"Не одобрявам уволнението на Морфов. Без Велислава Кръстева театърът може, но без Морфов е голяма загуба. Очевидно директорът на Народния театър иска да се хареса на ДПС с назначаването на Кръстева за ПР на институцията - човек без никаква връзка с театъра. Очакваше се, че това ще създаде напрежение - в обществеността, в самия театър, в публиката, така че вината е негова", това стана ясно от думите на бившия посланик на България в Рим - Стефан Тафров, казани за "Фокус" по повод протеста пред Министерството на културата, предизвикан от казуса "Василев-Морфов" в Народния театър.

"Не одобрявам дисциплинарното уволнение на световноизвестния режисьор Александър Морфов. Без Велислава Кръстева Народният театър може, тя няма нищо общо с театъра, но без Александър Морфов е голяма загуба за нашата водеща театрална институция", каза бившият ни посланик в Рим.

"Васил Василев изобщо не трябваше да назначи Велислава Кръстева, тъй като знаеше, че това ще създаде напрежение - в обществеността, в самия театър, в публиката, така че вината е негова", допълни Тафров.

Той подчерта, че изцяло е виновен в ситуацията Васил Василев, който назначи едно човек, който няма нищо общо с театъра, да бъде негов ПР. Това е изцяло вина на директора. От министъра на културата очаква да се справи със ситуацията, с унищожаването му като национална културна институция.

"Това е изключително тежка ситуация. Да си припомним кой е стоял начело на Народния театър и да направим сравнение със сегашното положение, контрастът е очевиден", допълни той.

Тафров коментира и въпроса дали е оказван натиск върху Василев от политически партии да се назначават определени хора в театъра: 

"Не мога да кажа как се е случило, но е очевидно желанието на директора да се хареса на ДПС".