Хората, които употребяват електронни цигари имат в пъти по-малка зависимост от никотина в сравнение с пушачите на горими цигари. Това показва американско проучване сред общо 17 500 вейпъри и пушачи, представено на най-големия форум по темата E-cigarette Summit във Вашингтон през май, цитирано от Novini.bg.

Причините електронните цигари да не пристрастяват както цигарите учените намират в няколко неща - по-малките концентрации на никотин във вейповете спрямо тези в цигарите, както и различния начин на вдишване на аерозола и дима. Все пак учените напомнят, че бездимните алтернативи са предназначени само за възрастни пушачи, които иначе не могат да спрат да пушат, а целта е да се елиминира горенето, което предизвиква най-голямата вреда от пушенето.  

Данните от изследванията на хората, които пушат само цигари и тези, които употребяват само електронни цигари показват,  че пушачите са имали концентрации на никотин и други никотинови метоболити в пъти по-високо отколкото вейпърите. Стойностите варират между 2,5 пъти и 1,4 пъти. Най-сериозно е засечено завишението на белодробния канцерогенен биомаркер, NNAL, който е бил 43 пъти по-висок от този на ексклузивните никотинови вейпъри.

Според проф. Джонатан Фолдс от Департамента по обществено здраве и наука на Колежа по медицина в Пенсилвания това предполага, че една от причините електронните цигари да са по-малко пристрастяващи е, че при вейпинга се абсорбира по-малко никотин отколкото при пушенето.

Друго проучване от 2020 г, което използва щатските данни PATH за индекса на зависимост от тютюна, също показва, че сред настоящите потребители зависимостта от електронни цигари е значително по-ниска от зависимостта от цигари. Това важи както при сравнения сред двойни потребители на електронни цигари и на цигари, така и в отделните групи на вейпърите и пушачите. Употребяващите цигари много по-често докладват силни и непреодолими желания да приемат никотин. Например 28% от пушачите са декларирали, че за тях е трудно да не пушат там, където е забранено, докато това е било проблем само за 5% от вейпърите.  24% от пушачите имат нужда да запалят цигара в първите 5 минути, след като са се събудили в сравнение с 15% при вейпърите. Тези и още данни са помогнали на учените да стигнат до заключението, че "използването на електронни цигари изглежда постоянно свързано с по-ниска никотинова зависимост, отколкото пушенето на цигари“.

Едно потенциално обяснение за относително ниските нива на зависимост сред потребителите на устройства за доставяне на никотин могат да се свържат с начина, по който електронните цигари се използват спрямо цигарите. Цигарите обикновено се пушат в концентриран залп от 5 до 15 всмуквания, което отнема между  4 и 10 минути. Това води до сравнително постоянно и силно повишаване на нивата на никотин в кръвта, показват три проучвания между 1976 г. и 2020 г.

При електронните цигари обаче не е необходимо да правите 10 дръпки за кратък период от време, тъй като устройството няма да изгори. Потребителите на електронни цигари се научават да всмукват от време на време, но по-рядко и през много по-дълги периоди. Така се избягват високите пикове и спадове в нивата на никотин в кръвта, които характеризират пушене на цигари.

"Възможно е този различен модел на усвояване на никотина с електронните цигари да доведе до по-ниски нива на възприемана зависимост“, посочва Джонатан Фолдс. В дългосрочен план учените очакват по-малката зависимост да доведе до крайната цел – пълно отказване от тютюневите изделия.  

Проф. Дейвид Леви от Университета в Джорджтаун е категоричен, че бездимните алтернативи имат своето положително място в намаляването на пушачите в много държави.

"Вейпингът изигра огромна роля при намаляването на употребата на цигари. Такива тенденции виждаме в страни като Канада, Нова Зеландия и Великобритания.  Електронните цигари се препоръчват като средство за отказване на пушенето в по-високите възрасти и положителният ефект  от тази практика се наблюдава след години прилагане в Обединеното кралство“, посочва проф. Леви.

От години британското правителство насърчава преминаването на пушачите към по-малко вредни алтернативи от цигарите. В страната действа регулаторна рамка на тютюневите продукти, която отчита ефективността на иновациите  като начин за намаляване на тююнопушенето. Важната роля на бездимните алтернативи освен от редица независими проучвания, се потвърждава и от статистиката на Службата за подобряване на здравето и преодоляване на здравните неравенства,  които ежегодно следят темата и събират доказателства. Според тях електронните цигари в съчетание с психологическа подкрепа са най-ефективният метод за спиране на цигарите, наблюдаван в Англия. Британското правителство направи и последната крачка с инициативата "замяна срещу спиране“ (“swap to stop"),  която предлага на пълнолетните пушачи, които продължават да пушат, да заменят цигарите с бездимни алтернативи. Благодарение на тази стратегия в Обединеното кралство нивата на тютюнопушене спадат от 19% през 2011 г. до 13.3% през 2022 г.

Най-голямото предимство за общественото здраве навсякъде по света продължава да е пълното спиране на пушенето. Двойната употреба на цигари и бездимни алтернативи като устройства с нагряване на тютюн или електронни цигари не влиза в тази категория и вредата за тези пушачи, популярни като dual users, не намалява съществено, стана ясно по време на лекцията на проф. Леви пред форума във Вашингтон.