Според Световната здравна организация изкуствените подсладители, използвани за заместване на захарта в голяма част от продуктите, не помагат за намаляване на теглото и могат да имат сериозни последици за здравето, предаде АФП.

Здравната агенция на ООН публикува в понеделник нови насоки, в които съветва да не се използват т.нар. незахарни подсладители, или НЗП.

Систематичен преглед на наличните доказателства "показва, че употребата на НСП не носи дългосрочни ползи за намаляване на телесните мазнини при възрастни или деца", се казва в изявление на СЗО.

Освен това резултатите от прегледа "предполагат, че може да има потенциални нежелани ефекти от дългосрочната употреба, като например повишен риск от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и смъртност при възрастни".

Подсладители се консумират от милиони хора всеки ден в продукти като диетични газирани напитки или за подслаждане на кафе, отчасти като начин да се избегне увеличаването на теглото от захарта - но колко здравословни са тези заместители отдавна е предмет на спорове.

Директорът на СЗО по въпросите на храненето и безопасността на храните Франческо Бранка подчерта, че заместването на обикновената захар с изкуствени подсладители "не помага за контрола на теглото в дългосрочен план".

"Хората трябва да обмислят други начини за намаляване на приема на свободни захари, като например консумиране на храни с естествено срещащи се захари, като плодове, или неподсладени храни и напитки", каза той в изявление. "НСЗ не са основни хранителни фактори и нямат хранителна стойност. Хората трябва да намалят изцяло сладкото в храната, като започнат от ранна възраст, за да подобрят здравето си."

СЗО заяви, че новата ѝ препоръка се отнася за всички, с изключение на лицата с вече съществуващ диабет. И тя включва всички синтетични и естествени или модифицирани подсладители, които не са класифицирани като захари, намиращи се в произведените храни и напитки или продавани самостоятелно, за да бъдат добавяни към продуктите от потребителите.

Сред най-широко използваните подсладители са ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и производни на стевията.

БГНЕС припомня, че през април огромно по мащабите си проучване посочи тревожни данни за връзката между консумацията на изкуствени подсладители, особено аспартам и ацесулфам-К, и рак. Проучването установи 13% по-висок риск от рак като цяло, с най-висока вероятност от развитие на рак на гърдата и стомашни видове рак при хора, консумиращи големи количества изкуствени подсладители.

Световният пазар на изкуствени подсладители се оценява на 22,2 милиарда долара ежегодно, и нараства, което е увеличение с почти три милиарда долара само за последните 2 години. Проучване от 2017 г. установи, че 41,4% от възрастните в САЩ и 25,1% от децата консумират изкуствени подсладители, вложени в широк спектър търговски продукти.