Идеята за пътнически самолети, работещи с устойчиво гориво, е популярна тема на дискусия в световната общност. Но руското конструкторско бюро Туполев стана пионер в тази област, пише японският Traffic News. Именно той построи първия в света самолет, задвижван с водород, в края на 80-те години.

Базиран на съветската версия на Boeing 727

В световната авиационна общност се обмислят различни мерки по отношение на декарбонизацията. Едната е разработването на пътнически самолети, задвижвани с водород за намаляване на емисиите на CO2.

Всъщност идеята за въздушни лайнери с водородно гориво е реализирана преди около 35 години. Това беше тестов самолет Ту-155, построен от съветското конструкторско бюро Туполев.

Ту-155 е тестов модел без авиационно гориво, разработен от масово произвеждания самолет Ту-154, от който са построени повече от хиляда бройки.

Ту-154 се отличава със своето разположение: три двигателя са монтирани на опашката, а хоризонталната опашка е разположена над вертикалната. Дължината му е около 50 метра, а размахът на крилете му е около 40 метра. Това е пътнически самолет, който спокойно може да се нарече съветската версия на Boeing 727, използван от JAL (Japan Airlines) и ANA (All Nippon Airways). Експлоатиран е по японски маршрути.

В миналото в съветската авиация се правеха опити за използване на атомна енергия за захранване на двигатели, извършваха се полети с ядрени реактори на борда, но от гледна точка на безопасността нямаше перспективи за това направление. При тези условия под ръководството на Алексей Туполев започва работа по самолет с водороден двигател.

Какво е модифицирано в Ту-155 в сравнение с прототипа?

Тестовият самолет Ту-155 премина модификация в компанията Aviakor, която построи Ту-154. Десният двигател в опашната част е заменен с водородна газова турбина NK-88 вместо стандартния NK-8-2 на конструкторското бюро Кузнецов. В задната половина на фюзелажа е монтиран голям резервоар за гориво с охладителна система. Имайте предвид, че водородното гориво беше достатъчно за около два часа.

Ту-155 направи първия си полет на 15 април 1988 г. Самолетът е излетял с един двигател с водородно гориво и два конвенционални. През 1989 г. те бяха заменени от агрегати за LNG (втечнен природен газ). Така самолетът премина около 100 летателни теста, по време на които бяха поставени 14 световни рекорда.

Трябва да се отбележи, че горните тестове с водородно захранване бяха проведени пет пъти.

Този проект използва водород, тъй като той привлича вниманието по това време като авиационно гориво от следващо поколение поради слабото си въздействие върху околната среда.

В същото време LNG беше използван, защото се очакваше да бъде по-евтин от авиационното гориво - запасите му са много по-богати. Предполагаше се, че втечненият природен газ ще намали емисиите на токсични вещества.

Между другото, конструкторското бюро на Туполев също планираше да построи самолет Ту-156 с LNG двигател, но поради разпадането на СССР той така и не беше построен.

Тестовият самолет Ту-155 все още се съхранява на летището Раменское в Жуковски и може да се види на руски авиошоута