"Четенето от родител на детето му по възможност, отпреди раждането, е много важно, защото по този начин детето развива не само своите езикови умения и познания за езика, за майчиния си език, но и своята емоционална интелигентност. През книгите и техните илюстрации развива визуалната си култура." Това каза председателят на фондация "Детски книги" Валентина Стоева в дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус".

Председателката на фондацията смята, че приказките имат много важна роля за отглеждането на децата, защото предлагат архетипни модели, чрез които те да могат да изследват безопасно света, имайки представа за добро и зло.

Според нея проблемът възниква, когато в съвременната мода за създаване на приказки доброто и злото се сприятеляват.

"Адаптациите на приказките се променят предимно в тази посока. Издателите, водени от желанието да угодят на родителите, които не винаги имат познанието на психолози, на изследователи на детската приказка, но същевременно имат желанието да купят книги и по този начин диктуват модата. Понякога издателите адаптират приказките като например "Червената Шапчица" и вълкът се сприятеляват и пият чай. Това е абсолютно кошмарен финал, който не само не помага на детето, но внася и изключително сериозно объркване в неговото съзнание, тъй като тук доброто не побеждава злото, а е трансформирано в нещо, което изглежда политически коректно по някакъв начин, но всъщност децата имат нужда от ясно разграничаване на различните категории", заяви Стоянова.