Колекционерска монета в чест на Джордж Майкъл беше представена от Кралския монетен двор. Монетата изобразява певеца в характерната му визия от дебютния солов албум Faith, пише Sky News.

Това е най-новата монета от поредицата "Музикални легенди" на Mint, след Дейвид Боуи, сър Елтън Джон и Queen.

Проектирана от художника и скулптор Сандра Деяна, новата колекционерска монета изобразява Майкъл, носещ запазената си марка слънчеви очила. Върху монетата е гравиран и рефренът на Faith. 

Ребека Морган, директор на колекционерските услуги в Кралския монетен двор, каза: "От дебюта си с Wham! до трансформацията си в един от най-продаваните соло музиканти на всички времена, Джордж Майкъл е глобална суперзвезда, чиято работа е вдъхновявала и повлияла на поколения чрез неговите музика и стил".

Монетата е официално одобрена от наследството на Майкъл, а поводът за пускането й дойде, след като Last Christmas оглави британските класации, 39 години след първоначалното й пускане.

Празничното парче влезе в историята, след като завърши най-дългото пътуване до челната позиция на коледните чартове, според Официалната компания на класациите.

Майкъл почина на Коледа през 2016 г. на 53 години. Той е запомнен със своята филантропия, както и с музикалния си талант като един от най-продаваните музиканти на всички времена.

В изявление на George Michael Entertainment се казва: "Той би бил изключително горд и искрено трогнат, че национална институция реши да отдаде почит на паметта му по този начин.“