Sofia24.bg ще ви разкаже за билката, известна в народната медицина като овчарската торбичка, която е лек за женски проблеми. Тя се използва като кръвоспиращо средство за контролиране на кървенето. Често се прилага за справяне с кървене от носа, тежко менструално кървене и следродилен кръвоизлив. Известно е, че билката има леки и леки противовъзпалителни свойства. Компреси и лосиони от инфузията на овчарска торбичка помагат при натъртвания и възпаления на сухожилията.

Произлиза от Източна Европа и Мала Азия, но е разпространена и в други части на света, където е смятана за често срещан плевел, особено при по-хладен климат. Расте до надморска височина 2000 метра.

Овчарските торбички са едногодишни или двугодишни тревисти растения, които имат изправено голо стъбло, високо 20-50 см. Листата са събрани в розетка в основата на стъблото. Цветовете са много на брой и са събрани в гроздовидни съцветия. Растенията цъфтят от март до август.

В България са широко разпространени. Растат по тревисти места и край пътища. 

Съдържа биогенни амини (холин, ацетилхолин, тирамин и хистамин); флавоноиди - главно диосмин, танини, органични киселини и витамин C.

Чаят от овчарска торбичка може да се направи както от прясната билка, така и в изсушено състояние. Ако искате да използвате билка овчарска торбичка за ползите й по време на менструация, можете да приемате чая два пъти на ден по време на цикъла. През останалото време, се препоръчва да се пие чай от овчарска торбичка по веднъж на ден.