Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

Започнатата на 19 февруари с интервю в “Това е България" битка за розовото масло от кмета на Казанлък Галина Стоянова и подета от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е на път да завърши с успех. А именно за българското розово масло ще бъде направено изключение и то няма да попада в обхвата на Европейския регламент за класификация, етикетиране и опаковане на химикали. Това е резултат от постигнатото във вторник вечерта споразумение между Европейския парламент и Съвета относно новите правила на Европейския съюз, които предвиждаха занапред етеричните масла да бъдат определяни и обозначавани като опасни за здравето. Как 17-те евродепутати от България успяха да спечелят за каузата на нашата емблема - розовото масло – 705-членния евопарламент? Наш гост е Андрей Новаков. Добре дошъл в аудиокаста на “Фокус" “Това е България, г-н Новаков.

Здравейте.

Можем ли да се поздравим с победа, че успяхме да спасим нашите етерични масла?

Можем да се поздравим с пробив, с успех, който всички ние българите тук в институциите на Европейския съюз в Брюксел постигнахме. Защото първо, нашата българска поправка събра повече от 300 гласа в пленарна зала. А после, същата поправка събра и пълна подкрепа от всички държави-членки в Европейския съвет. Това определено значи нещо, определено е пробив, с който аз се гордея, защото това означава, че нашите производители, това означава, че нашия бранш ще продължи да работи както досега. И тези хиляди български семейства ще продължат да се изхранват по този достоен начин.

Тъй като вие от началото сте в борбата за отвоюването на нашето розово масло, бихте ли разказали накратко как се стигна до тук?

Всичко започна в радио “Фокус", когато вие заедно с кмета на Казанлък алармирахте за този проблем. След това се запознах с него в детайли и стана ясно, че съвсем навреме се реагира, защото и браншът беше обединен и имахме нашите позиции. Имаше време да подготвим позицията на Европейския парламент, имаше как да се влияе на целия процес. И по този начин успяхме да обърнем в наша полза и много от колегите в отделните държави, които да ни подкрепят. Само който не е събирал 320 гласа в пленарна зала, само той не знае, как се събират. Затова считам, че сме били първо на страната на истината, за да имаме тая подкрепа. Второ, работата беше свършена и тук на национално ниво браншовите организации, министерствата, постоянното представителство, Европейската комисия, Европейския парламент, навсякъде, където има българи сме си свършили работата.

Как успяхте да съберете тези 320 гласа в Европейския парламент?

На мен това ми звучи като българското чудо, в което 17 българи тук, една от малките делегации в Европейския парламент успя да се надскочи и да събере такава подкрепа. Първо, с позициите на всеки един в отделните парламентарни групи, с всеки един от моите колеги и от либералите, и от социалистите, и от консерваторите пое тази идея много присърце, каузата прие присърце и това е резултатът. И затова използвам и тази трибуна, на която започна всичко, да благодаря и по именно на колегите Атидже Вели, Асим Адемов, Ангел Джамбазки, Петър Витанов, с които работихме заедно и постигнахме заедно този успех. В началото, тогава г-жа Габриел беше все още и еврокомисар, също се ангажира с проблема и помагаше. Координацията с държавата беше на ниво и това е резултатът.

А за какво всъщност се договориха преговарящите в тристранните срещи между Европарламента, Комисията и Съвета?

Договориха се за това, в следващите 5 години да се прилага изключение по отношение на всички органични масла, включително произведените в България розово масло, лавандулово масло. И в крайна сметка, ако някой някога реши отново да повдигне въпроса, първо трябва да извърви цялата законодателна процедура наново. И второ, да докаже с научно обосновани доказателства, че има някакви рискове. На практика с това решение и Европейският съвет, и Европейският парламент, вече и Европейската комисия, след като това стане факт и се публикува в официалния вестник на Съюза, ще кажат, че българските природни етерични масла са безвредни.

И от още една тема имате добри новини. В края на миналата седмица представихте подкрепена от над 44 000 подписа на българи петиция за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници. Каква е нейната съдба? Какво се случва с тази петиция?

Слава Богу, на фона на стотици такива петиции, нашата бе одобрена за изслушване. Изслушахме български шофьори-превозвачи, които бяха дошли с нас, които бях поканил тук, в Брюксел. И в крайна сметка се взе решение тази петиция да остане отворена. Въпросът е да продължи да се обсъжда и да премине в резолюция и надявам се в дебат в пленарна зала. Защото тогава Европейският парламент на още едно ниво ще вземе решение за това, как да реши проблема не само на българо-румънската граница, но и на други граници. Защото такива проблеми има и в Хърватия, такива проблеми има и в Словения, има ги и в Румъния от румънска страна, дори понякога се случват между Австрия и Германия.

Започнахте подписката през лятото на 2022 г., след поредната криза с блокирани камиони на граничния пункт Русе - Гюргево. Какво ви даде увереност, че можете да успеете?

Изключителната енергия на хората, които страдат от този проблем, защото те са подложени на нечовешки условия. Зимата в студа, лятото в жегата, напълно безсмислено да стоят на опашки по границите и това да коства милиони евро на превозвачите, и всъщност милиарди на държавите, които губят от това, че икономиките им не си взаимодействат, от това, че търговията се спира и се забавя изкуствено, без никакво решение.

Какво е отражението на тези опашки във вътрешния пазар на Европейския съюз?

Това води до забавяне на веригите за доставки и пропуснати ползи. Води до това, че много от шофьорите предпочитат да напуснат работа и да търсят нещо друго, за да не си причиняват тези нечовешки усилия, които полагат те. Защото по-голямата част от времето си, вместо да го прекарват в това да си вършат работата, те стоят и чакат по опашките. При положение, че нищо от това, или поне повечето от това, което се случва по границите, не е задължително да се случва там. Няма европейски регламент, който да ни задължава да мерим камионите на границата. Няма европейски регламент, който да ни задължава да си купуваме винетки на границата. Това може да се прави от дистанция, може да се прави седмица по-рано. Няма европейски регламент, който да ни задължава да връчваме глобите на границата. Тогава, когато влезеш на територията на Европейския съюз и си с европейски камион, с шофьор, който е европейски гражданин, няма нужда на всяка граница да се проверява по пет пъти. Това води до забавяне и затова надявам се, че и тук освен Европейския парламент, останалите институции ще вземат присърце този проблем.

Реалистично ли е въвеждането на този стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешно-европейските граници, за който вие настоявате? На фона на това, което ни казвате, звучи направо невероятно, че ще се постигне?

Като се има предвид, че Европейската комисия сама предложи влаковете да бъдат с максимално време на чакане, забележете, не на проверка, на чакане от 15 минути, представете си, че ако можем за 15 минути да оправим всичко по проверките на един влак и на неговите машинисти, къде е проблемът за един камион? Аз лично не го виждам. И знам, че е изпълнимо от техническа гледна точка, знам, че е възможно. Когато на Капитан Андреево влезе български камион, който пътува през България с ясен маршрут, с ясно карго, с ясен водач, с вече проверени всички надлежни документи, знам, че тогава, когато пристигне на Дунав мост, митничарите могат още преди да е дошъл на границата да знаят кой камион откъде идва, за къде пътува, с кой шофьор, с каква книжка, с какъв регистрационен номер. Всичко това е възможно и изпълнимо.

Какъв срок за решение на проблема сте си поставили?

Надявам се до края на мандата да имаме движение, най-вече по отношение на резолюцията и дебата в пленарна зала.

А каква е реакцията на вашите колеги? Какво е отношението?

Одобрително. Видя се, че в Комисията по петиции подкрепа дойде и от евродепутати от Германия, от евродепутати от Хърватия, от Румъния, така, че срещнахме разбиране.

Вие очевидно се специализирахте в това да печелите доверие в Европейския парламент. Може би повече наши съграждани ще се обръщат към вас за техните проблеми, защото очевидно умеете да ги решавате?

Аз мисля, че това е оценка и за цялата българска делегация, защото работим заедно, включително за моите колеги от групата на ГЕРБ/ЕНП,  с които сме изключително сплотени и всеки от нас е намерил ниша, в която да работи и в крайна сметка да помага на България.

Г-н Новаков, още нещо искам да ви попитам. Точно преди месец, преди месец от този разговор, бяхте в Украйна на специална двудневна мисия от Европейския парламент. След края й стана ясно, че български фирми и специалисти могат да участват в инициативите на Европейския съюз за следвоенно възстановяване на Украйна. Това по каква технология ще се случи?

Да, аз вярвам, че тогава, когато войната спре и дойде време за възстановяване на Украйна, заради традиционно добрите отношения, които имаме между нашите народи, сходството по отношение на история, за това, че има голяма българска общност в Украйна, ще бъде от полза за това, български компании да се възползват от тези средства за възстановяване на Украйна. За да могат по отношение на инфраструктура, жилищно строителство да се включат и от една страна да помагат за възстановяването на страната, а от друга да осигуряват заетост и на българи. И това би било от полза за всички. Аз вярвам, че е възможно.

А обмисля ли се в европейските институции, как ще се помогне на Украйна за възстановяването й след войната?

Все още Европа е фокусирана в това да помага на Украйна и да направи така, че да помогне за отбраната на страна, която пази своята независимост, своята земя. И разбира се, темата за възстановяването й след войната е на дневен ред, като според мен вече замразените руски активи навсякъде по света трябва да бъдат използвани отчасти за възстановяване на нападнатата държава. Най-разумно би било.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост и за времето, което ни отделихте.

Благодаря и аз за тази възможност.

Гостува ни евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков.