомаха“.

Фокус: От теб какво да очаква на сцената? Все пак публиката те познава.

Ива Кънева: Е, надявам се да ме е позабравила, не знам.

Асен Блатечки: Като ни видят заедно ще се сетят.

Фокус: Разкажи ни малко повече за твоя персонаж.

Ива Кънева: Аз играя жената на звездата. Доста интересна италианска дама. Ролята ми харесва. То всъщност няма как да не ти хареса, защото текстът е толкова добре написан. Когато го прочетеш, няма как да не ти се иска да влезеш в него.

Фокус: Освен сега в началото на февруари, кога отново ще може да ви видим в Благоевград?

Марияна Бонева: На 2-ри май отново ще сме тук!