Причудливи форми и цветове в националната галерия "Квадрат 500". В началото на този месец започна четвъртото издание на Международното биенале на стъклото, утвърдило се като едно от най-мащабните събития за изкуство у нас. По този повод са организирани изложби в няколко столични галерии, като основната е в "Квадрат 500", видяхме от "Фокус".

Тазгодишният надслов на биеналето е "Заедно" и включва автори от 48 държави,  сред които от България, Нидерландия, Италия, Южна Африка, Египет, Панама и още доста други.

Богато разнообразие от смели, абстрактни форми и ярки цветове завладяха галерия "Квадрат 500". За по-пълноценно изживяването изложбата бе съпроводена и от звукови ефекти в хармония с чудатостта на фигурите. Освен визуално въздействащи, творбите интерпретираха по нов, но някак логичен начин различни състояния на духа. Майсторството на авторите пролича и през стичащото се като вода, стъкло.

Силно впечатляващи бяха произведенията "Ефирни души" на мексиканеца Карлос Санчес и "Междинни идентичности" на италианката Клаудия Витари, но и още доста други. Благодарение на съдействието на Италианския културен институт в София, с пластика, напомняща разточителното рококо, участва и още един от световноизвестните италиански майстори – Лучо Бубако, както и изкусната бижутерка Катерина Дзуки. 

За щастие все още имате шанс да посетите биеналето, защото изложбата ще продължи чак до 3 декември. Входът е на сравнително достъпни цени: безплатен за деца до 12 г., за ученици, студенти и пенсионери е 5 лв., а стандартния билен – 10 лв. В четвъртък е 2 лв.

Можете да посетите "Квадрат 500" дори през почивните дни, като работи всеки ден от 10:00 до 18:00 часа, без понделник.

Велизара Ангелова