Софийската опера представя втората си премиера за годината на "Вълшебната флейта"от Волфганг Амадеус Моцарт, либрето Емануел Шиканедер. Следват шест премиерни спектакли на  14,15,16,17, 29 и 30 март. Това е творба, която продължава да омагъосва, както хората на изкуството, така и публиката. Героите в нея  са "пренесени" от света на приказките. Царицата на Нощта призовава Принц Тамино и неговия другар, Папагено, да спасят дъщеря й, Памина, от хватката на коварния Зарастро и неговия зъл слуга, Моностатос. В знак на добра воля, Принцът получава вълшебна флейта, която ще го закриля. Пристигайки в двореца на Зарастро, Тамино чува сигнали за случилото се, които представят Зарастро като покровител на Памина. Принцът трябва да реши на кого да повярва – на Зарастро или на Царицата на Нощта – и да премине през три предизвикателства, за да спечели ръката на Памина.

Според  Шиканедер, за да може доброто да възтържествува над злото, героите на доброто трябва да могат да скочат в неизвестността, водени от вярата.

"Вълшебната флейта" е публикувана преди "Милосърдието на Тит". Тя дебютира в кратко просъществувалия Theater auf der Wieden във Виена. На 30 септември 1791г. е нейната премиера  като Шиканедер е в ролята на Папагено, самият Моцарт е диригентът.

"Вълшебнатта флейта" е била любимата опера на Моцарт, но със сигурност тя се е оказва и  най-популярната му творба. "Вълшебната флейта" е изпълнена в София за първи път през 1931 г. под диригентството на немския маестро Херман Щанге и режисурата на Христо Попов.

Международен солистичен състав.

Режисьор – Вера Петрова

Диригент-постановчик – Светослав Борисов

Диригент – Александра Любчански

Сценография – Моли О, Катън

Художник костюми – Марта Миронска

Хуожествено осветление – Саймън Бенисън

Диригент на хора – Виолета Димитрова