На сцената трябва да изпъкват историята и актьорите. Ролята на добрия режисьор е да позволява на актьорите да разкажат историята по най-истинския жив начин за публиката. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ актьорът и режисьор Златомир Молдовански.

От 14-годишен да живее в САЩ и завършва Бирмингамската консерватория по класически театър с магистратура по актьорско майсторство, както и драматургия в Консерватория "Асоло“ и бакалавърска степен по драматичен театър в Консерваторията в Синсинати. Член е на актьорските съюзи на САЩ и Канада. Завърнал се временно в България по време на пандемията от САЩ, поставя с Иво Сиромахов пиеса в Габровския театър и толкова му допада всичко в България– работата, животът, колегите, че остава тук, и оттогава има вече 5 спектакъла на родна земя.

"В България има голямо уважение към класическия театър, културно сме много по ангажирани като общество българите. Хората ходят на театър, и то на драматични и комедийни пиеси,“ разказва той и добави, че в САЩ сериозната драматургия отстъпва на мюзикълите, които там са най-масово разпространени. "Мисля, че България има повече професионални театри на глава от населението от повечето държави в света, което е страхотно – хората търсят театъра. А от друга страна чисто финансово възможностите не са толкова големи в България, но за сметка на това ни прави по креативни като творци да намираме начини с по-малко средства да правим по-добри продукции,“ разказа той.

Неговите преподаватели в САЩ му дават възможност да изучава интересни и нови методики, като тази на един от учениците на Станиславски Николай Демидов, които той използва и като актьор, и като режисьор в работата си на сцената. "Това е една теория и една методика на актьорско майсторство, която отпушва инстинкта и позволява на актьора наистина се чувства като импулсивен творец на мястото си на сцената, наистина да живее и да вярва в това, което прави. И смятам, че като режисьор успявам дори в България да вдъхновя по-млади актьори особено да вярват в актьорския си инстинкт и да го използват, и да се чувстват като живи същества на сцената, което е изключително важно и за публиката,“ обясни Златомир Молдовански.

Пиесата "Българската литература накратко" е сатира, която представя с какво се сблъсква съвременният български учител, особено по литература, за да може да си свърши работата и да преподаде учебния материала на съвременните тийнейджъри, обясни той. "Учителите всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от “Под игото", “На браздата", “По жицата".

В пиесата играят два състава, като в основния титулярен състав са Мария Игнатова, Антоан Петров и Ненчо Илчев, а вторият, който повече обикаля страната, се състои от Стефани Ивайло, Ненчо Илчев и Златомир Молдовански и като актьор.

"Доста учители идват да гледат представлението, водят и учениците си, на което много се радваме. И както се смеят и накрая виждаш сълзи в очите, защото всъщност си казват: "Да, с това се сблъскваме“,“ сподели той и добави, че особено в по-малките градове залите са пълни с ученици.

Мюзикълът е нещото, в което Златомир Молдовански има много опит, умения и знания, и поставянето на "Сънища“ е опит за популяризирането на този жанр в полето на българския театър. Музикалният театрален спектакъл е написан отново от Иво Сиромахов и представя изумителния глас на Нора Караиванова.

"Моноспектакълът съпоставя сивото ежедневие със света на сънищата, който е необятен. Има много музика. Гласът на Нора звучи прекрасно – пее някои от най-известните джаз и поп песни на световната музика, както има и оригинална песен, написана специално за този спектакъл,“ каза още той.