На картината цар Борис е изрисуван с владетелски бретон тип "Цезар", като държи в ръка розата "Prince de Bulgarie" създадена от Жозеф Перне-Дюше (1859-1928) по поръчка на Фердинанд Сакскобурготски в чест на първородния му син. Търгът е озаглавен "Майстори: Лицата на кралете", съобщиха от аукционна къща Millon

Парижката аукционна къща Millon е направила следната презентация на френски език: "Освалд Щигер (1857-1924) - детски портрет на принц Борис Сакскобурготски (1894-1943), престолонаследник на България, бъдещият цар Борис III. Масло върху платно, подписана в долния десен ъгъл "O. Stieger". Незначителна реставрация. Създадена около 1896-1897, дървена позлатена рамка, размери на платното 56 x 46 cm", съобщиха от 24 часа.

"Цар Борис III произлиза от Бурбоните, както по линия на баща си, така и на майка си. Той е внук на княгиня Клементина Орлеанска и правнук на краля на Франция Луи Филип и Мария Амалия. 

През 1887 г., с решение на Парламента, неговият баща Фердинанд Сакскобурготски е поканен да заеме трона на България и в това неспокойно време се опитва да установи силата на държавата и личността на нейния владетел.

България е православна християнска държава и през февруари 1896 престолонаследникът Борис е покръстен от католическа в православна вяра. Негов кръстник е руският цар Николай II.

Срещу покръстването на престолонаследника в православие силно се възпротивява неговата майка-католичка и всички католически родственици. Покръстването на престолонаследника в православие води до отлъчването на цар Фердинанд от католическата църква.

Портретът на австрийския художник Освалд Щигер е поръчан по това време, най-вероятно от княгиня Климентина. Нейният внук е изобразен в католическата традиция, с идващия от времето на римската империя емблематичен владетелски бретон "Цезар". Бялата дреха и розата са символ на невинност, чистота и мълчание. В това спокойно и философско представяне на Борис III виждаме монарха, който ще управлява България четвърт век, между двете световни войни. Той умира на 49 години, отровен по заповед на Хитлер заради отказа да изпрати български войски на руския фронт. Гробът му се намира в Рилския манастир в България."