Авторите на повечето от книгите в поредицата "Власт и отговорност“ бият камбаната. На земята има такива хора, които имат способността да гледат по-далече, и ние се опитваме да разказваме за тях. Това каза Свилен Спасов – автор на поредицата "Власт и отговорност“, в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

Сред книгите от поредицата той постави на първо място автобиографията на Леон Панета "Достойни битки“. Леон Панета завършва политическата си кариера със 70% рейтинг, отбеляза Спасов.

"Заветът на Чърчил. Как две речи спасиха Европа от комунизма“ на Алън Уотсън разказва за две блестящи речи британският държавник, с които той успява да обърне хода на историята и да положи основите на бъдещия Европейски съюз. "Това е популярната му реч в Фултън, Мисури, където той говори за Желязната завеса. Другата, по-малко популярна, но може би по-важна, е в Университета в Цюрих през септември 1046 г., където Уинстън Чърчил казва: "Германия и Франция трябва да създадат Европейския съюз“, разказа Свилен Спасов.

Част от поредицата е и "Чърчил и Оруел. Борбата за свобода“ на Томас Рикс. Спасов призна, че му е отнело време, за да разбере някои от посланията на Джордж Оруел. "Едно от тях е "Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото“. Всъщност разковничето за евентуален постоянен успех на демокрацията е в учебниците. Ако историята на света, успехите и неуспехите, не само фактологията, а процесите, които са довели до едно или друго нещо, са разказани по правилен начин, за да събудят увереността на хората, че са граждани, много по-трудно в бъдеще ще се случи автократите и диктаторите да печелят“, коментира той.

Свилен Спасов представи и "Хората на Путин“ на Катрин Белтън. "Авторката напипва нещо, което никой преди нея не беше успял. Стилът, който развива Путин, е нещо, което започва да се копира и от други места. Първата работа е да се унищожи свободата на словото, след това – да се превземе съдебната система и по легален начин да унищожава противниците си“, посочи Свилен Спасов.

Катрин Белтън проследява трансформациите на Владимир Путин и режима му и как се е стигнало до започването на войната в Украйна. Стремежът на руския президент за връщането на величието на Русия от времето на Петър І и Екатерина ІІ за него е означавало завземане на нови територии. "Зелената сделка развали бизнес модела, защото намали търсенето на нефт и газ и печалбите от тях. Затова той посегна на храната. Атаката срещу Украйна, освен неговата философия, че това са изконни руски земи, касае и добива на зърно, тъй като Русия и Украйна добиват между 20 и 25% от зърното в света. Той не се интересува да развива държавата си, а да унищожава демократичните институции на други места, и изпитва някакво мазохистично удоволствие от това да види, че някъде по света нещо се е разбъркало“, коментира Спасов.

Друга ключова книга в поредицата е "Страх – Доналд Тръмп в Белия дом“ на Боб Удуърд. Той е носител на Нобеловата награда за журналистика, отбеляза Спасов. "Той е етикет. Това е човекът от "Вашингтон поуст“, който заедно с Карл Бърнстейн свалят Ричард Никсън от власт с аферата "Уотъргейт“. Боб Удуърд има книги за 20% от американските президенти. Всеки американски президент държи да има книга от него. Втората книга е само със записани интервюта и по желание на Тръмп“, разказа той.