18 май е финалната дата, до която ще се приемат кандидатури за включване в творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС. Избраните участници ще бъдат обявени на 22 май. Във второто издание на проекта те ще разполагат с бюджет в размер на 750 лв за хонорари на танцьорите, които ще изберат да участват в творбите създадени в рамките ХЕЛИОС, съобщиха от Столичната община.

Образователният проект на Столична община ще се проведе от 12 до 23 юни 2023  г. от 10 до 17 ч. в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала“. Всеки ден съдържа лекция по теория на хореографията, обедна почивка, хореографска лаборатория, включваща импровизация, експериментиране и композиция на танца, както и кратко лабораторно представяне на движенческия материал, генериран по време на деня с дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства. Целта на този експериментален образователен процес е да се даде възможност на всеки от хореографите да създаде достатъчно движенчески материал, който впоследствие да се организира в нови камерни творби, които ще бъдат представени на сцена пред публика в последния ден преди закриването на творческата лаборатория.

ХЕЛИОС се организира от Столичната община в партньорство с Асоциацията за развитие на София, Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала“, Международната организация и професионална мрежа за хореографи - Вашингтон и с подкрепата на Министерството на културата.

Още информация и формуляр за кандидатстване можете да намерите в сайта на проекта https://helios-sofia.eu/