Предупреждението за рак може да възникне през нощта, когато спите, пише Daily Express.

Идентифицирането на симптомите на рака не винаги е лесно, защото те винаги са няколко. Ето защо е много важно да знаете какво да търсите. Един признак, който показва смъртоносната болест може да се появи през нощта, казват лекарите.

Д-р Дебора Лий от онлайн аптека Dr Fox каза: "Много симптоми на рак се влошават през нощта. Има доказателства, че раковите клетки растат по-бързо през нощта, въпреки че това трябва да бъде потвърдено от допълнителни изследвания."

Д-р Ли обясни, че най-честият симптом, който се проявява през нощта, е прекомерното изпотяване по време на сън. Личните лекари наричат ​​нощното изпотяване "предупредителен симптом“, казва тя.

Д-р Ли добави: "Това е сериозен симптом, който показва наличието на болестта. Понякога е толкова обилен, че спалното бельо е напоено с пот. В такива случаи човекът трябва да стане, да се изкъпе и да смени чаршафите. "

Според Вашия лекар нощното изпотяване трябва да се приема сериозно, особено ако:

- появява се постоянно (повече от веднъж на нощ или почти всяка вечер)

- събуждаш се

Вие сте подгизнали от пот, принудени сте да станете, да вземете душ и да смените спалното бельо

- изпотяване, придружено от топлина.

Прекомерното изпотяване по време на сън възниква при рак на бъбреците, черния дроб и яйчниците. Освен това е сигурен признак за левкемия (рак на кръвта) и лимфом (рак на лимфната система).

Други свързани симптоми са треска, необяснима загуба на тегло, сърбеж по кожата и умора“, каза д-р Ли.

Въпреки че нощното изпотяване се счита за симптом на рак, то не винаги показва наличието на това смъртоносно заболяване.

Д-р Ли обясни: "Има много други причини за нощно изпотяване, не само рак. Най-честите са горещи вълни по време на менопаузата или нощно изпотяване, например." В същото време тя подчертава, че при постоянни и необичайни симптоми трябва да се консултирате с лекар.

Има и добри новини. Има много стъпки, които можете да предприемете, за да се потите по-малко през нощта и да спите добре.

Лекарят прави следните препоръки:

-Трябва да спите в студена спалня с отворени прозорци и по възможност с вентилатор.

- Не носете синтетични пижами през нощта, спете в памучно бельо, което охлажда.

-Вземайте по-често хладни душове или вани.

- Пийте много течности през нощта.

- Опитайте се да избягвате пикантни храни.

Спрете да пиете алкохол и кафе шест часа преди лягане (ако е възможно, не ги пийте изобщо)

Опитайте да спите на възглавница със студен гел.

- Спортувайте всеки ден, но не преди лягане.

Опитайте техники за релаксация, за да намалите нивата на стрес. Правете това през деня и преди лягане.

Д-р Лий добавя: "Излекуването от рак е най-добрият начин да се отървете от нощното изпотяване. Освен това има лекарства, които могат да помогнат за намаляване на нощното изпотяване. Говорете с вашия лекар и онколог за тях. Примерите включват клонидин, пароксетин, венлафаксин и габапентин".