Един от най-добрите университетски оркестри в САЩ, Симфоничният оркестър на Принстънския университет ще гостува за първи път в България за участие в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" (23-то издание) в София, събощиха от фирмата организатор Кантус Фирмус АД.

Ансамбълът с международно признание е съставен от над 100 студенти от различни факултети на реномираното учебно заведение. На 14 март 2023 г. от 19:30 ч. в зала "България" младите американски инструменталисти ще представят блестяща оркестрова програма с музика от различни стилове: "Половецки танци" из операта "Княз Игор" от Ал. Бородин, грандиозния цикъл "Планетите" от Густав Холст и Балада за оркестър оп. 33 от британския композитор Самюел Колридж-Тейлър, която ще звучи за първи път в България.

Оркестърът ще свири под палката на своя дългогодишен диригент, маестро Майкъл Прат, който ръководи състава вече 45-ти сезон. Събитието се организира от "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Р. България и Столичната община в партньорство със Софийската филхармония. В концерта ще участва и Младежка хорова капела към НМУ "Л. Пипков" в София с диригент Славил Димитров.

Оркестърът на Принстънския университет е създаден през 1896 г. от малка група професионални музиканти от Нюйоркските филхармонични дружества и през следващия век членовете на състава нарастват, създавайки пълен симфоничен ансамбъл. В момента оркестърът има редовната концертна дейност от поне осем изяви с различни програми през академичната учебна година и други участия.

Диригентът Майкъл Прат е възпитаник на Музикалното училище "Ийстман". През годините той обучава няколко поколения студенти чрез забележително разнообразие от оркестрова и оперна литература в различни стилове - от ранна барокова опера, през класически и романтични симфонии, до най-новите композиции, създадени от студенти и преподаватели от университета.

Прат ръководи оркестъра на единадесет европейски турнета и издига престижа на състава до един от най-реномираните младежки оркестри в САЩ. Под негово ръководство се осъществяват и съвместни програми с факултетите по театър и танц. Диригентът е създател на една от най-добрите музикални програми в страната, Принстънската сертификатна изпълнителска програма, на която той е директор от самото й създаване през 1991 г. Прат е също и съосновател на камерен ансамбъл "Ричардсън Чембър Плейърс", предоставящ възможности на най-добрите студенти да участват в камерни концерти, заедно с преподавателския състав.

През март 2018 г. Майкъл Прат е удостоен с почетно членство в Кралския музикален колеж в Лондон (HonRCM), а през 2019 г. става носител на специалната награда на президента на Принстънския университет, Кристофър Айсгрубер.

Билетите за концерта са на цени от 20 и 30 лв. и са в продажба от днес, 9 февруари онлайн на Ticketsbg.com , както и на касата на зала "България".