Знаете ли, че има домати, които са по-полезни от червените на цвят? Въпреки че на пръв поглед по-тъмният цветен сорт може да предизвика някои съмнения, важно е да се знае, че именно черните домати са един от видовете в природата, който съдържат най-много ползи за хората. Черните домати всъщност са истинска суперхрана, а днес "Фокус" ще ви разкаже за тях. 

Тоава е концентрат от полезни вещества, който съдържа хранителните свойства както на доматите, така и на тъмнокожи плодове като боровинки и грозде, способни да се борят с различни заболявания и да предпазват тялото ни от стареене и оксидативен стрес. Загрижените за здравето си хора ще се радват да научат, че това не са генетично модифицирани организми, а просто резултат от хибридизация, която е довела до истински еликсир на младостта и здравето, благодарение на високото съдържание на ликопен и антоцианини, пише cookist.it.

В допълнение към полезните за организма вещества, черните домати се характеризират с много по-силен и интензивен вкус от този на червените домати. Те са с намалена сладост, което оставя място за по-стипчив вкус, поради високото наличие на танини. Черните домати са идеалната храна за тези, които искат да се запасят с антиоксиданти. Както очаквахме, те не са ГМО, а хибриди, получени чрез програми за подобряване, които се осъществяват чрез селекция и кръстосване между семената на традиционните домати и тези на тъмнокожите плодове, като грозде и боровинки. Тъмният цвят, който ги характеризира и от който носят името си, се дава от веществата, от които са съставени: смес от ликопен, каротеноидът, отговорен за интензивното червено на доматите като цяло, хлорофил, класическият пигмент, който придава зеления цвят и антоцианини, антиоксидантни вещества, присъстващи в тъмнокожите плодове, които придават характерния черен цвят. 

Нека научим повече за техните свойства и ползи.

Какво е ликопен? Ликопенът е каротеноид с висока антиоксидантна сила, който противодейства на активността на свободните радикали, нестабилни молекули, които увреждат ДНК-то на клетките и особено при наличие на допълнителен стрес, като тютюнопушене и замърсяване, могат да причинят развитие на тумори. Благодарение на това вещество, консумацията на черни домати се свързва с намален риск от тумори, хипертония, коронарна болест на сърцето, някои форми на астма и дори защитен ефект за костите на жени в менопауза.

Многобройни проучвания показват, че диета, богата на флавоноиди и по-специално антоцианини, намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания . Антоцианините имат противовъзпалително действие, стимулират отговора на имунната система срещу патогенни бактерии и намаляват основните прояви на възпаление. Благодарение на тяхната антиоксидантна сила, те помагат за противодействие и намаляване на оксидативния стрес, отговорен за стареенето на клетките и други. 

В природата има различни видове черни домати. Някои са напълно тъмни, докато други имат червена основа, с някои тъмни ивици. Черните домати обаче не са еднакви. Тези, които съдържат антоцианини, не трябва да се бъркат с други сортове домати, чиито имена само подчертават тъмния външен вид, без да съдържат всички полезни свойства на антиоксидантните вещества.

Средно 100 грама черни домати включват 18 ккал, 0,9 грама протеин, 0,20 грама мазнини, 3,9 грама въглехидрати, 2,6 грама захар и 1,2 грама фибри, като най-високата концентрация е в кожата и семената. Те са богати на витамин С, витамин А и осигуряват малки количества от няколко витамина от група В, витамин К и хранителни минерали.