Мотокросът най-вече е една дисциплина, едно уважение, една увереност и известна доза самочувствие. Той учи децата да надскачат възрастта си, учи ги как днес могат да бъдат победители, а утре победени. Това каза пред "Фокус" Валентина Павлова, майка на Николай, който е мотокрос състезател и е на 10-годишна възраст.

"Иначе е едно много красиво представление, едни малки дечица, които развиват уникално високи скорости и изглеждат големи, облечени в своите екипи и наистина са радост за всеки един, който няма какво да прави в събота и неделя и иска да получи едно прекрасно развлечение", каза още Валентина.

"Естествено не се е събудил той една сутрин и да е казал: “Мамо, тате, искам да карам мотор. Да отидем в магазина и ми купите". Баща му е този, който е любител на моторните спортове, аз съм изключително страхлив човек. И преди да стана майка, не съм си и представяла, че ще имам дете, което да има досег с нещо подобно", обясни тя.

"Идеята ни беше първоначално да прекарва повече време с баща си, да карат заедно мотор в гората, но както винаги - едно си мислиш, друго се случва. Купувайки мотор, пълна екипировка, научихме за две мотокрос академии, той взе участие, започна тренировки в един от малкото клубове в България “М-6". Треньорът на “М-6" всъщност е с голямо сърце, успя да върне състезанията на малки дечица в календара и така без да искаме, ние стигнахме до нашето първо състезание. Ники да каже къде беше", разказа Валентина Павлова.

"Моето първо състезание беше на Самуилово през 2019 г., тогава спечелих второ място и след това започнах да карам по състезания", каза Николай. "От тогава започна нашата професионална кариера и на нас като родители на мотокрос състезател, и на него. След което дойде пандемията и за нас беше изключително лесно да продължим с този спорт, защото като спорт навън не беше забранен", допълни майка му.

"Моето мото за този сезон е “Be a shark and attack the day", което означава “Бъди акула и атакувай деня". Моето мото е такова, защото искам да подобрявам всяка следваща тренировка и да ставам по-добър занапред. Защото мога да съм първи, мога и да съм последен", каза още Николай.

Относно училището 10-годишното момче обясни, че му е лесно и има само шестици.