Употребата на екрани все още не може да се нарече зависимост, но виждаме какви са ефектите от прекомерната употреба на интернет и мобилни устройства. Това каза психотерапевтът Детелина Стаменова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Тя цитира данните от проучване, направено от "ПанЕвропа“, в което се разглеждат няколко рискови фактора, сред които тютюнопушене, хранене, алкохол, употребата на екрани. Според проучването последното все още не е идентифицирано като зависимост. Тя посочи, че сред рисковите фактори за развитие на зависимост са половата принадлежност, родител с някаква зависимост, започване на употреба на екрани в ранна детска възраст, проблеми в семейството. 

Детелина Стаменова посочи и най-често срещаните проблеми, които са пряк резултат от прекомерната употреба на устройства. "Късогледството в България рязко започва да се увеличава при децата. Тук са и скелетните деформации, които се получават заради неудобни пози – дискова херния на шийните прешлени. Това са увреждания, които се случват много бавно“, отбеляза тя.  

Психотерапевтът допълни, че загубата на когнитивни умения от употребата на устройства все още се изследва и данните не са еднозначни.

"Ако престанете да давате на децата си екрани, те ще бъдат изолирани и няма да бъдат част от своето поколение. Ако намалим употребата им в ранна детска възраст обаче това ще има много по-добри ефекти върху тях в бъдеще. Когато едно дете е пред екрана, фината моторика става много по-различна, проговарянето става по-различно, формирането на дълги и кратки изречения става по-различно“, посочи още Стаменова.