Всяко раждане носи нов невероятен живот на света и докато остаряваме, тялото ни расте и се развива. Има много необичайни факти за тялото, които вероятно не знаете. Човешкото тяло е като чудо, уникално е, пише китайското издание Sohu.

Преди няколко месеца учените откриха "нов орган" в нашата имунна система, разположен пред лимфните възли. Той е в състояние да "помни" всички болести, от които човек някога е страдал, и да записва всичките ни жизнени показатели, като интелигентна машина. Това обаче не е единственото невероятно свойство на нашето тяло. Има много други, за които все още не сте чували

Сутринта сме по-високи

Когато се събуждаме всяка сутрин, гръбнакът ни обикновено е с 1-2 сантиметра по-дълъг, отколкото преди лягане, защото е изграден от хрущял. Под въздействието на гравитацията през деня ставаме "по-ниски“. През нощта, когато лежим, гръбнакът се разтяга и удължава. Експертът д-р Джери Уелс казва, че това явление се нарича обратна компресия.

В състояние на безтегловност сърцето е закръглено

Всички мислим, че сърцето може само да бие и само честотата на съкращенията му се променя. Но всъщност при определени обстоятелства размерът на сърцето също може да се промени. В безтегловност мускулната му маса намалява, обемът намалява и съответно формата се коригира. Според проучвания на американски астронавти при такива условия сърцето ни може да се "закръгли“ с 9,4%.

Стомашната киселина е в състояние да смели и самия стомах

Концентрацията на стомашна киселина е толкова висока, че всъщност усвоява самия стомах. Това вещество всъщност може да разтвори дори бръснарско ножче.  Когато разрушителната функция на стомашната киселина стане по-агресивна от защитната лигавица на стомаха, можем да развием язва.

Сърдечният ритъм имитира песните, които чуваме

Скоростта, с която бие сърцето ни, е около 60-200 удара в минута, което е точно същото като ритъма на повечето песни, които обикновено слушаме. Следователно нашите сърца могат да "имитират" ритъма на музиката, която слушаме.

Телата ни могат да светят в тъмното

Ще се изненадате, но нашето тяло наистина може да свети в тъмното, просто светлината, излъчвана от човек, е 1000 пъти по-слаба от тази, която очите ни могат да уловят. Следователно ние практически не го виждаме.

Тялото ни може да произвежда алкохол само

Телата ни са уникални и способни на странни неща. Някои дори могат да си направят собствен алкохол. Някои хора се "напиват", след като ядат определени въглеродни храни. Това е така, защото техните стомаси не могат да метаболизират захарта във въглехидрати. Вместо това вътре започва интензивна ферментация, в резултат на което се образува етанол и човекът се напива.

Ушите и езиците са уникални като пръстовите отпечатъци

Технологията за разпознаване на пръстови отпечатъци е изобретена отдавна и се основава на тяхната уникалност. Но британски учени установиха, че нивото на точност на идентифициране на човек по ушите също може да достигне 99,6%. Следователно може би в бъдеще ще можем да отключваме мобилни телефони със сканиране на ушната мида.

Всяка минута 300 милиона клетки умират в тялото ни

Структурата на нашето тяло е много сложна и броят на клетките не може да бъде измерен. Знаете ли, че 300 милиона клетки се метаболизират в тялото ни всяка минута? Но това число всъщност е само 0,0001% от всички клетки

Температурата на храната може да повлияе на вкуса

Учените са доказали, че нашето възприятие за вкус се определя от температурата на храната: например, киселият вкус е по-ярък при високи температури, докато горчивият вкус е по-забележим при ниски температури. Кафето обаче може да изглежда и по-тръпчиво, ако е твърде горещо.

Освен пет вкуса, има и шести

Кисело, сладко, горчиво, пикантно и солено са вкусовите разделения, с които сме запознати. Но всъщност има и шесто – умами. Това е вкусът на храни с високо съдържание на протеини: месо и морски дарове. Нашите рецептори са в състояние да го възприемат като отделен вкус.

Всъщност имаме втори мозък

Хората имат ли само един мозък? Всъщност не е. Учени от университет в Австралия веднъж стигнаха до заключението чрез изследване, че в червата ни има втори мозък - или по-скоро трябва да се нарече първи, защото всъщност той се е развил по-рано от мозъка. Всъщност стомашно-чревният тракт е единствената телесна система със собствена нервна система, която може да функционира без контрола на мозъка - така че процесът на храносмилане е напълно автоматизиран.

И така, вече знаете 11 интересни факта за тялото, разкрити от учени. Всъщност в нашия сложен организъм се крият още чудеса. Има много повече, които все още не сме проучили. Погрижете се за здравето си, защото има още толкова много непознати неща в телата ни!