Времето се стопля и става все по-подходящо за разходки и кратки екскурзии. Ако освен да се разхождате, обичате и да научавате нови неща, тези 10 музея са подходящи за следващото ви приключение през уикенда. 

Музей на минното дело в Перник

Музеят е единственият такъв на Балканите. Разположен е в две от запазените галерии на първия подземен рудник, известен като "Старите рудници“ (1891 г.) В експозиционните камери на музея е представена историята на въгледобива за повече от един век.

Природонаучен музей "Диорама плиоценски парк“в Дорково

Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 квадратни метра площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. В центъра на експозиционната зала е поставена скулптура на овернски мастодонт. 

Музей на африканското и азиатско изкуство в Трявна

Музеят представя част от дарението на българския скулптор Златко Паунов, живеещ в САЩ. Показани са повече от 200 експоната  от Непал, Тибет, Китай, Индия и някои африкански държави, датиращи от ІІ- ХХ век, предимно с култово предназначение. Статуетки на индуистки божества, култови предмети, свързани с будизма, африкански маски са част от експонатите. 

Музей на файтона във Враца

В град Враца се намира единственият в България музей на файтоните. Той е част от експозицията "Традиционни превозни средства и модерно коларство" в Етнографско-възрожденски комплекс "Софроний Врачански“. Ще видите колекция от карети, файтони и модерни (за времето си) коли.

Музей на стъклото

Музеят на стъклото се намира в град Белослав, на брега на Белославското езеро. Той е разположен на мястото, където през 1893 година е открит първият стъкларски завод в България. Целта на музея е да се запазят и доразвият традиционните методи, използвани в производството през годините. Там можете да наблюдавате демонстрация, по време на която се изработват ръчно духани изделия. 

Музей "Затвор" във Велико Търново 

Строителство на зандана, превърнат в музей, започва около средата на XIX в. През 1854 г. той вече се използва по предназначение. Експозицията е разгъната в приземния и на първия етаж. Направена е възстановка на интериора на три от килиите и карцера, функционирали по времето на борбите за национално освобождение. Затворници там са били значими личности като Филип Тотю, Стефан Караджа, Васил Левски, Тодор Каблешков, Бачо Киро, Георги Измирлиев и други.

Музеят на солта, Поморие

Това е единственият музей на солта в Източна Европа. Тук древната технология за добив на сол чрез слънчево изпарение на морска вода е представена в 20 декара действащи солници. На място ще видите технологичните операции и можете да разговаряте с майсторите солари. 

Корабът "Радецки" в Козлодуй

Легендарният “Радецки" е превърнат в уникален плаващ музей-параход. Музеят е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и на неговата чета. Корабът музей има и картинна галерия, която се съхранява в салон първа класа на кораба и включва масата, на която Ботев пише своето велико писмо, както и мастилницата и перодръжката на капитана, управлявал кораба, когато той бил завзет от четниците.

Музей на щрауса в Брестница

Музеят на щрауса е всъщност малка музейна сбирка, част от фермата за щрауси "Сините щрауси". В музея ще видите различни видове яйца от щраус, пера, снимки, както и скелет на щраус. До музея ще видите и истински щрауси, ему и други екзотични животни. 

Музей на киселото мляко

Голямата гордост на село Студен извор, Трънско, е Музеят на киселото мляко, открит през 2007 година. Специално място в експозицията на музея е отделено на д-р Стамен Григоров - откривателят на бактерията "Бактериум Булгарикум", която предизвиква квасенето на млякото и специфичния му вкус. На първия му етаж е изложена експозиция с интересни предмети, използвани за приготвянето и съхранението на кисело мляко и млечни продукти в домашни условия.