Учените разбраха кои държави ще преживеят апокалипсиса. Списъкът е оглавен от Австралия и Нова Зеландия. Основните им предимства са далече от ядрени отпадъци, енергийна самодостатъчност и впечатляващ запас от хранителни ресурси.Това пишат Шарлот Греъм-Маклий и Тес МакКлур за The Guardian.

Според изследователите продоволствената и енергийна сигурност на тези страни – заедно с Вануату, Исландия и Соломоновите острови – увеличава способността им да продължат съществуването на цивилизацията.

Страната, която има късмет, може да разчита на още един подарък от съдбата: изследователите заключиха, че Австралия, следвана от съседна Нова Зеландия, е най-подходяща да оцелее през ядрената зима и да помогне за съживяването на разрушената човешка цивилизация.

Според проучване, публикувано в списание Risk Analysis, Австралия, Нова Зеландия, Исландия, Соломоновите острови и Вануату са островните страни с най-голям капацитет да произвеждат достатъчно храна за населението си след "внезапна катастрофа, водеща до намаляване на количеството на слънчева светлина", като ядрена война, изригване на супервулкан или сблъсък с астероид.

Изследователите пишат, че "дори при най-лошия сценарий е вероятно да има групи от оцелели на планетата“, а страните, които са най-устойчиви на шокове, е най-вероятно да избегнат прединдустриална катастрофа.

Авторите на изследването сравняват 38 островни държави по 13 фактора, които според тях биха могли да определят успешното оцеляване на пост-апокалиптично състояние. По-специално бяха взети предвид производството на храни, енергийната самодостатъчност, производствената промишленост и въздействието на бедствието върху климата. Таблицата беше оглавена от Австралия и Нова Зеландия, които са стабилни производители на селскостопански продукти и са далеч от вероятните места на ядрени отпадъци, разположени в Северното полукълбо. Освен това, като цяло, според резултатите от сравнението Австралия се оказа най-добрата.

"Снабдяването с храни в Австралия е огромно“, заключават изследователите, "и страната има потенциала да изхрани много десетки милиони допълнителни хора.“

Австралия успя да се изкачи до върха на таблицата благодарение на относително развитата си инфраструктура, значителен енергиен излишък, високо ниво на санитарна и епидемиологична сигурност и бюджет за отбрана. Австралия обаче имаше един важен отрицателен фактор - нейните относително близки военни връзки с Обединеното кралство и САЩ увеличават вероятността тя да стане мишена в ядрена война.

В това отношение Нова Зеландия, според авторите на изследването, е имала някои предимства в сравнение с дългогодишния си безядрен статут. Освен това устойчивостта му на външни влияния може да бъде плюс за него в случай на рязък спад на глобалната температура, причинен от период на тъмнина (всички региони на страната са относително близо до океана, което я предпазва от екстремни температурни промени ).

"Имаме суперефективна икономика за износ на храни, която би могла да осигури на новозеландците храна многократно само чрез износ“, каза един от авторите на изследването, професор Ник Уилсън от Университета на Уелингтън Отаго. Дори при най-лошия сценарий - 61% намаление на реколтата по време на дълга ядрена зима - новозеландците пак ще имат достатъчно храна, добави той.

В същото време Уилсън отбеляза, че въпреки изобилието от храна в Нова Зеландия и високото й място в показателите за социално сближаване, спирането на световната търговия може постепенно да ускори социалния колапс.

"Загрижен съм за предполагаемата сигурност на Нова Зеландия“, каза Уилсън. Страната вече няма рафинерии за гориво и разчита в голяма степен на внос на дизелово гориво, пестициди и машини, необходими за подпомагане на основния й селскостопански сектор.

Както Уилсън и съавторът на изследването д-р Мат Бойд пишат в статията, други островни държави биха могли да произвеждат достатъчно храна в такава криза, но вероятният колапс на промишлеността и отслабването на социалното сближаване поставят под съмнение способността им да оцелеят в супер тежки условия . А в Китай, Русия и САЩ производството на храни може да спадне с до 97% при сценарии за ядрена зима и те ще бъдат принудени да прибегнат до нови технологии за производство на храни.