Сеизмичните вълни преминават през вътрешното ядро ​​по различен начин, отколкото през външната му част.

Ехото от земетресенията, отразени от центъра на Земята, разкри нови подробности за структурата на вътрешното ядро ​​на планетата, според проучване, публикувано в списанието Nature Communications.

В продължение на няколко десетилетия се натрупват доказателства, показващи, че твърдото вътрешно ядро ​​на планетата е съставено от отделни слоеве, но тяхната структура остава неизвестна.

Изследователите открили, че вълните преминават през вътрешното ядро, което според тях е с дебелина около 650 километра, а не през външната част. Вълните, преминаващи през вътрешността на ядрото, се забавят в една посока, докато вълните, преминаващи през външния слой, се забавят в другата посока. "Това просто означава, че кристалите на желязото - желязото, преобладаващо във вътрешното ядро ​​- вероятно не са организирани по същия начин, както във външната обвивка на вътрешното ядро."

Геофизикът Върнън Кормиер от Университета на Кънектикът в Сторс казва, че изследването е важно, защото позволява измервания на вътрешността на Земята, което е много трудно за постигане.

Последните открития ще помогнат да се разбере как се е образувало твърдото вътрешно ядро ​​на Земята - процес, за който се смята, че е започнал някъде между 600 милиона и 1,5 милиарда години - и каква роля може да е изиграло при оформянето на магнитното поле.