Ваксините срещу  рак и сърдечни заболявания може да бъдат готови до края на десетилетието, според главния изпълнителен директор на Moderna, пише Daily Mail.

Д-р Пол Бъртън каза, че напредъкът, постигнат в областта на иРНК - технологията, използвана за направата на водещата ваксина срещу Covid на неговата компания - е поставил началото на златната ера на ваксините.

Той прогнозира, че до 2030 г. ще има ваксини за "всякакви“ нелечими състояния, спасяващи "стотици хиляди, ако не и милиони животи“.

Ранните проучвания вече показаха "огромни обещания“, добави той. Но те вероятно няма да бъдат вашата типична ваксина - те ще трябва да бъдат силно персонализирани и скъпи.

Сърдечните заболявания и ракът са най-големите убийци в САЩ, след 1,3 милиона смъртни случая годишно - или повече от един на всеки трима от всички регистрирани смъртни случаи.

Д-р Пол Бъртън, главен изпълнителен директор на производителя на ваксини, каза пред The ​​Guardian : "Ние ще имаме тази ваксина и тя ще бъде много ефективна и ще спаси стотици хиляди, ако не и милиони животи.

"Мисля, че ще можем да предложим персонализирани ваксини срещу рак срещу множество различни видове тумори на хората по света.“