Все ни повтарят да се съизмерваме със света, но в повечето случаи някак си сравнението не е в наша полза. Така е и за такъв битовизъм, като градския транспорт в България. Докато ние все още се борим автобуси, трамваи и тролеи да са поне що-годе чисти и точни в разписанието и докато редовно ни изненадват с нарастваща цена на билетчето, в малката европейска държава Люксембург хората трета година се возят безплатно. Направо нереалистично звучи, че някъде по света се возиш без пари, докато в българската столица София билетчето е вече 2 лева. За редовността и хигиената в превозните средства в малкото кралство изобщо не отваряме дума. Те са пословично чисти. За разлика от нашите, които дори и в дъждовен ден изглеждат мръсни.

Ако сте живели в малката но най-богата държава от ЕС  - Люксембург, вече сте имали достъп до безплатния обществен транспорт, отбелязват от информационния канал Euronews.

Инициативата стартира през 2020 година, тъй като кралството с население под 700 000 души има най-голям брой автомобили на глава от населението.

Безплатният обществен транспорт беше едно от обещанията на правителствената коалиция тогава. Всъщност "безплатният" транспорт струва 41 млн. евро годишно и се финансира от данъци.

Не е изненадващо, че на годишнината от тази нова и на пръв поглед много скъпа обществена инициатива, почти всички, които използват трамваи, автобуси и влакове в малката държава, казват, че са доволни от нея.

"Тъй като е безплатно, по-лесно е бързо да вземеш решение, да избереш между обществен транспорт или личен автомобил. Това означава, че е много полезно за околната среда, а е и практично", споделя гражданин на Люксембург, докато използва трамвая в града.

Това, че си богат и имаш малко население, разбира се, помага. Има само около 640 000 граждани и всеки от тях, по отношение на БВП на глава от населението, струва около 99 900 евро на година според последните данни на Световната банка от 2021 г. Сравнете това с всеки гражданин в съседна Франция, който получава средно едва 35 200 евро годишно.

Разбира се, цената на безплатния транспорт не е ниска, но парите на данъкоплатците в крайна сметка го финансират, а това го прави общестевно по-справедлив, обяснява министър Франсоа Бауш (б.р.: министър на благоустройството и мобилността от партията на "Зелените").

" Това има по-голяма справедливост, защото за тези, които плащат малко данъци, плащат нищо или много малко в тази система, тя е наистина безплатна. И тези, които плащат повече данъци, очевидно имат цена, която може би е малко по-висока", казва министър Бауш.

Люксембург също го популяризира като начин за борба със замърсяването и изменението на климата, като примамва хората да оставят превозните си средства и да използват градския транспорт.

Въпреки грижата за удобството на жителите и гостите на малкото кралство, засега автомобилите все още са на почит, въпреки че някои люксембургци вече смятат безплатния транспорт за право, а не за щедър подарък от правителството.

То е и полезно за международните отношения, както става ясно от коментарите на французин, ползващ безплатния люксембургски транспорт:

"Това позволява на всички жители на границата, особено на тези от Белгия, Германия и Франция, да пътуват лесно. И в допълнение, това е добра форма на свобода. Ние нямаме това във Франция. Има по-малко контрольори, има по-малко караница".

В допълнение към тази мярка Министерството на транспорта също се стреми към изграждане и на по-ефективна и модерна мрежа за обществен транспорт през следващите години, за да я направи по-привлекателна. 

Ние засега можем само да си мечтаем за такъв транспорт у нас и да се молим автобусът ни да не закъснее и да не е прекалено мръсен, а контрольорите - да са по-учтиви.