Изтичане на охлаждащата течност на системата за термичен контрол е станало на космическия кораб "Прогрес МС-21“ на Международната космическа станция. Това съобщи пред журналисти в събота Сергей Крикалев, изпълнителен директор на Роскосмос за пилотирани космически програми, съобщава ТАСС.

Специалният кореспондент на ТАСС говори за ситуацията на МКС след разхерметизацията на "Прогрес МС-21".

"На товарен кораб, който от няколко месеца стои на докинг станцията, имаше изтичане на охлаждаща течност от системата за термоконтрол. Ситуацията е донякъде подобна на тази, която се случи с нашия кораб ("Съюз МС-22“ – ред. ТАСС). ) в средата на декември", каза той, като отбеляза, че комисията, която анализира инцидента със "Съюз“, заключи, че изтичането е причинено от микрометеороид.

"Роскосмос“ ще направи анализ, за ​​да гарантира, че няма да има проблеми при бъдещи изстрелвания. "Трябва да извършим задълбочен анализ, за ​​да се уверим, че тази причина не се разпростира върху подобни проекти при бъдещи изстрелвания. Това е основната задача, пред която сега ще се изправим“, каза той.

По думите на изпълнителния директор предстои анализ на подготовката на кораба за спускане на вода, използваните материали и технологиите, по които е сглобен радиаторът. Същият анализ е извършен и в случая с повредения радиатор на космическия кораб "Съюз МС-22".