Ако на изборите ви раздадат боб и ви предложат да изразите волята си с негова помощ, със сигурност ще останете неимоверно изненадани. Но за нашите предци това е било в реда на нещата: по различно време те са гласували с с боб, топки с различни цветове и парчета. За тези и много по-модерни методи за гласуване - в нашия материал.

Атински боб и плочки

Фасулът е не само богата на протеини храна, но и отлично средство за провеждане на избори. Атиняните смятали гласуването чрез жребий за най-честно и обективно. Гласуването е протичало по следния начин: в храма са били  поставени две урни, едната от които е съдържала боб с черен и бял цвят, а другата - плочи с изписани върху тях имена на кандидати. В същото време архонтът пъхал ръцете си в урните и вадил от първата бобено зърно, а от втората съответно таблетка. Ако бобът се окаже бял, тогава кандидатът се обявява за избран.

Изглежда, че сякаш са се отнасяли небрежно към избора на длъжностни лица? Ами ако жребият ви даде името на некомпетентен човек, най-малко подходящ, например, за ролята на касиер? Всичко обаче не е било толкова просто. Избраните кандидати са били проверявани от Съвета и ако не са успявали да демонстрират своите способности и знания по най-добрия начин, на късметлиите е можело да бъде отказано назначаване на длъжността. И това въпреки факта, че тегленето се е смятало за обявяване на божествената воля.

В Атина имало и друг метод за гласуване, останал в историята под името "остракизъм". На глинени парчета гражданите са писали имената на тези политици, които според тях застрашават демократичната структура на града-държава - например, те са твърде популярни и обичани от хората. Ако повече от шест хиляди жители оставят фрагмент със същото име, тогава този човек е бивал отстранен от Атина за десет години.

Балотиране с топки и бележки

Изразът "хвърли черната топка“ в смисъл "гласувах против“ се използва и до днес. Появата на този вид гласуване, като гласуване, светът дължи на венецианците - с помощта на черни и бели топки те са избирали дожите. Бялото символизира гласа "за", черното - гласът "против". Гласуването предполага таен вот, така че никой не е знаел (поне официално) кой точно е гласувал за този или онзи кандидат.

Подобен метод на гласуване е имало и в Руската империя. Например, балони се използват, когато се провеждат избори за определени обществени длъжности. Правилата, по които се е провеждало гласуването, са били описани в членове 137-167 от том III на Кодекса на законите в "Хартата за службата за избори на благородници“.

Понякога, по същия принцип, вместо топки могат да се използват бележки, на които са посочени имената на кандидатите. По този начин все още се избират понтифексите във Ватикана.

Хартиено или електронно гласуване?

В съвременния свят прогресът не стои неподвижен: мнозина смятат, че класическите, според нас, избори с хартиени бюлетини са от миналия век. Появиха се специални електронни устройства, с помощта на които гласуването може значително да улесни процеса на преброяване на гласовете. Тук обаче също има подводни камъни.

Подобна организация на избори има много противници: например, има мнение, че хакерите могат да повлияят на резултатите от електронните избори. Смята се също, че подобно гласуване противоречи на принципа за явност и публичност на изборите.

Затова комбинацията от хартиено и електронно гласуване остава най-популярна: гласоподавателят изразява волята си в специална избирателна секция с хартиена бюлетина, а резултатите се изчисляват по електронен път