Учени успешно клонираха пор от замразени проби от тъкан, взета от негов предшественик през 1988 г. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Службата за риба и дива природа на САЩ разпространява новината за две новородени чернокраки порчета. Това е изключително рядък вид. През 80-те години е имало само няколко двойки в САЩ, обясни доц. Тодорова.

Експериментът е проведен на две различни места – в Колорадо и в Института "Смитсониън" във Вирджиния. Порчетата носят имената Норийн и Антония и са вторият успешен опит за клониране. През 2020 г. от същите проби на животно, умряло през 1988 г., е клониран порът Елизабет-Ан. "Проблемът при нея е, че те многократно са се опитвали да я забременят и не е станало, защото има вроден дефект. Така се стига до клониране на двата нови екземпляра. Крайната цел е да създадат поколение от тях и видът да се възстанови", разказа Мариана Тодорова.

Според нея клонирането на животни дори с цел да бъдат възстановени изчезващи видове е силно притеснително от гледна точка на всички етични въпроси. 

Тя допълни, че съществуват подобни проекти и за възстановяването на мамути.