Има ли разделение в литературата и в обществото ни. Това беше една от основните теми, които дискутирахме със Светлозар Желев в предаването "Животът на Фокус" по Радио "Фокус"

Известният литературен консултант, редактор, ръководител на Национален център на книгата към НДК, преподавател в Софийски университет, автор и съставител на литературни сборници ми даде отговор на въпроса в по-широк контекст - реалността, в която ни се наложи да съществуваме от началото на пандемията насам и вплитането на социалните мрежи, като неделима част от комуникацията помежду ни. 

По отношение на разделението в литературата, Желев обърна внимание на историческото развитие на българската литература и конфликтите, които са се разразявали между нашите писатели още от 19 век. "Разделението във вътрешния литературен контекст е ужасяващо", отбеляза той. 

Разбира се, не пропуснахме и темата как можем да построим отново мостове помежду си като общество, "защото целта на литературата винаги е сближаването, разбирането, емпатията, които тя носи", казва събеседника ми. 

Светлозар Желев разказа за работата си по създаването на шестте литературни сборници, сред които "За бавното живеене и насладата от живота", "България за напреднали", "Опитай това" и "Любовта за напреднали", както и за своите лични преживявания като читател през целия си живот. Ценно напомняне е, че е "много важно да е поставяме всяка книга в контекст". 

В последната част на разговора ни, събеседникът ни сподели своите впечатления от наскоро състоялия се световен панаир на книгата във Франкфурт - едно събитие, уникално по своя мащаб и значимост, в което може да се усети световния пулс на литературата. 

Светлозар Желев ни информира за предстоящия Софийски международен литературен фестивал през декември, за който в България ще пристигнат над тридесетписатели от световен мащаб. 

На фокус тази година ще бъде литературата от северните страни - Финладния, Швеция, Норвегия, Дания и Исландия. Ще имаме възможност да се запознаем с писатели, от всяка от тези държави, които ще посетят литературния фестивал. Също така гост на фестивала ще бъде и Лейла Слимани - президент на журито на наградата Букър за тази година, както и други изтъкнати писатели и литературни дейци. Софийският международен литературен фестивал ще се проведе паралелно с Панаира на книгата, който ще стартира на 5 декември и ще продължи пет поредни дни.

Повече и по-подробно по обсъжданите със Светлозар Желев теми може да чуете в аудиофайла.