Главната акушерка на "Шейново" Анита Каранушкова в специално интервю за "Фокус" след напрежението и протестите в болницата днес. В понеделник работещи във "Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение – Шейново" ЕАД  в София се събраха в двора на лечебното заведение с настояване за законна и открита процедура за избор на изпълнителен директор. Те изразиха недоволство си от провеждането на последния конкурс. От болница съобщават, че след подадена жалба от д-р Румен Велев, областният управител на София е определил решението на СОС за неправомерно, а Софийският градски съд спира вписването на д-р Таня Андреева за изпълнителен директор на болницата.

Работещите в болница "Шейново" се събраха днес по обед и ще протестират поне до 14-и септември с настояване за законна и открита процедура за избор на изпълнителен директор. Те изразиха недоволство от провеждането на последния конкурс за ръководител и застанаха в подкрепа на дългогодшиния директор д-р Румен Велев. Разговарям с главната акушерка на болница "Шейново" г-жа Анита Каранушкова. Здравейте!

Здравейте! 

Спонтанен ли беше протестът?  

Протестът е спонтанен, не е организиран от ръководството на болница "Шейново". Д-р Велев не участва в тази организация. Това са колеги, с които той работи от 22 години, които сами излязоха да изразят своята преданост към д-р Велев. 

С какво д-р Велев е толкова ценен за болница "Шейново“? Знаем, че той е бил и директор и в много тежки периоди и ако не бъркам, е с над 20 години стаж в болницата. 

22 години е стажът в болница "Шейново" на д-р Велев. Преди това той е работил в "Майчин дом" и от "Майчин дом" идва и става шеф на "Патологична бременност", после заместник-директор, после директор на тази болница. За лекаря д-р Велев мога да кажа само едно: той е известен в нашите среди първо като добър човек, колегиален, лоялен, професионалист в работата си, което не е тайна в цялото ни съсловие на акушерство и гинекологията в България. 

Малко предистория на вашето недоволство от болницата. Казвате, че след подадена жалба от д-р Румен Велев областният управител на София е определил решението на Столичния общински съвет за неправомерно, а Софийският градски съд спира вписването на д-р Андреева за изпълнителен директор. Вашите очаквания са д-р Велев да бъде възстановен на директорския пост, така ли? 

Аз не знам какво решение ще вземе Столичният общински съвет за неговото възстановяване. Не знам и какво точно стана, за да се стигне до този казус, но при наличието, че д-р Велев се е явил на конкурс и е спечелил този конкурс, изведнъж стават неща, които не са реални. И точно това е нашето – защо се стига до тук? Той не иска да бъде директор на болница "Шейново" на всяка цена, ако те имат някакви претенции, които са в този последен доклад, който са сложи като точка за отстраняването на д-р Велев. Той просто иска да има прозрачност и те да се обосноват защо всичко е така. 

Анита, Вие самата сте акушер от над 30 години. 

30 години ми е трудовият стаж. Моят трудов стаж започва в град Петрич, продължава в "Майчин дом" 25 години и от 18 април по тази причина все пак д-р Велев покани и други мои колеги с професионален опит, за да може да помогнем абсолютно за всичко, което става в болница "Шейново". Искам да ви кажа, че аз работя в "Майчин дом" 25 години, работила съм в много сектори в акушерство и в гинекологията, но искам да ви кажа, че нивото на болница "Шейново" е на много високо ниво като работа. Колегите са страхотни професионалисти, лекари, въобще всичко е на много високо ниво и като работа, и като професионализъм. 

Трябва ли да намесваме политиката в медицината, да го наречем? 

Мога да кажа само едно – че медицината не е политика. Нека да оставим добрите лекари като д-р Велев, да не споменавам и други негови колеги, да предадат уменията си на своите по-млади колеги, защото наистина, всички ние се нуждаем от това. Почти цялата ми кариера, най-хубавите моменти в моята кариера са били с д-р Велев. Първо, аз започвам да уча в "Майчин дом" 1992 г. и съм посрещната от д-р Велев. Завършвам четири години в "Майчин дом", прибирам се в родния си град Петрич, започвам работа там, работя три години. След като се връщам в София, д-р Румен Велев пак ме посреща в "Майчин дом". 2001 г. той напуска "Майчин дом" и след толкова години той ме потърси и аз просто нямаше как да му откажа, защото той е просто не само уникален човек като човек, но и като професионалист, и като отношение към колегите си, и към неговите, и към акушерките, и към санитарите, и към общите. Той е известен с неговото си уникално държание към нас всички. 

Обещахте да не прекъсва работата, да протестирате на ротационен принцип всеки ден в 12:00 часа до 14 септември. Така ли ще е? 

В сайта на "Шейново" получаваме много писма не само от негови пациенти, но и от колеги, които вече не работят в "Шейново". Разбирате ли, всичко това е спонтанно за този уникален човек. Само това мога да кажа. Нищо не е преднамерено, нищо не е политически, защото той самият не е политически обвързан. Всичко това започна, когато изведнъж става ясно, че при спечелен конкурс той не е директор на болницата. Д-р Велев не е човек, който ще се занимава политически с който и да било. Този човек иска да изчисти просто името си, до последно да остане истински човек. Само това мога да кажа. Нищо не е направено организирано и т.н., но просто той трябва да си изчисти името. Дори той много добре знае, че щом са взели някакво решение, ще бъде отстранен. Няма проблем, той не желае да остава директор на тази болница на всяка цена, но той иска да си тръгне с достойнство, какъвто е самият той – достоен човек. 

Благодаря ви! Анита Каранушкова – главна акушерка в болница "Шейново" пред "Фокус". 

И аз ви благодаря!