Горивата у нас ще продължат да поскъпват, прогнозира в "Денят започва" председателят на газовата и петролна асоциация Андрей Делчев. Според него цената на дизела ще върви нагоре, а тази на бензина ще го следва с по-бавни темпове.

"Под 3 лева няма бензин, но следваме пазара в Европа, а и в целия свят. Това лесно може да се проследи - следва се цената на суровия петрол, която тръгна надолу и цените в България също тръгнаха надолу. В момента, обаче, има застой и не е ясно дали трендът ще продължи надолу или ще обърне посоката.", каза той.

По думите му мярката за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво не влияе на търговската цена, а помага на частните потребители.

“Инфлацията се отразява на цените на горивата чрез труда, чрез електроенергията, чрез природния газ, който е на входа на рафинерията - той е необходима суровина за обратката на петрола, цената на труда, цената на всичко останало, която порасна, и, разбира се, цената на петрола, която скочи нагоре", обясни той.

България е на дъното по цени, подчерта Делчев в отговор на въпрос защо политици от ГЕРБ твърдят, че с около 1 лев цената е повишена неправомерно.

“Искам да кажа, че тази сметка не е вярна. Сметката е такава, каквато показва пазарът. Най-верният измерител е пазарът. Откъде политиците вадят този 1 лев, който е в повече, не мога да кажа", допълни той.