Група учени от Австралия и Япония заснеха риба от семейство морски плужеци на рекордната дълбочина от 8336 м. Това съобщиха от пресслужбата на Университета на Западна Австралия, който участва в изследването.

Така бе актуализиран рекордът от 2017 г., когато морският охлюв беше заснет на дълбочина 8178 м в Марианската падина.

През есента на 2022 г. учени от Университета на Западна Австралия и Токийския океанографски университет проведоха двумесечна експедиция на изследователски кораб. Използвайки дълбоководни подводници, екипът проучи рибните популации в два окопа край бреговете на Япония в Тихия океан - Ryukyu и Izu-Ogasawara.

В ямата Izu-Ogasawara южно от Япония екипът успя да заснеме на видео риба Pseudoliparis на рекордна дълбочина. Младите морски охлюви, за разлика от други дълбоководни риби, живеят на по-големи дълбочини от възрастните. В същото време Алън Джеймисън, професор в Университета на Западна Австралия, отбелязва, че ако морските охлюви са рядкост в Марианската падина на дълбочина над 8 хиляди метра, популациите са многобройни в изкопите край бреговете на Япония в същото време дълбочина.

Също така учените по време на експедицията успяха да издигнат два индивида от вида Pseudoliparis belyaevi от дълбочина 8022 m в Японския изкоп. Както се подчертава в прессъобщение, за първи път учените успяха да уловят риба на дълбочина повече от 8 хиляди метра, а самите морски охлюви от този вид преди това бяха открити на максимална дълбочина от 7703 м (през 2008 г.).