Писател и член на борда на Гилдията на писателите в Америка обяви, че е достигната сделка с шефовете на студията, която би могла да доведе до край на стачките, съобщи BBC. Детайлите на сделката все още не са известни в публичното пространство.

Отстъпването на телевизионни и киносценаристи в САЩ, което тече почти пет месеца, е най-дългата стачка в Холивуд от десетилетия насам и спря снимките на повечето студия. Отделен проблем, който допълнително забавя завръщането на повечето ТВ и филмови продукции е актьорската стачка. Тя започна през юли тази година.

Единадесетхилядите членове на Гилдията били "дълбоко загрижени" относно заплащането си. Друг проблем е употребата на изкуствен интелект във всички зони на тяхното членство, смятайки че "все повече ще бъдат заменяни в бъдеще".

Очаква се писателите да получат протекции на работното място и от ИИ технология, включително комедийни писатели и сценаристи за ТВ и кино. "Във всички тези области постигнахме големи печалби и това е нещо, което наистина трябва да вземем присърце“, коментира авторът и член на борда на Гилдията Лиз Алпер.

Загубата на заплащане на писателите не е единственият икономически харч от демонстрациите, като някои определят финансовите щети от стачките в САЩ в милиарди.

Засегнатите фирми включват мнозина, работещи в бранша, като доставчици на костюми, дърводелци и фирми за кетъринг - тъй като техните услуги на снимачната площадка вече не са били необходими.

Според оценка на мозъчния тръст Milken Institute, стачките струват поне 5 млрд. долара. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм коментира, че сделката ще съживи голям сектор от икономиката на неговия щат.