На 10 октомври спектакълът "Орфей“ на световноизвестния словенски режисьор и носител на европейската театрална награда "Премио“ за 2017 г. Йерней Лоренци ще участва в Международния театрален фестивал "Скупи“ в Скопие, Северна Македония. Това съобщиха от Народен театър "Иван Вазов".

В основата на спектакъла лежи древният мит за Орфей и Евридика, естествено пресъздаден и пресътворен чрез чувствителността и рефлексията на съвременния човек, изправен пред няколко екзистенциални проблема: войната като постоянно състояние на човечеството, мобилизиращо, но и размиващо креативната му енергия; забравата и (само)заблудите, на които се поддаваме доброволно, бягайки от истината; самотата на твореца като негова търсена и отстоявана привилегия; силата на любовта в метафизичните и мистичните ѝ измерения. Защо Орфей слиза в подземния свят? Къде всъщност слиза – в ада, сред хората, при Евридика или при собствените си страхове и илюзии? Отговор на тези и други въпроси дава спектакълът "Орфей“.

Постановката на режисьора Йерней Лоренци е носител на наградите ИКАР 2023 за РЕЖИСУРА, ИКАР 2023 за НАЙ-ДОБЪР СПЕКТАКЪЛ и ИКАР 2023 НА ПУБЛИКАТА за най-добър драматичен спектакъл.

Участват: Александра Василева, Биляна Петринска, Василена Винченцо/ Надя Керанова, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Гергана Змийчарова, Дарин Ангелов, Деян Донков, Димитър Николов, Ева Данаилова, Жорета Николова, Ненчо Костов, Радена Вълканова, Стелиан Радев.

Драматург на спектакъла е Матиц Старина, сценограф – Бранко Хойник, композитор е Бранко Рожман, а хореограф – Грегор Лущек. Дизайнер на костюмите е Белинда Радулович.

Следващите представления на "Орфей“ на Голяма сцена на Народния театър са на 𝟐𝟖 септември, 𝟏𝟖 октомври и 𝟐𝟑 ноември, от 19:00 ч.