Търсят се най-добрите творчески проекти за съвременен стенопис, информира пресцентърът на Унгарския културен институт.

Темите на стенописите са любовта и свободата - артистична интерпретация на стихотворението на Петьофи “Любов и свобода". Кандидатите имат пълна свобода на изразяване, използвайки техники, цветове и концепции по свой избор.

"Институт Лист - Унгарски културен институт София" и екипът на "София Графити Тур" отправят покана към професионални и млади художници (или художествени колективи) от България, работещи в сферата на визуалното изкуство, стрийт арт и графити, които по случай 200-годишнината от рождението на унгарския поет и революционер Шандор Петьофи да създадат стенопис върху външна стена с площ 97 кв.м. на Основно училище "Шандор Петьофи" в град Хасково.

Краен срок за кандидатстване: 20.02.2023 (до 23:59 часа)

Формуляр за кандидатстване: https://forms.gle/ZA7tjyzcH2KdcwT37 

Формулярът включва визуализация на стенописа (скица и/или дигитален дизайн), творческа концепция (до 300 думи), портфолио на артиста и контакти.

Линк: https://forms.gle/ZA7tjyzcH2KdcwT37

Художникът (или колективът) победител в конкурса ще бъде поканен да създаде стенопис върху външна стена с площ 97 кв.м. на Основно училище "Шандор Петьофи" в град Хасково с хонорар 6 000 лв с авторски договор.

Най-доброто художествено предложение за стенопис, създадено от млад художник (до 25 години), ще получи ваучер за художествени материали в размер на 500 лв.

Най-добрите скици от конкурса ще участват в изложба в "Институт Лист - Унгарски културен институт София"  през месец март - април 2023.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на "Институт Лист - Унгарски културен институт, София", Национален фонд “Култура" на Унгария и ОУ “Шандор Петьофи", Хасково в партньорство със "София Графити Тур" и Община Хасково.

Всеки участник има право да изпрати едно художествено предложение.

Победителите ще бъдат уведомени по имейл.